Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики та спорту

 

 

 м. Київ

Головуючий:  Голова Комітету Палатний А.Л.

Секретар: Романова А.А.

Присутні: народні депутати Величкович М.Р., Петренко О.М., Силантьєв Д.О., Спориш І.Д.

Запрошені: Бакулін Є.М. – народний депутат України;
Павленко Ю.О. –  народний депутат України; Шинькович А.В. –  народний депутат України; Гордієнко В.Р. – перший заступник Голови Державного агентства України з туризму та курортів; Жовтуха В.О. – радник Міністра економічного розвитку і торгівлі України; Віткін Л.М. – директор Департаменту технічного регулювання та метрології Міністерства економічного розвитку і торгівлі України; Музиченко В.В. – директор Департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики України; Діденко С.О. – директор Департаменту фінансів, охорони здоров’я та соціальних програм Міністерства фінансів України; Хохленков І.О. – заступник директора Департаменту організації оздоровлення та санаторно-курортного лікування Міністерства соціальної політики України; Суліма О.В. – начальник Управління у справах людей похилого віку та надання соціальних послуг Міністерства соціальної політики України; Береславський С. – експерт проекту «Додаткові заходи щодо виконання Програми підтримки галузевої політики «Сприяння взаємній торгівлі шляхом усунення технічних бар’єрів між Україною та Європейським Союзом»  Міністерства економічного розвитку і торгівлі України; Ганущак Н.В. - координатор  професійного розвитку Асоціації міст України.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» щодо відновлення деяких видів допомоги
(реєстр. № 1018), н.д. Королевська Н.Ю., Павленко Ю.О., Льовочкіна Ю.В. та інші.

2. Проект Закону про внесення змін до статті 12 Закону України
«Про державну допомогу сім'ям з дітьми» (щодо зміни та порядку нарахування допомоги при народженні дитини) (реєстр. №1432), н.д. Барвіненко В.Д.,
Герега О.В., Шинькович А.В.

3. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо пільгових умов вступу до вищих навчальних закладів, оздоровлення та відпочинку окремих категорій дітей) (реєстр. № 1411),
н.д. Павленко Ю.О., Королевська Н.Ю., Бахтеєва Т.Д.

4. Проект Закону про внесення змін до Закону України
«Про волонтерську діяльність» (щодо виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера під час надання волонтерської допомоги в районі проведення антитерористичної операції) (реєстр. №1689), н.д. Чорновол Т.М., Величкович М.Р.

5. Проект Закону про технічні регламенти та оцінку відповідності
(реєстр. № 1065), н.д. Кужель О.В., Продан О.П.

6. Про план роботи Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики та спорту на лютий-липень 2015 року.

7. Про пропозиції до порядку денного другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. 

 


1 - 2.

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. щодо проектів Законів про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» (щодо відновлення деяких видів допомоги) (реєстр. № 1018), поданого народними депутатами України Королевською Н.Ю., Павленком Ю.О., Льовочкіною Ю.В. та про внесення змін до статті 12 Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» (щодо зміни та порядку нарахування допомоги при народженні дитини) (реєстр. № 1432), поданого народними депутатами України Барвіненком В.Д., Герегою О.В., Мельниченком В.В., Шиньковичем А.В.

Палатний А.Л. надав слово Павленку Ю.О., автору першого законопроекту (реєстр. № 1018). Юрій Олексійович зазначив, що законопроектом пропонується відновити допомогу при народженні дитини, що була запропонована до 1 липня 2014 року. Розмір  при народженні першої дитини пропонується встановити на  рівні 40 прожиткових мінімумів,  другої дитини – 60 прожиткових мінімумів,  третьої дитини і наступних – 120 прожиткових мінімумів.

Палатний А.Л. надав слово Шиньковичу А.В., автору другого законопроекту (реєстр. № 1432). Андрій Васильович зазначив, що законопроектом пропонується збільшення загального розміру допомоги при народженні дитини та принципів нарахування допомоги, з урахуванням зміни розміру прожиткового мінімуму протягом всього періоду здійснення виплат державної допомоги при народженні дитини.

Палатний А.Л. надав слово Музиченку В.В., директору Департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики України. Віталій Володимирович наголосив, що на сьогоднішній день склалася важка фінансово-економічна ситуація в державі та, враховуючи ті заходи Уряду, Верховної  Ради України для  забезпечення економного і раціонального витрачання  бюджетних коштів, Міністерство соціальної політики не підтримує ці законопроекти.

Палатний А.Л. надав слово Діденку С.О., директору Департаменту фінансів, охорони здоров'я та соціальних програм Міністерства фінансів України. Сергій Олексійович також наголосив, що Міністерство фінансів не підтримує зазначені законопроекти, як такі, що не можуть бути забезпечені в даних умовах фінансовими ресурсами, бо за попередніми розрахунками по законопроекту (реєстр. № 1018) в умовах 2015 року необхідно вишукати додатково понад8 мільярдів гривень, а по законопроекту (реєстр. № 1432) біля
4 мільярдів гривень.

 

В обговоренні взяли участь всі члени Комітету.

 

Ухвалили:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України проекти Законів про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» (щодо відновлення деяких видів допомоги) (реєстр. № 1018) та про внесення змін до статті 12 Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми»
(щодо зміни та порядку нарахування допомоги при народженні дитини) (реєстр. № 1432),  розглянути в першому читанні та повернути законопроекти суб’єктам права законодавчої ініціативи  на доопрацювання.

2. Співдоповідачем від Комітету визначити голову підкомітету з питань молодіжної політики, сім’ї та дитинства Спориша Івана Дмитровича.

 

Голосували: «За» – 6; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

 

3.

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. про проект Закону  про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо пільгових умов вступу до вищих навчальних закладів, оздоровлення та відпочинку окремих категорій дітей) (реєстр. № 1411), поданого народними депутатами України Павленком Ю.О., Королевською Н.Ю., Бахтеєвою Т.Д. 

Палатний А.Л. надав слово Павленку Ю.О., автору законопроекту.  Юрій Олексійович зазначив, що законопроектом пропонується розширити категорії дітей, які потребують особливої соціальної уваги, перебувають в зоні воєнних дій, збройних конфліктів, дітей, один з батьків яких загинули або пропали безвісти під час участі в антитерористичній операції або померли внаслідок поранення, контузії, каліцтва одержаних в районах проведення антитерористичної операції, а також внаслідок захворювання одержаного в період участі в антитерористичній операції. Тобто даним законопроектом пропонується поширити пільгу на оздоровлення, відпочинок і на вступ до вищих навчальних закладів дітей цих категорій.

Палатний А.Л. надав слово Хохленкову І.О., заступнику директора Департаменту організації оздоровлення та санаторно-курортного лікування Міністерства соціальної політики України. Іван  Олексійович зазначив, що Міністерство соціальної політики підтримує законопроект, але має низку слушних пропозицій та зауважень. По-перше, Міністерство вважає, що норми законопроекту щодо категорії «діти, батьки яких (один із батьків) загинули» потребує редагування, оскільки згідно з чинним законодавством діти, у яких обоє батьків загинули автоматично набувають статусу дитини-сироти.
По-друге, Міністерство пропонує внести зміни до статтей 1 та 24
Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» доповнивши категоріями, як «діти з сімей загиблих учасників масових акцій громадянського протесту» та «діти учасників бойових дій».

В обговоренні взяли участь всі члени Комітету.

 

Ухвалили:

1. Рекомендувати Верховній Раді України розглянути проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо пільгових умов вступу до вищих навчальних закладів, оздоровлення та відпочинку окремих категорій дітей) (реєстр. № 1411) в першому читанні та прийняти його за основу з урахуванням висловлених зауважень.

2. Рішення Комітету направити до  Комітету з питань науки і освіти.

 

Голосували: «За» – 6; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

4.

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про волонтерську діяльність» (щодо виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера під час надання волонтерської допомоги в районі проведення антитерористичної операції) (реєстр. № 1689), поданий народними депутатами України Чорновол Т.М., Величковичем М.Р.

Палатний А.Л. надав слово автору законопроекту Чорновол Т.М. 
Тетяна Миколаївна зазначила, що законопроект розроблений з метою встановлення соціальної справедливості та додаткових гарантій діяльності волонтерів у районі проведення антитерористичної операції, а його прийняття дозволить гарантувати на законодавчому рівні виплату одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності волонтера під час надання волонтерської допомоги в районі проведення антитерористичної операції. Тетяна Миколаївна запропонувала, щоб порядок визначення одноразової грошової допомоги затверджувався Кабінетом Міністрів України.

Палатний А.Л. надав слово автору законопроекту, першому заступнику Голови Комітету Величковичу М.Р.  Микола Романович зазначив, що в законопроекті  необхідно врегулювати питання щодо обліку людей, які  заїжджають і покидають територію та документального фіксування цього процесу.

Палатний А.Л. надав слово начальнику Управління у справах людей похилого віку та надання соціальних послуг Міністерства соціальної політики України Сулімі О.В. Оксана Василівна доповіла, що законопроект спрямований на встановлення додаткових гарантій діяльності волонтерів в зоні АТО і на соціальний захист родин волонтерів. Міністерство соціальної політики в цілому підтримує законопроект. Але, водночас, запропонувала доопрацювати проект Закону в частині питання чіткого визначення волонтерської діяльності в зоні АТО та їхнього статусу.

Палатний А.Л. зазначив, що Комітет на своєму попередньому засіданні 24 грудня 2014 року розглянув подібний проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо волонтерської діяльності) (реєстр. № 1408) поданий народними депутатами України І.Крульком, А.Палатним та іншими та прийняв рішення рекомендували Верховній Раді України розглянути проект Закону в першому читанні та прийняти його за основу.

Палатний А.Л. запропонував рекомендувати Верховній Раді України  при підготовці до другого читання проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо волонтерської діяльності), (реєстр. № 1408), врахувати положення проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про волонтерську діяльність» (щодо виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера під час надання волонтерської допомоги в районі проведення антитерористичної операції), (реєстр. № 1689).

 

В обговоренні взяли участь всі члени Комітету.

 

Ухвалили:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України  при підготовці до другого читання проекту Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо волонтерської діяльності), (реєстр. № 1408), врахувати положення проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про волонтерську діяльність» (щодо виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера під час надання волонтерської допомоги в районі проведення антитерористичної операції), (реєстр. № 1689).

2. Співдоповідачем від Комітету визначити Голову Комітету
Палатного А.Л.

 

Голосували: «За» – 6; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

 

5.

Слухали:  Голову Комітету Палатного про проект Закону про технічні регламенти та оцінку відповідності (реєстр. № 1065), поданий народними депутатами України Кужель О.В., Продан О.П.

В обговоренні взяли участь: Силантьєв Д.О. член Комітету;
Гордієнко В.Р. – перший заступник Голови Державного агентства України з туризму та курортів; Віткін Л.М. – директор Департаменту технічного регулювання та метрології Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

 

Ухвалили:

1. Рекомендувати Верховній Раді України розглянути проект Закону про технічні регламенти та оцінку відповідності, (реєстр. № 1065), в першому читанні та повернути законопроект суб’єктам права законодавчої ініціативи  на доопрацювання.

2. Рішення Комітету направити до  Комітету з питань промислової політики та підприємництва.

 

Голосували: «За» – 6; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

6-7.

Слухали:  Голову Комітету Палатного А.Л. про план роботи Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики та  спорту на лютий-липень 2015 року та про пропозиції до порядку денного другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. 

Палатний А.Л. надав слово завідувачу секретаріату Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики та  спорту Скалозуб Вірі Андріївні.

Віра Андріївна запропонувала членам Комітету взяти за основу план роботи Комітету та внести до нього свої пропозиції та доповнення до 16 січня 2015 року. Відповідно запропонувала секретаріату Комітету доопрацювати план у робочому порядку з урахуванням зазначених пропозицій. 

Також Скалозуб В.А. запропонувала членам Комітету затвердити пропозиції Комітету до порядку денного другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

 

Ухвалили:

1. Взяти за основу план роботи Комітету та запропонувати членам Комітету внести до плану роботи свої пропозиції та доповнення до 16 січня 2015 року.

2. Затвердити пропозиції Комітету до порядку денного другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

 

Голосували: «За» – 6; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

 

Засідання Комітету було продовжено 13 січня 2015 року після закінчення пленарного засідання Верховної Ради України.

 

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л., який запропонував повернутися  до пункту 4 порядку денного та ще раз розглянути проект Закону про внесення змін до Закону України «Про волонтерську діяльність» (щодо виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера під час надання волонтерської допомоги в районі проведення антитерористичної операції), (реєстр. № 1689), поданий народними депутатами України Чорновол Т.М. та Величковичем М.Р.

 

Голосували: «За» – 6; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

Слухали: Палатний А.Л. наголосив на тому, що автор проекту Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо волонтерської діяльності), (реєстр. № 1408), народний депутат України Крулько І.І. висловив заперечення проти об’єднання цього законопроекту з проектом Закону про внесення змін до Закону України «Про волонтерську діяльність» (щодо виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера під час надання волонтерської допомоги в районі проведення антитерористичної операції), (реєстр. № 1689), поданий народними депутатами України
Чорновол Т.М. та Величковичем М.Р.

Палатний А.Л. запропонував змінити рішення Комітету та рекомендувати  Верховній Раді України розглянути проект Закону про внесення змін до Закону України «Про волонтерську діяльність» (щодо виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера під час надання волонтерської допомоги в районі проведення антитерористичної операції), (реєстр. № 1689), в першому читанні та прийняти його за основу.

 

Ухвалили:

 

1. Внести зміни до рішення Комітету та рекомендувати  Верховній Раді України розглянути проект Закону про внесення змін до Закону України «Про волонтерську діяльність» (щодо виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера під час надання волонтерської допомоги в районі проведення антитерористичної операції), (реєстр. № 1689),  в першому читанні та прийняти його за основу.

 

 

Голосували: «За» – 6; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

 

Голова Комітету                                              А.ПАЛАТНИЙ

 

Секретар Комітету                                          А.РОМАНОВА

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи”

06 грудня 2023 10:13
23 листопада 2023 12:12
14 листопада 2023 11:30
20 жовтня 2023 11:14
10 жовтня 2023 10:37
22 вересня 2023 09:36
05 вересня 2023 11:44
09 серпня 2023 13:01
25 липня 2023 11:00
04 липня 2023 14:09