9 жовтня 2013 року у Комітеті Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму під головуванням голови підкомітету з питань молодіжної політики, сім’ї та дитинства Жука Миколи Васильовича відбулося засідання очолюваної ним Молодіжної громадської ради Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву. У цьому заході також взяв участь Голова правління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» Рисухін   Леонід  Іванович.

         Метою заходу було обговорення основних напрямів реалізації державної молодіжної політики, а також законопроектів, які визначають правові, соціальні, економічні та організаційні особливості державної підтримки забезпечення молоді житлом.

         Відкриваючи засідання, Голова Молодіжної ради Фонду, народний депутат України Микола Жук підкреслив важливість розвитку в Україні молодіжних програм, зокрема Державної програми забезпечення молоді житлом на 2013-2017 роки.

         Як зазначив народний депутат України, питання житла та першого робочого місця – це два найактуальніші для української молоді питання. На сьогодні, в Україні функціонують програми, спрямовані на підтримку нагальних потреб молоді. Проте, молодіжні  програми  потребують частого коригування з огляду на потреби молоді, які швидко зазнають змін. Зокрема, потрібно збільшувати видатки з державного бюджету на програму забезпечення молоді житлом до розмірів визначених цією Державною програмою.

         В ході засідання обговорювалась Стратегія розвитку державної молодіжної політики на період до 2020 року, затверджена Указом Президента України 27 вересня 2013р. Підтримуючи в цілому зазначену стратегію, учасники засідання висловили, водночас, занепокоєння пропозицією щодо внесення змін до законів стосовно зменшення вікових меж молоді до 28 років. Адже на сьогодні, за діючим законодавством програмою молодіжного житлового кредитування можуть скористатися громадяни України віком до 35 років. У всіх виступах з цього питання  було зазначено, що зниження вікових меж молоді  призведе до зменшення кількості молодих людей, які за молодіжними житловими програмами матимуть право на придбання житла за пільговими кредитами. Водночас, головуючий навів досвід європейських країн щодо визначення віку молодої людини.

          За підсумками обговорення питання було прийнято рішення звернутись до Президента України щодо збереження діючої норми віку молодої сім’ї, яка має право на державну підтримку щодо забезпечення  житлом, а також  надати Фонду Молодіжною громадською радою  пропозицій щодо реалізації зазначеної Стратегії.

         Учасниками засідання було розглянуто проект Закону України «Про особливості державної підтримки забезпечення молоді житлом» (р. № 9290), підготовлений Комітетом  Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризм до другого читання та висновки до нього Головного юридичного, Науково-експертного управлінь апарату Верховної Ради України. З огляду на низку суттєвих зауважень, які надали до проекту управління, було прийнято рішення доопрацювати окремі положення законопроекту та надіслати свої пропозиції  до головного Комітету для розгляду при підготовці тексту законопроекту до другого читання. Водночас, Молодіжна громадська рада Фонду вирішила, що звернеться до народних депутатів України та Голови спостережної ради, Віце-прем’єр-міністра України Олександра Вілкула з проханням щодо сприяння в прийнятті  у Верховній Раді України законопроекту «Про особливості державної підтримки забезпечення молоді житлом».        

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини*”

28 грудня 2015 16:31
24 грудня 2015 11:11
23 грудня 2015 13:55
23 грудня 2015 13:49
23 грудня 2015 13:45
23 грудня 2015 10:42
23 грудня 2015 10:31
23 грудня 2015 10:26
21 грудня 2015 14:24
21 грудня 2015 09:34