Комітетські слухання щодо розвитку фізичної культури і спорту (13 березня 2013 рік)

Опубліковано 24 грудня 2013, о 14:05

Інформаційне повідомлення про комітетські слухання щодо розвитку фізичної культури і спорту.

 

Питання вдосконалення державної політики у сфері фізичної культури і спорту, а також законодавчого забезпечення страхування життя та здоров’я спортсменів, які беруть участь у спортивних змаганнях, обговорено під час слухань у Комітеті з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму

Під час заходу голова Комітету Артур Палатний, зокрема, зазначив, що символічним є той факт, що між прийняттям рішення про проведення комітетських слухань та самими слуханнями відбулося декілька важливих подій, головні з яких - відновлення окремого центрального органу виконавчої влади з питань молоді та спорту та внесення урядом до парламенту проекту Загальнодержавної програми розвитку фізичної культури і спорту. "Ми зобов’язані підтримати цей позитивний імпульс і розробити спільні шляхи розвитку фізкультурно-спортивної галузі, вдосконалення її законодавчого забезпечення".- наголосив А.Палатний. Він також зазначив, що одним з першочергових завдань в цьому напрямі є унормування питань страхування життя та здоров’я спортсменів, які беруть участь у спортивних змаганнях.

За словами голови Комітету, сьогодні статтею 43 Закону "Про фізичну культуру і спорт" передбачено, що спортсмени вищої категорії, тобто ті, хто має спортивні звання майстра спорту України, майстра спорту України міжнародного класу, заслуженого майстра спорту України, гросмейстера України, підлягають обов'язковому страхуванню в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів. Він також сказав, що відповідно до Постанови Кабінету Міністрів "Про затвердження Порядку та умов обов'язкового державного страхування спортсменів вищих категорій", обов’язковому страхуванню підлягають тільки спортсмени збірних команд. "Таким чином, зазначена постанова не приведена у відповідність з новою редакцією Закону "Про фізичну культуру і спорт". Крім цього, вона й не виконується, оскільки держава не виділяє коштів на страхування навіть членів збірних команд"- сказав А.Палатний.

Він зауважив також, що Верховна Рада шостого скликання прийняла за основу проект закону про внесення доповнення до статті 40 Закону "Про фізичну культуру і спорт" щодо страхування учасників змагань, яким пропонувалося визначити, що життя та здоров’я учасників спортивних змагань на час проведення спортивних змагань підлягають обов’язковому страхуванню. А.Палатний запропонував присутнім обговорити цей законопроект, "як у редакції першого читання, так і в редакції, яку Комітет минулого скликання подав на розгляд Верховної Ради на повторне друге читання". Він наголосив, що "ми повинні визначити основні питання законодавчого забезпечення страхування спортсменів та прийняти рішення про створення робочої групи для розробки пропозицій щодо створення правових підстав забезпечення страхування життя та здоров’я спортсменів". А.Палатний вважає, що за підсумками роботи цієї групи слід або вийти на узгоджену редакцію законопроекту, яку Комітет міг би внести на розгляд Верховної Ради, або рекомендувати парламенту зняти його з розгляду та розробити новий законопроект, який комплексно вирішуватиме проблему страхування життя та здоров’я спортсменів.

А.Палатний також зазначив, що стосовно вдосконалення державної політики у сфері фізичної культури і спорту слід зробити головний акцент на підтримці дитячого та дитячо-юнацького спорту, дитячо-юнацьких спортивних шкіл, відновленні спортивної інфраструктури у школах та за місцем проживання. "Безумовно, олімпійські медалі, перемоги на чемпіонатах світу, Європи, мають велике значення для формування здорового способу життя молоді, але без державної підтримки масового спорту державою, спорт вищих досягнень приречений на знищення",- наголосив народний депутат.

За його словами, сьогодні необхідно "розвінчати популярне зараз гасло про шкідливість для дитини уроків фізичної культури в школі, адже дітям найбільше загрожує саме відсутність рухливої активності, занять фізичною культурою та спортом, та надмірне витрачання вільного часу за комп’ютерами".

Голова Комітету також звернув увагу присутніх на те, що сьогодні в Україні працює більше, ніж півтори тисяч дитячо-юнацьких спортивних шкіл, які відвідують близько 13 відсотків від загальної кількості дітей та молоді з 6 до 18 років. "Проте, ми постійно отримуємо сигнали про загрозу існування цих шкіл, постійно виникають проблеми щодо фінансування, щорічно відбувається боротьба за кошти Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, який вважає, що краще оплачувати лікарняні, ніж виділити кошти на те, щоб діти займалися спортом та не хворіли. Крім того, просто знущанням над дитячим спортом виглядає оплата ДЮСШ, іншими спортивними закладами комунальних послуг за тарифами для промислових підприємств",- сказав А.Палатний.

За словами членів Комітету, головним завдання державної політики у галузі фізичної культури і спорту повинно стати залучення більшості дітей та молоді до занять фізичною культурою та спортом, що призведе як до покращення їхнього здоров’я, так і до вирішення проблеми їхнього дозвілля та профілактики правопорушень.

На думку учасників обговорення, шляхи вирішення цих питань мають бути відображені, зокрема, у Загальнодержавній програмі розвитку фізичної культури і спорту, яку парламент має ухвалити якомога швидше і зробити передбачувані нею заходи максимально якісними, спрямованими на ефективне вирішення поточних і перспективних проблем розвитку спортивної сфери.

Зазначалося також, що сьогодні серед населення України, насамперед, у дитячому та молодіжному середовищі зростає популярність малорухомого способу життя (комп'ютери, електронні ігри, перегляд телепередач тощо), що призводить до погіршення здоров’я дітей та молоді. Учасники обговорення акцентували увагу на тому, що подолання негативних тенденцій та вирішення завдання формування здорового способу життя громадян України, насамперед, дітей та молоді, потребує нагального вжиття ефективних заходів щодо підтримки дитячого, дитячо-юнацького та масового спорту, переконання всіх громадян, насамперед, юнаків та дівчат, у необхідності рухової активності як невід‘ємного чинника здорового способу життя та успішної життєдіяльності заради зміцнення здоров‘я з урахуванням інтересів, побажань, здібностей та індивідуальних особливостей кожного.

За підсумками розгляду було, зокрема, рекомендовано:

Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму створити робочу групу за участю представників центральних органів виконавчої влади, інших державних колегіальних органів, страхових компаній та спортивних громадських організацій для розробки пропозицій щодо забезпечення страхування життя та здоров’я спортсменів, які беруть участь у спортивних заходах.

Верховній Раді прискорити розгляд та прийняття законопроектів про Загальнодержавну програму розвитку фізичної культури і спорту на 2013-2017 роки та про внесення змін до Закону "Про антидопінговий контроль", а також провести Годину Уряду щодо виконання органами виконавчої влади вимог законодавства щодо розвитку фізичної культури і спорту та парламентські слухання на тему: "Шляхи вдосконалення державної політики у сфері фізичної культури і спорту";

Кабінету Міністрів внести на розгляд парламенту законопроекти про:

меценатство в спорті;

внесення змін до статей 87-90 Бюджетного кодексу України для встановлення видатків з відповідних бюджетів, зокрема, що враховуються при визначенні міжбюджетних трансферів, на утримання або фінансову підтримку відповідних суб'єктів фізичної культури і спорту;

внесення змін до Податкового кодексу щодо звільнення замовників спортивних споруд від сплати податку на землю в період їх будівництва та від податку на прибуток протягом перших п'яти років після введення спортивного об'єкта в експлуатацію, щодо відрахування частини доходів від акцизного збору з реалізації тютюнової та алкогольної продукції на потреби сфери фізичної культури і спорту.

Уряду рекомендовано також вирішити питання щодо надання підтримки дитячо-юнацьким спортивним школам незалежно від форми власності за рахунок коштів субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання спортивного обладнання і інвентарю та забезпечення навчально-тренувального процесу.

Під час слухань голова комітету А.Палатний привітав також міжнародного гросмейстера з шахів, майстра спорту міжнародного класу, чемпіонку IV командного чемпіонату світу, який проходив в місті Астані (Казахстан) з 2 по 13 березня цього року Марію Музичук; членів жіночої збірної команди України з шахів Катерину Лагно, Інну Яновську, Анну Ушеніну, Наталію Жукову; Головного тренера жіночої збірної команди України з шахів Михайла Бродського, президента Федерації шахів України Віктора Капустіна, провідного тренера збірної України з шахів Леоніда Тимошенка.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку