Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики та спорту

 

 

 

 

 м. Київ

 

Головуючий:  Голова Комітету Палатний А.Л.

Секретар: Романова А.А.

Присутні: народні депутати Величкович М.Р., Петренко О.М., Спориш І.Д.

Відсутній: народний депутат України Силантьєв Д.О.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ.

 

1. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України, (реєстр. № 1577 від 26 грудня 2014 року, КМУ).

 

1.

 

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л., який зазначив, що доопрацьований Кабінетом Міністрів України законопроект майже не відрізняється від його попередньої редакції, яку Верховна Рада України повернула суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Палатний А.Л. зазначив, що пропозиції щодо скасування багатьох соціальних пільг для дітей та молоді, у тому числі:

– щодо безкоштовного харчування учнів перших-четвертих класів;

– пільгового проїзду учнів, вихованців, студентів до міста навчання і додому;

– безкоштовного отримання повної загальної середньої освіти;

– безкоштовного забезпечення учнів шкільними підручниками;

– безоплатного проїзду у міському транспорті для дітей з багатодітних сімей, обмеження пільг багатодітних сімей щодо сплати комунальних послуг та безкоштовного придбання ліків для дітей з цих сімей,

можуть призвести до суттєвого погіршення соціального становища дітей і молоді, та, в результаті, до соціального вибуху в державі.

Законопроект пропонує органам місцевого самоврядування надати можливість забезпечувати реалізацію відповідних пільг, проте не зобов’язує відповідні органи виконувати ці функції. Враховуючи обмежені бюджетні можливості більшості місцевих бюджетів, ця норма є декларативною.

На думку Голови Комітету, запровадження плати за заняття у дитячо-юнацьких спортивних школах, скасування посад фахівців з фізичної культури  в дошкільних та інших навчальних закладах, зменшення в загальноосвітніх та професійно-технічних закладах кількості уроків з фізичної культури з трьох до двох разів на тиждень, зняття мораторію на скорочення державних і комунальних закладів фізичної культури і спорту неминуче призведе до суттєвого погіршення стану здоров’я підростаючого покоління, поширення бездоглядності дітей та підлітків та, у підсумку, призведе до зростання дитячої та підліткової злочинності.

Палатний А.Л. не підтримав пропозицію щодо позбавлення права зарахування поза конкурсом до державних і комунальних вищих навчальних закладів членів збірних команд України, які брали участь у міжнародних олімпіадах, та чемпіонів і призерів Олімпійських і Паралімпійських ігор (зміни до пункту 13 статті 44 Закону України «Про вищу освіту»). Ця пропозиція спрямована проти талановитої молоді та видатних спортсменів, які прославляють нашу державу на міжнародних наукових та спортивних змаганнях, і не може бути підтримана. 

Палатний А.Л. запропонував рекомендувати Верховній Раді України повернути законопроект на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи.

 

Вирішили:

 

Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законів України та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України, (реєстр. № 1577  від 26 грудня 2014 року), поданий Кабінетом Міністрів України, повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Голосували: “За” – 5, “Проти” – 0, “Утрималось” –0.

 

 

Голова Комітету                                                  А. ПАЛАТНИЙ

 

Секретар Комітету                                              А. Романова

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи”

06 грудня 2023 10:13
23 листопада 2023 12:12
14 листопада 2023 11:30
20 жовтня 2023 11:14
10 жовтня 2023 10:37
22 вересня 2023 09:36
05 вересня 2023 11:44
09 серпня 2023 13:01
25 липня 2023 11:00
04 липня 2023 14:09