Комітет Верховної Ради України  з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму провів засідання «круглого столу» з обговорення проекту Закону про туризм (нова редакція),     (реєстр. № 4224), поданого народними депутатами України  Кінахом А.К., Томенком М.В., Палатним А.Л., Янківим І.Т., Шаблатовичем О.М.

У засіданні взяли участь: секретар Комітету Ігор Янків, голова підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності Іван Бушко, представники Державного агентства України  з туризму і курортів, управління туризму Київської міської державної адміністрації, громадських туристичних організацій, фахівці та експерти туристичної галузі.

Метою законопроекту є удосконалення правової бази туризму в Україні, подолання регуляторних бар`єрів щодо провадження туристичної діяльності та прогалин у законодавстві, а також вирішення нагальних проблем розвитку вітчизняного туризму. Зокрема, пропонується запровадити адекватні механізми захисту прав споживачів туристичних послуг; відновити ліцензування турагентської діяльності, скасувати норми щодо виключності туроператорської діяльності;  визначити реальні кроки державної підтримки пріоритетних для України в`їзного та внутрішнього туризму (звільнення від ПДВ експорту послуг та зменшення ставки податку на прибуток, пропагування туристичних можливостей України за кордоном, у т. ч. забезпечення  за рахунок коштів державного бюджету часткового фінансування витрат участі туроператорів у престижних туристично-виставкових заходах, що проводяться за кордоном).

Більшість учасників «круглого столу» зійшлися на думці, що в зв’язку з підписанням Україною Договору про Асоціацію з Європейським Союзом та необхідністю стимулювання розвитку туристичної сфери в державі, спочатку необхідно визначити нагальні завдання модернізації державної політики у сфері туризму, а вже потім визначати шляхи вдосконалення її законодавчого забезпечення –  розробити нову редакцію Закону України «Про туризм» або вносити зміни  до чинного законодавства.  На думку представників туристичної громадськості, численні зауваження Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України,    Міністерства інфраструктури України та інших центральних органів виконавчої влади, що надійшли  до законопроекту,  вказують на необхідність його доопрацювання.

За підсумками проведення «круглого столу» було прийнято рішення: рекомендувати Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму запропонувати Голові Верховної Ради України повернути законопроект суб’єктам законодавчої ініціативи на доопрацювання та створити робочу групу з удосконалення законодавчого забезпечення державної політики у сфері туризму. 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини*”

28 грудня 2015 16:31
24 грудня 2015 11:11
23 грудня 2015 13:55
23 грудня 2015 13:49
23 грудня 2015 13:45
23 грудня 2015 10:42
23 грудня 2015 10:31
23 грудня 2015 10:26
21 грудня 2015 14:24
21 грудня 2015 09:34