Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики та спорту

 

 

 м. Київ

 

Головуючий:  Голова Комітету Палатний А.Л.

Секретар: Романова А.А.

Присутні: народні депутати Величкович М.Р., Петренко О.М., Силантьєв Д.О., Спориш І.Д., Бакулін Є.М.

Запрошені: Крулько І.І. – народний депутат України; Королевська  Н.Ю. –  народний депутат України; Арешонков В.Ю. – народний депутат України; Жданов І.О. – Міністр молоді та спорту України; Митрофанський С.В. – заступник Міністра молоді та спорту України; Булгак П.В. – радник Міністра молоді та спорту України; Музиченко В.В. – директор Департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики України; Осійчук М.С. – директор Департаменту соціального страхування та партнерства Міністерства соціальної політики України; Подорожний С.М. – директор Департаменту соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи Міністерства соціальної політики України; Рязанова Н.Г. – заступник директора Департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики України; Пінчук І.М. – начальник управління профілактики соціального сирітства Міністерства соціальної політики України; Хотіна С.Г. – директор Департаменту медичної допомоги Міністерства охорони здоров’я України; Солових Н.Г. заступник директора Департаменту фінансів охорони здоров'я та соціальних програм Міністерства фінансів України; Кепіна С.В. – начальник управління Департаменту оподаткування фізичних осіб Державної фіскальної служби України; Данілов І.О. – начальник відділу Департаменту оподаткування фізичних осіб Державної фіскальної служби України; Юзич Ю.П. – заступник голови Молодіжної організації «Пласт – Національна скаутська організація»; Лук’янова Н.Л. –  голова правління МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я».

 

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення окремих положень молодіжної політики та утворення молодіжних центрів), (реєстр. № 1248, н.д. І.Крулько, А.Лозовий, А.Романова та інші).

2. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо медичного забезпечення дітей учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та евакуйованих із зони відчуження), (реєстр. № 1336, н.д. Н.Королевська).

3. Проект Закону про внесення змін до статті 7 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям» (щодо соціального захисту сімей, члени яких мають у власності чи володінні земельні ділянки), (реєстр. № 1350, н.д. Ю.Вознюк).

4. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (щодо створення умов реалізації права на працю), (реєстр. № 1023, н.д. Д.Шпенов).

5. Про затвердження Рекомендацій засідання «круглого столу» на тему: «Сучасний стан та перспективи розвитку туризму в Україні».

  6. Про проведення парламентських слухань на тему: «Шляхи розвитку фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади».

  7. Про делегування членів Комітету до складу Урядових комітетів.

8. Про надання кандидатури від Комітету для включення до складу колегії Міністерства соціальної політики України.

9. Про створення підкомітету з питань відпочинку та оздоровлення дітей.

10. Про створення Експертної ради з питань фізичної культури та спорту при Комітетові з питань сім’ї, молодіжної політики та спорту.

11. Про проведення парламентських слухань на тему: «Сімейна політикацілі та завдання».

 


1.

 

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення окремих положень молодіжної політики та утворення молодіжних центрів), (реєстр. № 1248), поданий народними депутатами України Іваном Крульком, Андрієм Лозовим, Анною Романовою та іншими.

Палатний А.Л. надав слово Крульку І.І., автору  законопроекту. Іван Іванович зазначив, що законопроект розроблено з метою поліпшення реалізації молодіжної політики, захисту прав молоді, її всебічного розвитку, соціального захисту, стимулювання до активної участі в громадському житті. Крулько І.І. підкреслив, що ідея створення молодіжних центрів – це свого роду майданчик для молодіжних лідерів, які будуть здійснювати інформаційно-ресурсне забезпечення та спільно з державними органами, установами, громадськими об’єднаннями, благодійними організаціями здійснювати роботу щодо реалізації державної політики у сфері молоді.

Палатний А.Л. надав слово Жданову І.О., Міністру молоді та спорту України. Ігор Олександрович зазначив, що Міністерство молоді та спорту підтримує законопроект, а його прийняття дасть можливість поліпшити взаємодію держави та молоді.

Палатний А.Л. надав слово Митрофанському С.В.,  заступнику Міністра молоді та спорту України. Митрофанський С.В. доповів, що на цей законопроект вже очікує громадськість та молодь.

  Палатний А.Л. надав слово  Пінчук І.М., начальнику управління профілактики соціального сирітства Міністерства соціальної політики України. Ірина Миколаївна зазначила, що Міністерство соціальної політики підтримує законопроект, але має певні зауваження. Пінчук І.М. наголосила, що  створення нових суб’єктів державного управління у сфері молодіжної політики як «молодіжні центри» будуть повністю дублювати повноваження вже діючих передбачених чинним законодавством «центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді», тому запропонувала авторам законопроекту врегулювати це питання в правовому полі.

Палатний А.Л. надав слово  Солових Н.Г.,  заступнику директора Департаменту фінансів охорони здоров'я та соціальних програм Міністерства фінансів України. Наталія Григорівна наголосила, що Міністерство фінансів не підтримує законопроект, оскільки реалізація запропонованих законопроектом норм на утримання молодіжних центрів додатково потребуватиме 6,5 млрд., гривень з державного та місцевих бюджетів.

В обговоренні взяли участь: перший заступник Голови Комітету Величкович М.Р., Секретар Комітету Романова А.А., голова підкомітету з питань молодіжної політики, сім’ї та дитинства Спориш І.Д.,  Юзич Ю.П. – заступник голови Молодіжної організації «Пласт – Національна скаутська організація»; Лук’янова Н.Л. – голова правління МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я».

 

Ухвалили:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення окремих положень молодіжної політики та утворення молодіжних центрів), (реєстр. № 1248),  розглянути в першому читанні та прийняти його за основу.

2. Співдоповідачем від Комітету визначити голову підкомітету з питань молодіжної політики, сім’ї та дитинства Спориша Івана Дмитровича.

 

Голосували: «За» – 7; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

 

2.

 

Слухали:  Голову Комітету Палатного А.Л. про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо медичного забезпечення дітей учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та евакуйованих із зони відчуження), (реєстр. №1336), поданий народним депутатом України Наталією Королевською.

Палатний А.Л. надав слово Королевській Н.Ю., автору  законопроекту. Наталія Юріївна зазначила, що законопроект має на меті запровадити щорічне медичне обстеження (диспансеризацію) та лікування повнолітніх осіб, які до досягнення повноліття мали статус потерпілого внаслідок Чорнобильської катастрофи.

  Палатний А.Л. надав слово  Подорожньому С.М., директору Департаменту соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи Міністерства соціальної політики України. Сергій Михайлович зазначив, що Міністерство повністю підтримує законопроект.

Палатний А.Л. надав слово  Хотіній С.Г., директору Департаменту медичної допомоги Міністерства охорони здоров’я України. Світлана Григорівна доповіла, що Міністерство охорони здоров’я підтримує законопроект.

Палатний А.Л. надав слово  Солових Н.Г.,  заступнику директора Департаменту фінансів охорони здоров'я та соціальних програм Міністерства фінансів України. Наталія Григорівна доповіла, що Міністерство фінансів не підтримує даний законопроект, оскільки реалізація зазначеного законопроекту матиме вплив на видаткову частину Державного бюджету України.

 

Ухвалили:

1. Рекомендувати Верховній Раді України розглянути проект Закону про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо медичного забезпечення дітей учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та евакуйованих із зони відчуження), (реєстр. №1336), в першому читанні та прийняти його за основу.

2. Рішення Комітету направити до  Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

 

Голосували: «За» – 7; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

3.

 

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. про проект Закону про внесення змін до статті 7 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям» (щодо соціального захисту сімей, члени яких мають у власності чи володінні земельні ділянки), (реєстр. № 1350), поданий народним депутатом України Юрієм Вознюком.

Палатний А.Л. надав слово Рязановій Н.Г., заступнику директора Департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики України. Надія Григорівна зазначила, що  Міністерство соціальної політики не підтримує зазначений проект Закону.

Палатний А.Л. надав слово Споришу І. Д., голові підкомітету з питань молодіжної політики, сім’ї та дитинства. Іван Дмитрович запропонував членам Комітету підтримати законопроект, адже він спрямований на посилення соціальної захищеності малозабезпечених сімей, зокрема, жителів сільської місцевості.

 

Ухвалили:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України розглянути проект Закону про внесення змін до статті 7 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям»  (щодо соціального захисту сімей, члени яких мають у власності чи володінні земельні ділянки), (реєстр. № 1350), в першому читанні та прийняти його за основу.

2. Рішення Комітету направити до  Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

 

Голосували: «За» – 7; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

4.

 

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (щодо створення умов реалізації права на працю), (реєстр. № 1023), поданий народним депутатом України Дмитром Шпеновим.

Палатний А.Л. надав слово  Осійчуку М.С., директору Департаменту соціального страхування та партнерства Міністерства соціальної політики України. Микола Степанович доповів, що Міністерство соціальної політики не підтримує зазначений проект Закону.

Палатний А.Л. надав слово  Солових Н.Г.,  заступнику директора Департаменту фінансів охорони здоров'я та соціальних програм Міністерства фінансів України. Наталія Григорівна доповіла, що Міністерство фінансів не підтримує даний законопроект та вважає, що реалізація законопроекту потребуватиме додаткових витрат з Державного бюджету України на покриття дефіциту Пенсійного фонду України.

 

Ухвалили:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України  розглянути проект Закону про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (щодо створення умов реалізації права на працю), (реєстр. № 1023), в першому читанні та повернути законопроект суб’єкту права законодавчої ініціативи  на доопрацювання.

2. Рішення Комітету направити до Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

 

Голосували: «За» – 7; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

5.

 

Слухали:  Голову Комітету Палатного А.Л. про затвердження Рекомендацій засідання «круглого столу» на тему: «Сучасний стан та перспективи розвитку туризму в Україні».

Палатний А.Л. надав слово Романовій А.А., Секретарю Комітету. Анна Анатоліївна доповіла, що за підсумками обговорення учасниками засідання «круглого столу», яке відбулося 20 січня ц.р., були прийняті Рекомендації засідання, зокрема прийнято рішення про створення окремого Державного органу з питань розвитку туризму.

 

Ухвалили:

 

1. Затвердити Рекомендації засідання «круглого столу» на тему: «Сучасний стан та перспективи розвитку туризму в Україні».

2. Рішення Комітету надіслати відповідним органам виконавчої влади.

 

Голосували: «За» – 7; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

6.

 

Слухали:  Голову Комітету Палатного А.Л. про проведення парламентських слухань на тему: «Шляхи розвитку фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади».

Палатний А.Л. зазначив, що Рекомендаціями засідання «круглого столу» у Верховній Раді України, який відбувся 21 січня ц.р., було запропоновано провести парламентські слухання на тему: «Шляхи розвитку фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади».

В обговоренні взяли участь всі члени Комітету та підтримали пропозицію щодо проведення парламентських слухань на тему: «Шляхи розвитку фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади».

 

Ухвалили:

 

1. Внести на розгляд Верховної Ради України проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: «Шляхи розвитку фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади» на 8 квітня 2015 року.

2. Рекомендувати Верховній Ради України прийняти цю Постанову за основу та в цілому.

 

Голосували: «За» – 7; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

7.

 

Слухали:  Голову Комітету Палатного А.Л. про делегування членів Комітету до складу Урядових комітетів (за бажанням).

В обговоренні взяли участь всі члени Комітету.

Палатний А.Л. запропонував затвердити кандидатури членів Комітету до складу Урядових комітетів.

Урядовий комітет з питань економічного розвитку та європейської інтеграції - Силантьєв Д.О., Романова А.А.

 Урядовий комітет з питань оборони, оборонно-промислового комплексу та правоохоронної діяльності - Величкович М.Р., Петренко О.М.

Урядовий комітет з питань розвитку інфраструктури та екологічної політики - Романова А.А.

Урядовий комітет з питань регіонального розвитку - Романова А.А.

Урядовий комітет з питань гуманітарного розвитку та соціальної політики - Величкович М.Р., Силантьєв Д.О., Романова А.А.

 

Ухвалили:

 

1. Затвердити кандидатури членів Комітету до складу Урядових комітетів.

2. Рішення Комітету надіслати Кабінету Міністрів України

 

Голосували: «За» – 7; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

8.

Слухали:  Голову Комітету Палатного А.Л. про надання кандидатури від Комітету для включення до складу колегії Міністерства соціальної політики України.

Палатний А.Л. запропонував затвердити кандидатуру голови підкомітету з питань молодіжної політики, сім’ї та дитинства Спориша Івана Дмитровича для включення до складу колегії Міністерства соціальної політики України.

 

Ухвалили:

 

1. Затвердити кандидатуру голови підкомітету з питань молодіжної політики, сім’ї та дитинства Спориша Івана Дмитровича для включення до складу колегії Міністерства соціальної політики України.

2. Рішення Комітету надіслати до Міністерства соціальної політики України.

 

Голосували: «За» – 7; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

9.

Слухали:  Голову Комітету Палатного А.Л. про створення нового підкомітету у  Комітеті. Палатний А.Л. зазначив, що до Комітету приєднався народний депутат України Бакулін Євген  Миколайович, який виявив бажання сприяти врегулюванню проблем, що існують в державній політиці у сфері оздоровлення та відпочинку дітей. Палатний А.Л. запропонував створити підкомітет з питань відпочинку та оздоровлення дітей та обрати  його головою Бакуліна Є.М.

 

Ухвалили:

 

1.Створити в Комітеті підкомітет з питань відпочинку та оздоровлення дітей.

2. Обрати головою підкомітету з питань відпочинку та оздоровлення дітей народного депутата України  Бакуліна Євгена  Миколайовича.

 

Голосували: «За» – 7; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

10.

Слухали:  Голову Комітету Палатного А.Л. про створення Експертної ради з питань фізичної культури та спорту при Комітетові з питань сім’ї, молодіжної політики та спорту.\

Палатний А.Л. надав слово заступнику Голови Комітету Силантьєву Д.О. Денис Олегович запропонував членам Комітету ознайомитися з Положенням про Експертну раду з питань фізичної культури та спорту та надати свої пропозиції до 10 лютого ц.р.

 

Ухвалили:

 

1. Взяти за основу Положення про  Експертну раду з питань фізичної культури та спорту при Комітетові Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики та спорту.

2. Запропонувати членам Комітету внести до Положення свої пропозиції, кандидатури до Експертної ради до 10 лютого ц.р. та доручити заступнику Голови Комітету Силантьєву Д.О. доопрацювати Положення у робочому порядку з урахуванням зазначених пропозицій.

 

Голосували: «За» – 7; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

11.

 

Слухали:  Голову Комітету Палатного А.Л. про проведення  парламентських слухань на тему: «Сімейна політикацілі та завдання».

Палатний А.Л. доповів, що до Комітету найшов лист та проект постанови Верховної Ради України про проведення парламентських слухань на тему: «Сімейна політикацілі та завдання», поданий народними депутатами України П.Унгуряном, Г.Гопко, М.Лавриком.

В обговоренні взяли участь всі члени Комітету та підтримали пропозицію щодо проведення парламентських слухань на тему: «Сімейна політикацілі та завдання», змінивши дату проведення з 20 травня 2015 року на 17 червня 2015 року. Оскільки на травень ц.р. заплановані інші заходи відповідно до плану роботи Комітету на лютий-липень 2015 року.

 

Ухвалили:

 

1. Підтримати пропозицію народних депутатів України П.Унгуряна, Г.Гопко, М.Лаврика щодо проведення  парламентських слухань на тему: «Сімейна політикацілі та завдання» змінивши дату проведення зазначених слухань з 20 травня 2015 року на 17 червня 2015 року.

2. Частину другу запропонованого проекту Постанови викласти в такій редакції: «2. Кабінету Міністрів України до 1 травня 2015 року підготувати і подати до Верховної Ради України необхідні інформаційно-аналітичні та довідкові матеріали щодо тематики парламентських слухань та конкретні пропозиції до проекту їх рекомендацій, а також визначити доповідачів із зазначеного питання».

 

Голосували: «За» – 7; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

 

Голова Комітету                                                                                                                А.ПАЛАТНИЙ

 

Секретар Комітету                                                                                                            А.РОМАНОВА

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи”

06 грудня 2023 10:13
23 листопада 2023 12:12
14 листопада 2023 11:30
20 жовтня 2023 11:14
10 жовтня 2023 10:37
22 вересня 2023 09:36
05 вересня 2023 11:44
09 серпня 2023 13:01
25 липня 2023 11:00
04 липня 2023 14:09