Засідання круглого столу на тему: "Сучасний стан та перспективи розвитку туризму в Україні" (20 січня 2015 року).

Опубліковано 24 квітня 2015, о 10:40

 

В засіданні взяли участь народні депутати України, Перший заступник Голови Державного агентства з туризму та курортів, представники органів місцевого самоврядування, туристичних компаній, готелів, санаторно-курортних закладів, засобів масової інформації  туристичної спрямованості.

Відкриваючи засідання круглого столу, секретар Комітету, голова підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності Анна Романова  зазначила, що галузь туризму для України має велике значення і відіграє ключову роль у залученні інвестицій та створенні нових робочих місць у різних галузях економіки (транспорт, зв'язок, торгівля, будівництво, сільське господарство, виробництво товарів народного споживання та послуг) і є високорентабельною галуззю економіки та дієвим фактором інтеграції нашої країни у Європейську і світову спільноти, має великі пізнавально-виховні можливості для формування гармонійно-розвиненого громадянина України.

Романова А.А. також наголосила, що основна мета проведення цього засідання -  привернути  увагу держави до галузі туризму та курортів, створення сприятливих умов для  інвестування у розвиток туристичної та курортно-рекреаційної інфраструктури, поліпшення якості послуг, створення позитивного іміджу держави, просування туристичного продукту на міжнародному туристичному ринку. 

На думку учасників засідання, суттєвої шкоди галузі нанесли непродумані реорганізації, а зараз і ліквідація, центрального органу виконавчої влади у сфері туризму.  За останні 23 роки  відбулося 9 реорганізацій  органу виконавчої влади цієї галузі.  Такі реорганізації практично призупинили розвиток туризму та унеможливили здійснення системного підходу до реалізації державної політики в галузі туризму.

Фінансування сфери туризму  останніми  роками майже не здійснювалося, а у Державному бюджеті на 2015 рік взагалі не виділено жодної копійки. 

Водночас,  було наголошено, що  під час  проведення Чемпіонату Європи з футболу  Євро-2012  туристична галузь  продемонструвала  великі можливості наповнення державного бюджету.

Під час обговорення виступаючі звернули увагу, що з 2010 року відсутня Державна програма розвитку туризму.  Туризм – це великий бізнес, світові оберти якого перевищують трильйони доларів.  Не маючи стратегічного плану і стратегічного бачення, дуже важко розвивати цю потужну індустрію.

За підсумками обговорення були прийняті Рекомендації "круглого столу".  Також було прийнято рішення  створити при Комітеті Експертну раду з питань туризму, яка буде ефективним майданчиком для аналізу та розробки законопроектів,  нормативно-правових актів, що відповідатимуть світовим стандартам та сприятимуть вирішенню актуальних питань розвитку галузі туризму.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку