Питання сільського туризму як важливого чинника розвитку села було обговорено під час "круглого столу" у Комітеті з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму

 

Захід організовано підкомітетом з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності.

Як наголосив голова підкомітету Іван Бушко, сьогодні у світі все більшого визнання і прихильності набуває концепція багатофункціонального розвитку сільської місцевості та розподілу виробничої діяльності і послуг в агробізнесі, сутність якої полягає у необхідності забезпечення належних умов для розвитку села та сільського способу життя у декількох напрямах, зокрема, щодо невиробничої діяльності, оскільки лише аграрне виробництво не може в повній мірі забезпечити гармонійного довкілля та матеріальних благ сільським мешканцям.

За словами народного депутата, важливим компонентом реалізації такої стратегії є розвиток сільського та аграрного туризму, який забезпечує підвищення рівня зайнятості сільських жителів, зростання трудового потенціалу села, розбудову благоустрою сільських населених пунктів.

Серед передумов для швидкого розвитку сільського туризму І.Бушко назвав наявність:

приватного житла (в селах України нараховується 6,3 млн. житлових будинків, майже 10% з яких потенційно можуть використовуватися для прийому туристів);

незайнятого або частково зайнятого працездатного населення (лише близько 10% якого сьогодні працюють у агровиробничій сфері за трудовими угодами);

готової до реалізації сільгосппродукції, 2/3 якої виробляється у приватних особистих селянських господарствах.

Крім цього, сказав народний депутат, сільська місцевість України є привабливою краєвидами, природним заповідним фондом, багатою культурно-історичною спадщиною, місцевими традиціями, ремеслами, гастрономією та гостинністю сільського населення.

За словами І.Бушка, важливим чинником також є те, що на розвиток сільського туризму не потрібні великі капіталовкладення, адже сьогодні використовується здебільшого наявне приватне житло, яке пізніше може бути модернізовано з метою створення більш якісних умов проживання, прикладів чого за останні 15 років достатньо в Західній Україні, зокрема, у Закарпатській та Івано-Франківській областях.

Водночас, наголосив голова парламентського підкомітету, в Україні не вирішується питання нормативно-правового врегулювання розвитку та функціонування сільського зеленого туризму. І.Бушко звернув увагу присутніх на те, що "прийом гостей в сільському будинку та гостинність сільського населення зрівняли з туристичних бізнесом, підвівши під поняття "індивідуальні засоби розміщення", що створює підстави по-різному трактувати цей вид діяльності сільського населення різним органам виконавчої влади на місцях і часто призводить до непорозумінь між селянами та органами влади".

Народний депутат зазначив також, що у країнах Євросоюзу, зокрема, у Польщі, Угорщині, Румунії, суспільні відносини у сфері сільського туризму регулюються нормативними актами, у яких чітко зазначено хто такий надавач туристичних послуг у сільській місцевості: це той, хто займається виготовленням сільськогосподарської продукції, має обмежену кількість кімнат, оподатковується за особливою системою тощо. Результатом такої політики сприяння, сказав І.Бушко, є те, що в країнах ЄС у сільській місцевості налічується понад 2 млн. ліжко-місць для сільського туризму.

Доповідач звернув увагу присутніх на те, що у Верховну Раду внесено для розгляду законопроекти про внесення змін до Закону "Про особисте селянське господарство" щодо розвитку сільського зеленого туризму (реєстр. №2530а) та про внесення змін до Податкового кодексу щодо оподаткування наданих послуг у сфері зеленого туризму (реєстр. №2529а), якими, зокрема, передбачається визначити особливості організації та запровадження в Україні сільського зеленого туризму "як засобу реалізації державної політики зайнятості, не пов’язаного з підприємницькою діяльністю" та встановити, що доходи від надання послуг з розміщення (проживання) і харчування у сфері сільського зеленого туризму мають оподатковуватися згідно з правилами оподаткування доходів від продажу власної продукції тваринництва.

Як наголосив народний депутат, один з авторів законопроектів, Іштван Гайдош, документи розроблено з метою усунення тих проблем, які заважають розвитку сільського туризму, а саме: відсутність чіткого юридичного визначення поняття сільського туризму; неврегульованість питання оподаткування доходів, отриманих за надання послуг у сфері сільського туризму; невизначеність у системі оцінки якості послуг; утрудненість доступу до туристичного ринку, слабкість співпраці надавачів послуг з місцевими органами влади та інші. 

Член правління громадського об‘єднання "Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні" Леся Забуранна у виступі зазначила, що необхідність внесення змін саме до Закону "Про особисте селянське господарство" пов’язана з тим, що "сьогодні селянство лишилося чи не єдиним зберігачем і примножувачем національних господарських культурно-етнічних традицій, гарантом їх незнищенності". Крім цього, за її словами, головним суб’єктом, який пропонує туристичний продукт у сфері сільського зеленого туризму є сільський житель та його родина, які в сучасних умовах господарювання і формують особисте селянське господарство, що залишається одним з основних виробників сільськогосподарської продукції й основним джерелом виживання сільського населення України.

Л.Забуранна наголосила також на тому, що особливість особистих селянських господарств полягає в тому, що в основному це "господарства сімейного типу, що дозволяє туристу який скористується послугами сільського зеленого туризму у повній мірі відчути ту атмосферу справжньої сільської родини, народної гостинності, кулінарних звичаїв, різноманіття сільських народних ремесел, яких індивідуальний господар надати не в змозі".

За підсумками обговорення учасники "круглого столу" зазначили, що сьогодні існує об’єктивна необхідність диверсифікації сільської економіки, зокрема, на основі обрання особистими селянськими господарствами нового для сільського господарства стратегічного напряму - сільського зеленого туризму, у якому людські, матеріальні, земельні ресурси особистих селянських господарств, вироблена в них продукція використовуватимуться для надання послуг із розміщення, харчування й інших форм обслуговування туристів і відпочиваючих.

Як підсумував І.Бушко, обговорення питання під час "круглого столу" допоможе "не лише акцентувати увагу на суспільній значимості сільського туризму як важливого чинника у вирішенні багатьох соціально-економічних проблем села, але й виробити чітку нормативно-правову схему надання туристичних послуг власниками особистих селянських господарств".

Фото надано Інформаційним управлінням Апарату Верховної Ради України.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини*”

28 грудня 2015 16:31
24 грудня 2015 11:11
23 грудня 2015 13:55
23 грудня 2015 13:49
23 грудня 2015 13:45
23 грудня 2015 10:42
23 грудня 2015 10:31
23 грудня 2015 10:26
21 грудня 2015 14:24
21 грудня 2015 09:34