Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму

 

 

 

 

 

 м. Київ

 

Головуючий:  Голова Комітету Палатний А.Л.

Секретар: Романова А.А.

Присутні: народні депутати Величкович М.Р., Петренко О.М., Силантьєв Д.О.

Відутні: Спориш І.Д., Бакулін Є.М.

Запрошені: Луценко І.С. –  народний депутат України;
Княжицький М.Л. – народний депутат України; Кулеба М.М. –  Уповноважений Президента України з прав дитини; Балін В.А. – перший заступник Голови Укртрансінспекції; Шевченко К.Г. – директор Департаменту міжнародного права, повернення активів та відшкодування втрат, завданих тимчасовою окупацією АР Крим Міністерства юстиції України; Вовк В.С. – заступник директора Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соціальної політики України; Кулик О.М. –  директор Департаменту сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми Міністерства соціальної політики України; Єрмаков О.І. –  начальник Управління правового забезпечення Служби Безпеки України; Ліптуга І.Л. –   начальник відділу розвитку туризму Міністерства економічного розвитку та торгівлі України; Романченко Д.І. –  тимчасово виконуючий обов’язки начальника відділу Управління Департаменту контррозвідки Служби безпеки України; Логвінов К.І. –  заступник начальника управління прикордонного контролю Департаменту охорони державного кордону Адміністрації Державної прикордонної служби; Кочубей Р.В. –  завідувач сектору з питань реформування Міністерства молоді та спорту України; Солових Н.Г. – начальник відділу фінансів соціального захисту населення Міністерства фінансів України; Галушка Ю. – представник експертної ради з питань туризму та курортів при Комітеті
.

 

 


ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

 

1. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про фізичну культуру і спорт" (щодо уточнення деяких положень, що регулюють визнання видів спорту в Україні та діяльність спортивних федерацій та спілок),
(р. № 2664, н.д. Медуниця О.В., Денисенко В.І.).

2. Проект Закону про внесення доповнень до Сімейного кодексу України (щодо впровадження відповідальності батьків у наданні матеріальної допомоги на отримання освіти повнолітніми дочкою, сином), (р. № 2939, н.д.
Шипко А.Ф.).

3. Проект Закону про внесення зміни до статті 13 Закону України "Про охорону дитинства" щодо посилення соціального захисту багатодітних і прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, (р. № 2305а, н.д. Королевська Н.Ю., Солод Ю.В.).

4. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про охорону дитинства" (щодо посилення соціальних гарантій багатодітних і прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу) (р. № 2305а-1, н.д. Іонова М.М., Луценко І.С., Геращенко І.В.

5. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення дотримання правил в'їзду в Україну, включаючи тимчасово окуповану територію, та виїзду з неї, (р. № 2285а, н.д.
М. Княжицький).

6.  Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства, (р. № 2467а, КМУ).

 

 

1.

 

 

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. щодо проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про фізичну культуру і спорт" (щодо уточнення деяких положень, що регулюють визнання видів спорту в Україні та діяльність спортивних федерацій та спілок), (р. № 2664), поданий народними депутатами Медуницею О.В., та Денисенком В.І.

Палатний А.Л. запропонував відхилити законопроект в зв’язку з тим, що автор в третє не з’явився на засідання Комітету.

 

 

Ухвалили:

 

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні, відхилити законопроект.

 

 

Голосували: «За» – 5; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

 

2.

 

 

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. щодо проекту Закону про внесення доповнень до Сімейного кодексу України (щодо впровадження відповідальності батьків у наданні матеріальної допомоги на отримання освіти повнолітніми дочкою, сином), (р. № 2939), поданий народним депутатом Шипком А.Ф.

Палатний А.Л. запропонував відхилити законопроект в зв’язку з тим, що автор в третє не з’явився на засідання Комітету.

 

 

Ухвалили:

 

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні, відхилити законопроект.

 

 

Голосували: «За» – 5; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

 

3-4.

 

 

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. про проекти Законів - про внесення зміни до статті 13 Закону України "Про охорону дитинства" щодо посилення соціального захисту багатодітних і прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, (р. № 2305а), поданий народними депутатами  Королевською Н.Ю., Солодом Ю.В. та про внесення змін до Закону України "Про охорону дитинства" (щодо посилення соціальних гарантій багатодітних і прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу), (р. № 2305а-1), поданий народними депутатами  Іоновою М.М., Луценко І.С., Геращенко І.В.

Палатний А.Л. зазначив, що ці законопроекти альтернативні, тому розглядатимуться разом.

Палаьний А.Л. надав слово Луценко І.С. –  народному депутату, автору законопроекту. Луценко І.С. зазначила, що метою законопроекту розроблено з метою посилення соціальних гарантій багатодітних і прийомних дітей та дитячих будинків сімейного типу.

Таким чином, більшість коштів, що надає держава для повноцінного забезпечення розвитку та виховання дитини, будуть йти на сплату комунальних послуг та розподілятися на інших членів родини. Найбільш негативно такі законодавчі норми позначаться на дитячих будинках сімейного типу, в яких виховується більше 5 дітей. Крім того, це може призвести до зменшення кількості дітей, які будуть влаштовуватися в сімейні форми виховання, зокрема дитячі будинки сімейного типу, та збільшення кількості дітей-сиріт, які будуть влаштовуватися до інтернатних закладів.

Також Луценко І.С. зупинилася на проблемах з реальним забезпеченням пільговим проїздом місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування дітей-сиріт, дітей з неповних та багатодітних сімей. Адже наявність в Законі України «Про охорону дитинства» норми щодо надання можливості місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування на власний розсуд вирішувати питання щодо забезпечення або незабезпечення такою пільгою відповідних категорій громадян не дає їм можливості користуватися цим правом у повній мірі.

Палатний А.Л. надав слово Вовку В.С. - заступнику директора Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соціальної політики України. Вовк В.С. зазначив, що Міністерство соціальної політики України не підтримує зазначені законопроекти.

В обговоренні взяли участь: Палатний А.Л. – народний депутат України, Голова Комітету, Кулеба М.М. –  Уповноважений Президента України з прав дитини, Солових Н.Г. – начальник відділу фінансів соціального захисту населення Міністерства фінансів України.

Палатний А. Л. надав слово Величковичу М.Р.– народному депутату України, першому заступнику Голови Комітету. Величкович М.Р. доповів, що у обох законопроектах пропонується виключити із статті 13 Закону України «Про охорону дитинства» частину восьму, згідно з якою право на користування пільгами на оплату комунальних послуг надається багатодітним сім‘ям (в тому числі, прийомним сім‘ям та  дитячим будинкам сімейного типу) «за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на  одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України».

Крім цього, у другому законопроекті, (р. № 2305а-1), пропонується внести зміни до статті 5 Закону України «Про охорону дитинства», якими зобов’язуються  місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування забезпечувати пільговий проїзд учнів, вихованців, студентів, а також дітей-сиріт, дітей з неповних і багатодітних сімей та педагогічних працівників до місця навчання і додому.   

Підкомітет підтримує законодавчі ініціативи народних депутатів України щодо відновлення пільг на сплату комунальних послуг багатодітним сім’ям, дитячим будинкам сімейного типу та прийомним сім’ям, які виховують трьох і більше дітей. Насамперед, хочу зазначити, що оскільки при визначенні середньомісячного сукупного доходу сім’ї враховуються виплати на дітей-сиріт у розмірі двох прожиткових мінімумів, то більшість прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу позбавляються зазначеної пільги і вимушені сплачувати комунальні послуги за рахунок коштів, які держава виділяє на утримання дітей-сиріт.

Оскільки, другий законопроект, (р. № 2305а-1), врегульовує також питання пільгового проїзду дітей, підкомітет пропонує рекомендувати Верховній Раді України взяти його за основу, а перший законопроект,
(р. № 2305а), відхилити.

 

Ухвалили:

 

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні проект Закону про внесення зміни до статті 13 Закону України "Про охорону дитинства" щодо посилення соціального захисту багатодітних і прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу,
(р. № 2305а), поданий народними депутатами  Королевською Н.Ю.,
Солодом Ю.В., відхилили.

2. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України "Про охорону дитинства" (щодо посилення соціальних гарантій багатодітних і прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу) (р. № 2305а-1), поданий народними депутатами  Іоновою М.М., Луценко І.С., Геращенко І.В. прийняти за основу.

3. Співдоповідачем від Комітету визначити голову підкомітету з питань молодіжної політики, сім’ї та дитинства Спориша Івана Дмитровича.

 

 

Голосували: «За» – 5; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

 

5.

 

 

Слухали:  Голову Комітету Палатного А.Л. щодо проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення дотримання правил в'їзду в Україну, включаючи тимчасово окуповану територію, та виїзду з неї, (р. № 2285а), поданий народним депутатом Княжицьким М.Л.

Палатний А.Л. надав слово Княжицькому М.Л. – народному депутату України, автору законопроекту. Княжицький М.Л. зазначив, що шляхом введення в дію запропонованого законопроекту держава запровадить додаткові гарантії  державного суверенітету України, скоригує умови ліцензування суб’єктів господарювання з метою приведення їх діяльності у максимальну відповідність національним інтересам держави, забезпечить дотримання особами правил в’їзду в Україну, включаючи тимчасово окуповану територію, та виїзду з неї, а також безпеку осіб, що здійснюють відповідний вїзд або виїзд.

Палатний А.Л. надав слово Ліптузі І.Л. – начальнику відділу розвитку туризму Міністерства економічного розвитку та торгівлі України. Ліптуга І.Л., зазначив що положення законопроекту мають суто декларативний характер.

Підтримали законопроект: Єрмаков О.І. –  начальник Управління правового забезпечення Служби Безпеки України, Логвінов К.І. –  заступник начальника управління прикордонного контролю Департаменту охорони державного кордону Адміністрації Державної прикордонної служби;
Силантьєв Д.О. – народний депутат України, заступник Голови Комітету.

В обговоренні взяли участь: Палатний А.Л. – народний депутат України, Голова Комітету, Величкович М.Р. – народний депутат України, перший заступник Голови Комітету, Петренко О.М. – народний депутат України, заступник Голови Комітету, Галушка Ю. – представник експертної ради з питань туризму та курортів при Комітеті.

 

 

Ухвалили:

 

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України розглянути законопроект в першому читанні та прийняти його за основу.

2. Співдоповідачем від Комітету визначити першого заступника Голови Комітету Величковича Миколу Романовича.

 

 

Голосували: «За» – 5; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

 

6.

 

 

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства, ( р. № 2467а), поданий Кабінетом Міністрів України..

Палатний А.Л. надав слово Шевченко К.Г. – директору Департаменту міжнародного права, повернення активів та відшкодування втрат, завданих тимчасовою окупацією АР Крим Міністерства юстиції України. Шевченко К.Г. зазначила, що цілями і завданнями проекту акта є імплементація в чинне законодавство України положень Конвенції Ради Європи про захист дітей від  сексуальної  експлуатації та сексуального насильства з метою встановлення кримінальної відповідальності за злочини, пов’язані з сексуальною експлуатацією дітей, врегулювання процесуальних особливостей розслідування справ за участю дітей-свідків і потерпілих від цих небезпечних явищ та запобігання вчиненню відповідних протиправних дій щодо дітей з боку осіб, які працюють у постійному контакті з ними.

Палатний А.Л. надав слово Вовку В.С. – заступнику директора Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соціальної політики України. Вовк В.С. зазначив, що Міністерство соціальної політики України підтримує запропонований законопроект.

Палатний А.Л. надав слово Величковичу М.Р. – народному депутату України, першому заступнику Голови Комітету. Величкович М. Р. зазначив, що законопроектом пропонується внести зміни щодо встановлення відповідальності за злочини, пов’язані з сексуальною експлуатацією дітей, врегулювання процесуальних особливостей розслідування справ за участю дітей та запобігання вчиненню відповідних протиправних дій щодо дітей з боку осіб, які працюють у постійному контакті з дітьми.

 

 

 

Ухвалили:

 

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України розглянути законопроект у першому читанні та прийняти його за основу.

2.  Висновок Комітету надіслати до Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

 

 

Голосували: «За» – 5; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

 

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                              А. ПАЛАТНИЙ

 

Секретар Комітету                                          А. РОМАНОВА

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи”

06 грудня 2023 10:13
23 листопада 2023 12:12
14 листопада 2023 11:30
20 жовтня 2023 11:14
10 жовтня 2023 10:37
22 вересня 2023 09:36
05 вересня 2023 11:44
09 серпня 2023 13:01
25 липня 2023 11:00
04 липня 2023 14:09