Комітет наполягає на вирішенні питання звільнення спортивних та оздоровчих організацій і закладів від податку на нерухоме майно (споруди, будівлі тощо) та плати за землю при внесенні змін до Податкового кодексу України.

 

Комітет розглянув проект Закону про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулювання економічної діяльності в Україні (реєстр. № 3630), поданий Кабінетом Міністрів України.

Під час обговорення проекту члени Комітету зазначили, що у законопроекті не вирішене питання звільнення спортивних та оздоровчих організацій та закладів від податку на нерухоме майно (споруди, будівлі тощо) та плати за землю. Законопроектом пропонується звільнити від плати за землю лише заклади фізичної культури та спорту, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, проте навіть ці заклади не звільняються від податку на нерухомість. Фактично, надання пільг з плати за землю та податку на нерухоме майно законопроектом передається на розсуд органам місцевого самоврядування.  Водночас, місцевим бюджетам не компенсуються з Державного бюджету відповідні втрати їх доходів, що може призвести до виникнення серйозних проблем у здійсненні спортивної та оздоровчої діяльності в Україні, призупинення функціонування спортивних та оздоровчих об’єктів, їх перепрофілювання та ліквідації.

У зв’язку з цим, члени Комітету вважають за доцільне розглядати питання про прийняття за основу як зазначеного законопроекту, так і доопрацьованих проектів Законів про внесення змін до Податкового кодексу України, лише за умови  звільнення від плати за землю заповідників, національних природних парків, заказників, дитячих санаторно-курортних та оздоровчих закладів, а також підприємств та організацій, - за земельні ділянки, на яких розміщені спортивні споруди, що використовуються для підготовки військовослужбовців та працівників правоохоронних органів, проведення всеукраїнських, міжнародних змагань та навчально-тренувального процесу збірних команд України з видів спорту та підготовки спортивного резерву та утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України, а також звільнення будівель зазначених установ, організацій, підприємств та закладів, а також будівель баз олімпійської та паралімпійської підготовки від податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини*”

28 грудня 2015 16:31
24 грудня 2015 11:11
23 грудня 2015 13:55
23 грудня 2015 13:49
23 грудня 2015 13:45
23 грудня 2015 10:42
23 грудня 2015 10:31
23 грудня 2015 10:26
21 грудня 2015 14:24
21 грудня 2015 09:34