Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму

 

 

 

06      жовтня             15

 

 м. Київ

Головуючий:  Голова Комітету Палатний А.Л.

Секретар: Романова А.А.

Присутні: народні депутати Величкович М.Р., Петренко О.М., Силантьєв Д.О., Спориш І.Д.

Відсутні: Бакулін Є.М.

Запрошені: Жданов І.О. – Міністр молоді та спорту України;
Митрофанський С.В. – заступник Міністра молоді та спорту України;
Філіпішина А.А. –  представник Уповноваженого Верховної Ради України з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності;
Кулеба М.М. - Уповноважений Президента України з прав дитини;
Ремень О.М. - начальник відділу забезпечення Уповноваженого Президента України з прав дитини; Вовк В.С. – заступник директора Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соціальної політики;
Бондаренко А.В. – начальник відділу фінансів освіти Департаменту фінансів освіти, науки, культури та засобів масової інформації Міністерства фінансів України; Приємська Я.В. –  головний iнспектор управлiння молодiжної превенцiї ДГБ Міністерства внутрішніх справ України; Уманець Н.Д. – член експертної ради з питань фізичної культури та спорту при Комітетові з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму; Семка А. – спостерігач моніторингу «Відкрито».

 

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

 

1. Презентація Міністерством молоді та спорту України Дорожньої карти реформ молодіжної сфери.

2. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми (р. № 2254, друге читання).

3. Про пропозиції щодо присудження Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування
у  2015 році.

4. Проект Закону про внесення змін до статей 90 Бюджетного кодексу України (щодо фінансування сфери фізичної культури і спорту), ( р. № 2223а, н.д. Палатний А.Л., Силантьєв Д.О.).

 

 

1.

 

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. про презентацію Міністерством молоді та спорту України Дорожньої карти реформ молодіжної сфери.

Палатний А.Л. надав слово Жданову І.О., Міністру молоді та спорту України. Жданов І.О. зазначив, що одним з пріоритетів є спільна розробка Концепції молодіжної політики.

Жданов І.О. передав слово заступнику Митрофанському С.В. для презентації учасникам засідання Дорожньої карти реформування молодіжної сфери.

Під час презентації Митрофанський С.В. зосередився на основних цілях та завданнях реформи молодіжної сфери, інструментах її реалізації, оцінці успішності та акцентував виступ на гаслі: “Жодних рішень про молодь без молоді!”

Митрофанський С.В.  зазначив, що головна мета реформування молодіжної політики – розбудова громадянського суспільства за активної участі молоді та створення умов для самореалізації молодої людини. Однією з найбільших проблем є певна законсервованість молоді.

У розробці Дорожньої карти реформ Міністерство керувалося нормами та стандартами Європейської хартії молодіжної політики, рекомендаціями Ради Європи та програмою розвитку ООН. Крім того, окремої уваги потребує створення окремого закону про молодь, який передбачатиме уніфіковану структуру дорадчих молодіжних органів та їхній вплив на прийняття рішень, розвиток національних та місцевих ініціатив молоді, посилення горизонтальних зв’язків серед молодіжних організацій.

Дорожня карта реформ відображена у Концепції розвитку молодіжної політики на 2016-2020 рр.

Серед головних інструментів, які повинні змінити стан та самоусвідомлення молоді, – це створення функціональних молодіжних центрів, таборів та вишколів, а також окрема програма національно-патріотичного виховання молоді.

Серед освітнього напрямку реформ пріоритетним стане якість формальної освіти та розширення неформальної освіти. Неформальна освіта має бути затверджена законом. Є ідея програми “Молодіжний працівник” для тих людей, хто працює з молоддю, має відповідну освіту, навички та знання. Осередками неформальної освіти мають стати молодіжні центри, що будуть створені у кожній громаді (після реформи децентралізації). На державному рівні розвиватиметься міжнародна молодіжна співпраця, будуть проводитися обміни молоддю.

Окремий напрям Концепції молодіжної політики займає створення умов для гідного працевлаштування молодих людей.

Крім того, велику увагу буде приділено здоровому способу життя та патріотичному вихованню молодої людини, адже здорова молодь – здорова нація.

У ході обговорення Комітет вирішив підтримати запропоновану Міністерством молоді та спорту України Дорожню карту реформування молодіжної сфери.

 

Ухвалили:

 

1. Підтримати запропоновану Міністерством молоді та спорту України Дорожню карту реформування молодіжної сфери.

 

Голосували: «За» – 6; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

 

2.

 

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми (р. № 2254, друге читання).

Палатний А.Л. надав слово Першому заступнику голови Комітету Величковичу М.Р.

 Величкович М.Р. зазначив, що робоча група з підготовки законопроекту до другого читання опрацювала зауваження Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України та пропонує їх частково врахувати та рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект в другому читанні та в цілому в запропонованій редакції.

 

В обговоренні взяли участь: Філіпішина А.А. –  представник Уповноваженого Верховної Ради України з питань дотримання
прав дитини, недискримінації та гендерної рівності,
Кулеба М.М. – Уповноважений Президента України з прав дитини.

Ухвалили:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України розглянути проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми (р. № 2254), прийняти в другому читанні та в цілому.

2. Співдоповідачем від Комітету визначити Першого заступника Голови Комітету Величковича М.Р.

 

Голосували: «За» – 6; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

 

3.

 

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. про пропозиції обласних рад та всеукраїнських молодіжних громадських організацій щодо присудження Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування у 2015 році.

 Палатний А.Л. зазначив, що відповідно до Постанови Верховної Ради України «Про Премію Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування» (№ 840-ІV від 22 травня 2003 року) до Комітету надійшло 20 пропозицій щодо присудження у 2015 році Премії Верховної Ради України за внесок молоді в розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування від обласних рад та всеукраїнських молодіжних громадських організацій.

Палатний А.Л. запропонував членам Комітету визначитися та затвердити 10 кандидатур на присудження Премії, серед яких є сільські голови, депутат обласної ради, студентський мер та молодіжні лідери.

Палатний А.Л. зазначив, що всі кандидати на присудження Премії досягли значних результатів в становленні та розвитку молодіжного руху в Україні, здійснили особисті вагомі внески щодо  розвитку парламентаризму та місцевого самоврядування у відповідних регіонах країни, брали участь у підготовці законопроектів, моніторингу дотримання законодавства.

 

В обговоренні взяли участь всі члени Комітету.

 

Ухвалили:

 

1. Затвердити пропозиції обласних рад та всеукраїнських молодіжних громадських організацій щодо присудження Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування.
         2. Доручити членам Комітету внести відповідний проект Постанови на розгляд Верховної Ради України та рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу та в цілому.

3. Доповідачем визначити Голову Комітету Палатного А.Л.

 

 

Голосували: «За» – 6; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

 

 

4.

 

Слухали:  Голову Комітету Палатного А.Л. про проект Закону про внесення змін до статті 90 Бюджетного кодексу України (щодо фінансування сфери фізичної культури і спорту), (реєстр. №2223а), поданий народними депутатами України Палатним А.Л. та Силантьєвим Д.О.

Палатний А.Л. надав слово Силантьєву Д.О., автору законопроекту. Силантьєв Д.О. доповів, що законопроектом пропонується внести зміни до статті 90 Бюджетного кодексу України, додавши до видатків, що здійснюються з бюджету Автономної Республіки Крим і обласних бюджетів, видатки на утримання шкіл вищої спортивної майстерності, центрів олімпійської підготовки, центрів фізичного здоров’я населення республіканського Автономної Республіки Крим і обласного значення, штатних спортивних команд резервного спорту, підготовку збірних команд регіону до участі у спортивних змаганнях державного рівня, спортивних споруд республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення.

В обговоренні взяли участь: Жданов І.О. – Міністр молоді та спорту України, Вовк В.С. – заступник директора Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соціальної політики, Уманець Н.Д. – член експертної ради з питань фізичної культури та спорту при Комітетові з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму.

 

Ухвалили:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України розглянути проект Закону про внесення змін до статті 90 Бюджетного кодексу України (щодо фінансування сфери фізичної культури і спорту), (реєстр. №2223а), в першому читанні та прийняти його за основу.

2. Рішення Комітету направити до  Комітету з питань бюджету.

 

 

Голосували: «За» – 6; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

 

 

Голова Комітету                                              А.ПАЛАТНИЙ

 

Секретар Комітету                                          А.РОМАНОВА

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи”

06 грудня 2023 10:13
23 листопада 2023 12:12
14 листопада 2023 11:30
20 жовтня 2023 11:14
10 жовтня 2023 10:37
22 вересня 2023 09:36
05 вересня 2023 11:44
09 серпня 2023 13:01
25 липня 2023 11:00
04 липня 2023 14:09