Комітет підтримує проект Закону про внесення змін до статті 2 Закону України «Про здійснення державних закупівель» (щодо предметів закупівлі, на яких не поширюється дія Закону), (реєстр. № 4827), поданий народними депутатами України Кайдою О.П., Янківим І.Т.

 

Законопроектом пропонується внести зміни, що визначають випадки, коли дія Закону України «Про здійснення державних закупівель» не поширюється, якщо предметом закупівлі є:

послуги з оренди нежитлових приміщень, які знаходяться у державній та комунальній власності, для розміщення  бюджетних установ;

послуги з авіаперевезень, автоперевезень, організації харчування, проживання, експлуатації спортивних споруд, спеціального обладнання  та облаштування місць для проведення навчально-тренувальних зборів, спортивних змагань і заходів всеукраїнського та міжнародного рівнів, лікарські і фармацевтичні препарати  для збірних  команд  України.

Під час обговорення члени Комітету зазначили, що розповсюдження загальних тендерних процедур на послуги, які здійснюються для проведення спортивних змагань, як це передбачено чинною редакцією Закону  України «Про здійснення державних закупівель», загрожує зривом проведення більшості спортивних змагань на території України та участі українських спортсменів у міжнародних змаганнях.

Члени Комітету наголосили на тому, що специфіка функціонування сфери фізичної культури і спорту унеможливлює здійснення тривалої у часі процедури державної закупівлі згідно з встановленим порядком, тобто виконання всіх послідовних дій з дотриманням відповідних термінів та інших юридичних вимог. Під час проведення змагань, як правило, мають місце обставини, коли неможливо передбачити результат і, як наслідок, вихід спортсмена або збірної команди у наступний етап змагань, а отже виникає необхідність коригування планів підготовки спортсменів. Остаточне рішення щодо участі збірних команд України чи окремих спортсменів у відповідному заході, а також щодо місця його проведення, тривалості, кількісного та персонального складу учасників, а отже і загального обсягу товарів та послуг, які підлягають закупівлі для забезпечення проведення цього заходу, приймається з урахуванням здобутих результатів та рівня фізичної підготовки учасників.

Таким чином, усі можливі проблеми неможливо передбачити на початку поточного року, коли формується та затверджується Єдиний календарний план та відповідний план закупівель.

На засіданні Комітету було також зазначено, що більшість дитячо-юнацьких спортивних шкіл та шкіл вищої спортивної майстерності не мають власних приміщень і розміщуються в орендованих. Розповсюдження  дії Закону «Про здійснення державних закупівель» на оренду нежитлових приміщень призведе до необхідності щорічного проведення конкурсних торгів щодо оренди приміщень, а відсутність фінансування на початку року унеможливлює проведення цієї процедури.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України розглянути законопроект у першому читанні та прийняти його за основу та в цілому.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини*”

28 грудня 2015 16:31
24 грудня 2015 11:11
23 грудня 2015 13:55
23 грудня 2015 13:49
23 грудня 2015 13:45
23 грудня 2015 10:42
23 грудня 2015 10:31
23 грудня 2015 10:26
21 грудня 2015 14:24
21 грудня 2015 09:34