Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму

 

 

 

 

 

 м. Київ

 

Головуючий:  Голова Комітету Палатний А.Л.

Секретар: Романова А.А.

Присутні: народні депутати Величкович М.Р., Петренко О.М., Силантьєв Д.О., Спориш І.Д., Бакулін Є.М.

Запрошені: Павленко Ю.О. –  народний депутат України;
Королевська Н.Ю. – народний депутат України; Кулеба М.М. –  Уповноважений Президента України з прав дитини; Войтович Я.В. – заступник Міністра молоді та спорту України; Ремень О.М. – керівник секретаріату Уповноваженого Президента України з прав дитини; Крикливенко Б.В. – керівник секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини; Баженков Є.В. – Голова ФСТ «Спартак»; Ципло М.І. –  Голова ФСТ «Україна»; Мендусь О.П. –  Голова ФСТ «Колос» АПК України; Кольчик О.М. – заступник директора Департаменту оздоровлення та санаторно-курортного лікування Міністерства соціальної політики України; Кулик О.М. –  з директора Департаменту сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми Міністерства соціальної політики України; Задорожній Д.В. –  начальник юридичного відділу Національного олімпійського комітету України;

Вашека Г.В. –   директор Департаменту фінансів освіти, науки, культури та засобів масової інформації Міністерства фінансів України; Романчук С.І. –  начальник відділу фінансів, соціального та пенсійного забезпечення Міністерства фінансів України; Вершинін Д.В. –  помічник-консультант народного депутата України Павелка А.В.; Ганущак Н.В. –  координатор професійного розвитку Асоціації міст України.

 

 


ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

 

1. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про фізичну культуру і спорт" (щодо уточнення деяких положень, що регулюють визнання видів спорту в Україні та діяльність спортивних федерацій та спілок),
(р. № 2664, н.д. Медуниця О.В., Денисенко В.І.).

2. Проект Закону про внесення доповнень до Сімейного кодексу України (щодо впровадження відповідальності батьків у наданні матеріальної допомоги на отримання освіти повнолітніми дочкою, сином), (р. № 2939, н.д.
Шипко А.Ф.).

3. Проект Закону про державну підтримку санаторно-курортного реабілітаційного центру "Слов'янський курорт" (р. № 1446, н.д. Солод Ю.В., Королевська Н.Ю.).

4. Проект Закону про запобігання впливу на результати офіційних спортивних змагань корупційних правопорушень (р. 2243а, н.д. Павелко А.В., Кожем'якін А.А.).

5. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми (р. № 2254, друге читання).

6.  Про включення народних депутатів України, членів Комітету до складу Комісій для розгляду кандидатур на здобуття: стипендії Президента України для видатних спортсменів та тренерів України з олімпійських видів спорту; державних стипендій чемпіонам і призерам Олімпійських, Паралімпійських та Дефлімпійських ігор та конкурсного відбору претендентів.

 

 

1.

 

 

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. щодо проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про фізичну культуру і спорт" (щодо уточнення деяких положень, що регулюють визнання видів спорту в Україні та діяльність спортивних федерацій та спілок), ( р. № 2664), поданий народними депутатами Медуницею О.В., та Денисенком В.І.

Палатний А.Л. запропонував перенести розгляд законопроекту в зв’язку з тим, що автор не з’явився на засідання Комітету.

 

 

Ухвалили:

 

 

1. Перенести розгляд законопроекту на наступне засідання Комітету.

 

 

Голосували: «За» – 7; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

 

2.

 

 

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. щодо проекту Закону про внесення доповнень до Сімейного кодексу України (щодо впровадження відповідальності батьків у наданні матеріальної допомоги на отримання освіти повнолітніми дочкою, сином), (р. № 2939), поданий народним депутатом Шипком А.Ф.

Палатний А.Л. запропонував перенести розгляд законопроекту у звязку з відсутністю автора законопроекту на засіданні Комітету.

 

 

Ухвалили:

 

 

1. Перенести розгляд законопроекту на наступне засідання Комітету.

 

 

Голосували: «За» – 7; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

 

3.

 

 

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. про проект Закону про державну підтримку санаторно-курортного реабілітаційного центру "Слов'янський курорт", (р. № 1446), поданий народними депутатами
Солодом Ю.В., Королевською Н.Ю.

Палатний А.Л. надав слово Королевській Н.Ю. –  народному депутату, автору законопроекту. Королевська Н.Ю. зазначила, що метою законопроекту є створення умов для належного функціонування санаторно-курортного реабілітаційного центру "Слов'янський курорт". На сьогоднішній день санаторій "Слов’янський" – єдиний в Україні спеціалізований санаторій для інвалідів-спинальників. Оскільки, інші санаторії для таких людей розташовані на території анексованого Криму і у зв’язку з цим інваліди не мають змоги у них лікуватися. Враховуючи унікальність та спеціалізацію санаторіїв для людей з обмеженими можливостями, а також з метою збереження їх функціонування,  на цей час постає питання державної підтримки роботи санаторіїв.

Палатний А.Л., надав слово Кольчик О.М. – заступнику директора Департаменту оздоровлення та санаторно-курортного лікування Міністерства соціальної політики України. Кольчик О.М. зауважила, що норми запропонованого законопроекту суперечать вимогам діючого законодавства та Конституції України, оскільки заклади зазначені в проекті Закону є підприємством приватної форми власності, що не може мати ніяких преференцій перед іншими санаторіями. Тому законопроект не підтримується Міністерством соціальної політики України.

Палатний А.Л. надав слово Романчук С.І. –  начальнику відділу фінансів, соціального та пенсійного забезпечення Міністерства фінансів України. Романчук С.І. зазначила, що Міністерство фінансів України також не підтримує законопроект.

В обговоренні взяли участь: Палатний А.Л. – народний депутат України, Голова Комітету, Величкович М.Р. – народний депутат України, перший заступник Голови Комітету, Петренко О.М. – народний депутат України, заступник Голови Комітету, Павленко Ю.О. – народний депутат України, Кулеба М.М. –  Уповноважений Президента України з прав дитини,
Сушкевич В.М. – Президент Національного комітету спорту інвалідів України, Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю.

Палатний А. Л. надав слово Споришу І.Д. – народному депутату України, голові підкомітету з питань молодіжної політики, сім’ї та дитинства.
Спориш І.Д. зазначив, що Бюджетним кодексом України не передбачене фінансування за рахунок коштів державного бюджету санаторно-курортного реабілітаційного центру «Слов'янський курорт», тому прийняття рішення щодо фінансування центру з державного бюджету  порушить принципи бюджетної системи щодо неупередженості і справедливості та матиме ознаки корупції.

 

 

Ухвалили:

 

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні повернути законопроект суб’єкту права законодавчої ініціативи  на доопрацювання.

2. Створити в Комітеті робочу групу з доопрацювання законопроекту.

 

 

Голосували: «За» – 7; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

 

4.

 

 

Слухали:  Голову Комітету Палатного А.Л. щодо проекту Закону про запобігання впливу на результати офіційних спортивних змагань корупційних правопорушень (р. 2243а), поданий народними депутами Павелком А.В., Кожем'якіним А.А.

Палатний А.Л. надав слово Войтовичу Я.В. – заступнику Міністра молоді та спорту України. Войтович Я.В. зазначив, що текст законопроекту співпадає з міжнародними актами ратифікованими Україною.

Палатний А.Л. надав слово Романовій А.А. – народному депутату України, секретарю Комітету. Романова А.А. зазначила, що міжнародні акти не встановлюють кримінальної відповідальності за корупційні діяння в спорті, а даним законопроектом запроваджується саме кримінальна відповідальність.

В обговоренні взяли участь: Палатний А.Л. – народний депутат України, Голова Комітету, Величкович М.Р. – народний депутат України, перший заступник Голови Комітету, Петренко О.М. – народний депутат України, заступник Голови Комітету.

 

 

Ухвалили:

 

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект в першому читанні за основу та при доопрацюванні його до другого читання врахувати пропозиції та зауваження Комітету.

2. Рішення Комітету направити до Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

 

 

Голосували: «За» – 7; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

 

5.

 

 

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми (р. № 2254, друге читання), (автори: Геращенко Ірина Володимирівна, Гопко Ганна Миколаївна, Гриневич Лілія Михайлівна та інші).

Палатний А.Л. зазначив, що на засідання виноситься порівняльна таблиця з урахуванням пропозицій, які надійшли від народних депутатів України. Пропонується розглянути всі поправки, які робоча група пропонує відхилити.

Палатний А.Л. надав слово Величковичу М.Р. – народному депутату України, першому заступнику Голови Комітету. Величкович М.Р. доповів, що за рішенням Комітету була створена робоча група, яка активно працювала над підготовкою законопроекту до другого читання. Було проведено 4 засідання і відпрацьована більшість спірних питань.

Насамперед, врегульоване питання реєстрації дітей, які прибули без законних представників, як внутрішньо переміщених осіб. Визначені обов’язки місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо захисту прав переміщених дітей. Запроваджена  нова форма влаштування дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, в сім’ю патронатного вихователя.

Всього до законопроекту від суб’єктів законодавчої ініціативи надійшло 73 поправки та пропозиції. Робоча група пропонує врахувати 38 поправок, відхилити 21 поправку, частково врахувати 14 поправок.

Крім того, за наслідками зустрічі Уповноваженого Президента України з прав дитини з представниками Міністерства фінансів України, запропоновані зміни до Прикінцевих положень законопроекту в частині проведення експерименту зі створення мережі сімей патронатних вихователів, які пропонується обговорити на сьогоднішньому засіданні.

В обговоренні взяли участь: Палатний А.Л. – народний депутат України, Голова Комітету, Павленко Ю.О. – народний депутат України, Кулеба М.М. – Уповноважений Президента України з прав дитини

 

 

Ухвалили:

 

 

1. Рекомендувати  Верховній Раді України розглянути законопроект з прикінцевими положеннями та з пропозиціями Міністерства соціальної політики у другому читанні та прийняти його в цілому.

2. Визначити доповідачем від Комітету Першого заступника Голови Комітету Величковича Миколу Романовича.

3. Доручити секретаріату Комітету за погодженням з керівництвом Комітету здійснити техніко-юридичне доопрацювання законопроекту з урахуванням зауважень Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України.

 

 

Голосували: «За» – 6; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

 

6.

 

 

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. щодо включення народних депутатів України, членів Комітету до складу Комісій для розгляду кандидатур на здобуття: стипендії Президента України для видатних спортсменів та тренерів України з олімпійських видів спорту; державних стипендій чемпіонам і призерам Олімпійських, Паралімпійських та Дефлімпійських ігор та конкурсного відбору претендентів.

 

 

Ухвалили:

 

 

1. Рекомендувати Міністерству молоді та спорту України включити до складу Комісії - Першого заступника Голови Комітету Величковича Миколу Романовича та заступника Голови Комітету Силантьєва Дениса Олеговича.

2. Направити Рішення Комітету до Міністерства молоді та спорту України.

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                              А. ПАЛАТНИЙ

 

Секретар Комітету                                          А. РОМАНОВА

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи”

06 грудня 2023 10:13
23 листопада 2023 12:12
14 листопада 2023 11:30
20 жовтня 2023 11:14
10 жовтня 2023 10:37
22 вересня 2023 09:36
05 вересня 2023 11:44
09 серпня 2023 13:01
25 липня 2023 11:00
04 липня 2023 14:09