Комітет Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму за підтримки Чернігівської обласної держадміністрації 23 лютого ц.р. провів виїзне засідання в Чернігівській області з порядком денним: «Загрози та перспективи розвитку туризму в Україні в умовах військової агресії Російської Федерації (на прикладі Чернігівської області)».

 

       Члени Комітету заслухали інформацію Чернігівської облдержадміністрації щодо розвитку в області культурного, екскурсійного, сільського зеленого туризму.

       Так Голова Комітету А.Палатний, зауважив, що Чернігівщина займає одне з провідних місць в Україні за кількістю пам’яток культурної спадщини, наявністю природних заповідних об’єктів,  за сприятливими  кліматичними умовами. Але на жаль, майже все це не використовується для залучення туристів.

      Українські туристи платять тисячі євро, щоби провести декілька днів у замках Франції, Німеччини чи Іспанії. У той же час, через відсутність достатнього фінансування, наші пам’ятки архітектури і культури занепадаютьТакож А.Палатний підкреслив, що саме від спільних  зусиль центральної і місцевої влади та громадськості залежатиме успішне функціонування туризму нашої держави.

Секретар Комітету, голова підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності Анна Романова  зазначила, що галузь туризму для України має велике значення і відіграє ключову роль у залученні інвестицій та створенні нових робочих місць у різних галузях економіки (транспорт, зв'язок, торгівля, будівництво, сільське господарство, виробництво товарів народного споживання та послуг) і є високорентабельною галуззю економіки та дієвим фактором інтеграції нашої країни у Європейську і світову спільноти, має великі пізнавально-виховні можливості для формування гармонійно-розвиненого громадянина України.

Романова А.А. у своєму виступі зупинилась  на проблемах державного і місцевого управління у сфері туризму, на викликах, які заважають Україні гідно розвивати туристичну галузь, на додаткових джерелах фінансування розвитку туризму, а також на стратегічній складовій туристичної реформи в Україні.

Більшість учасників виїзного засідання ставили питання: відсутності комплексного підходу до розвитку туристичної галузі на центральному рівні,  а саме, відсотності комплексної Стратегії розвитку туризму, відсутності системи органів державного управління та відповідної управлінської вертикалі на місцевому рівні галуззю туризму, недосконалого механізму збору статистичної  звітності, застарілої нормативно-правової бази, тощо.

 

        Також на засіданні Комітету зазначалось, що в Чернігівській області реалізується сучасна туристична політика, насамперед, делегування повноважень органам місцевого самоврядування, підтримка місцевих ініціатив, розвиток різних форм туризму, всебічна співпраця державного, приватного та комерційного секторів.

             

      Члени Комітету оглянули історичні та культурні пам’ятки міста Чернігова. Зокрема, відвідали одну з найстаріших збережених монументальних камяних будов України – Спасо-Преображенський собор (початок будівництва 1036р.),   Троїцький кафедральний собор (1695 р.)  та духовну і історичну пам’ятку Чернігова – Антонієві печери, які були засновані у 1069 році князем Святославом як печерський монастир. 

За підсумками розгляду питання Комітет розробив Рекомендації Кабінету Міністрів України, Державному комітету телебачення і радіомовлення України, для вирішення питань законодавчого врегулювання правових, організаційних, економічних та соціальних відносин з метою розвитку туризму. А саме рекомендувати Кабінету Міністрів України:

          -   розробити і затвердити Державну програму розвитку туризму до 2020 року;

-         сприяти процесу створення регіональних туристичних рад;

          - розробити та запровадити механізм збору та узагальнення статистичної звітності туристичної галузі шляхом прийняття відповідних нормативно-правових актів;

          - розробити та підготувати необхідні технічні регламенти та національні стандарти відповідно до директив Європейського Союзу та рекомендацій Всесвітньої туристичної організації;

- провести інвентаризацію та паспортизацію пам’яток культурної спадщини - створити єдиний Державний реєстр нерухомих пам’яток культурної спадщини України. Унеможливити позбавлення існуючих об’єктів культурної спадщини статусу пам’ятки культурної спадщини;

- визначити механізм продажу/передачі в довгострокову оренду історико-культурних об’єктів підприємницькому сектору за умови збереження їх архітектурного стилю та самобутності;

- визначити механізм співпраці інвестора та державної архітектурної служби щодо збереження, реставрації, експлуатації пам’яток архітектури.

        Комітет також рекомендував Державному  комітету телебачення і радіомовлення України за участю організацій громадянського суспільства, благодійних фондів сприяти створенню теле- радіо-програм, спрямованих на популяризацію української історико-культурної спадщини, висвітлення регіональних історичних, археологічних, культурних особливостей, розвитку внутрішнього туризму.

     

         Втілення в життя пропозицій, які були винесені на розгляд учасників дозволить досягнути прогрес в раціональному використанні культурної спадщини у сфері туризму.

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини*”

28 грудня 2015 16:31
24 грудня 2015 11:11
23 грудня 2015 13:55
23 грудня 2015 13:49
23 грудня 2015 13:45
23 грудня 2015 10:42
23 грудня 2015 10:31
23 грудня 2015 10:26
21 грудня 2015 14:24
21 грудня 2015 09:34