Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму

 

 

 

 

м. Київ

 

Головуючий:  Голова Комітету Палатний А.Л.

Секретар: Романова А.А.

Присутні: народні депутати Величкович М.Р., Петренко О.М., Силантьєв Д.О., Спориш І.Д.

Відсутні: народний депутат Бакулін Є.М.

Запрошені: Курячий М.П. – народний депутат України; Кулеба М.М. – Уповноважений Президента України з прав дитини; Ярошенко В.С. – заступник Міністра соціальної політики України; Ремень О.М. – керівник секретаріату Уповноваженого Президента України з прав дитини; Хохленков І.О. – директор Департаменту організації оздоровлення та санаторно-курортного лікування Міністерства соціальної політики України; Чорна О.В. – завідувач відділу з питань дотримання прав дитини секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини; Перепелиця М.А. – начальник відділу фінансів засобів масової інформації та централізованих заходів Департаменту фінансів освіти, науки, культури та засобів масової інформації Міністерства фінансів України; Вовк В.С. – заступник директора Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соціальної політики України; Ганущак Н.В. – координатор професійного розвитку Асоціації міст України; Бадера С.Г. – член громадської ради при Міністерстві соціальної політики України; Войт С.В.  – головний спеціаліст сектору санаторно-курортного лікування Управління материнства та дитинства Департаменту медичної допомоги Міністерства охорони здоров’я України.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1. Проект Закону про внесення змін до статті 1 Закону України "Про оздоровлення та відпочинок дітей" (щодо оздоровлення дітей вимушених переселенців та дітей із сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах), ( р. №2788, н.д. Матвієнков С.А.).

2. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про оздоровлення та відпочинок дітей" (щодо оздоровлення дітей, які прибули із зони проведення АТО та переміщених з території АР Крим), (р. №2788-1, н.д. Курячий М.П., Павелко А.В., Куліченко І.І.).

3. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо організації оздоровлення та відпочинку дітей, збереження мережі дитячих оздоровчих закладів), (р. №2917, н.д. Палатний А.Л., Величкович М.Р., Петренко О.М., Спориш І.Д.).

4. Проект Закону про управління майном дитини, (р. №2354, н.д. Веселова Н.В.).

5. Проект Закону про внесення змін та доповнень до деяких законодавчих актів України (щодо посилення правового захисту прав дитини з управління її майном), (р. №2355, н.д. Веселова Н.В.).

6. Пропозиції Українського дитячого центру «Молода Гвардія» (щодо внесення змін до статті 2 Закону України "Про державну підтримку та особливості функціонування дитячих центрів "Артек" та "Молода гвардія").

7. Пропозиції про проведення парламентських слухань.

 

1-2.

 

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. про проект Закону про внесення змін до статті 1 Закону України "Про оздоровлення та відпочинок дітей" (щодо оздоровлення дітей вимушених переселенців та дітей із сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах), (р. №2788), поданий народним депутатом України Матвієнковим С.А. та про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про оздоровлення та відпочинок дітей" (щодо оздоровлення дітей, які прибули із зони проведення АТО та переміщених з території АР Крим), (р. №2788-1), поданий народними депутатами України Курячим М.П., Павелком А.В. та Куліченком І.І.

Палатний А.Л. зауважив, що проект Закону про внесення змін до статті 1 Закону України "Про оздоровлення та відпочинок дітей" (щодо оздоровлення дітей вимушених переселенців та дітей із сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах), (р. №2788), поданий народним депутатом України Матвієнковим С.А. та проект Закону про внесення змін до Закону України "Про оздоровлення та відпочинок дітей" (щодо оздоровлення дітей, які прибули із зони проведення АТО та переміщених з території АР Крим), (р. №2788-1), поданий народним депутатом України Курячим М.П., є альтернативними, тому розглядатимуться разом.

Палатний А.Л. надав слово Курячому М.П., автору проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про оздоровлення та відпочинок дітей" (щодо оздоровлення дітей, які прибули із зони проведення АТО та переміщених з території АР Крим), (р. №2788-1). Курячий М.П. зазначив, що основною метою законопроекту є вирішення питання щодо надання пільг на оздоровлення та відпочинок дітей вимушених переселенців та дітей із сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах. З цією метою, статтю 1 Закону України "Про оздоровлення та відпочинок дітей" пропонується доповнити двома новими абзацами, що містять перелік дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, а саме: дітей вимушених переселенців з тимчасово окупованих територій та зони проведення антитерористичної операції, а також дітей із сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах та перебувають на обліку в службах у справах дітей чи центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Палатний А.Л. надав слово Ярошенку В.С., заступнику Міністра соціальної політики України. Ярошенко В.С. зазначив, що Міністерство соціальної політики України підтримує проект Закону про внесення змін до Закону України "Про оздоровлення та відпочинок дітей" (щодо оздоровлення дітей, які прибули із зони проведення АТО та переміщених з території АР Крим), (р. №2788-1).

Палатний А.Л. надав слово Перепелиці М.А., начальнику відділу фінансів засобів масової інформації та централізованих заходів Департаменту фінансів освіти, науки, культури та засобів масової інформації Міністерства фінансів України. Перепелиця М.А. повідомила про те, що Міністерством фінансів України не підтримується зазначений законопроект, адже він потребує близько 400 млн. грн. додаткових видатків з Державного бюджету України.

Палатний А.Л. надав слово Хохленкову І.О., директору Департаменту організації оздоровлення та санаторно-курортного лікування Міністерства соціальної політики України. Хохленков І.О. зазначив, що основне навантаження із фінансування оздоровчої кампанії покладається не на Державний бюджет України, а на міські бюджети, відповідно не потребує додаткових асигнувань з Державного бюджету.

Палатний А.Л. надав слово Кулебі М.М., Уповноваженому Президента України з прав дитини. Кулеба М.М. зазначив, що в державі не можна продовжувати економити на дітях. Також Кулеба М.М. вказав, що дитяче населення зменшилося з 10 млн. до 8 млн. чоловік. Кулеба М.М. зазначив, що потрібно підтримати ініціативу та додатково внести зміни до ст. 24 Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» щодо пільгових категорій дітей.

Палатний А.Л. надав слово Ярошенку В.С., заступнику Міністра соціальної політики України. Ярошенко В.С. вказав, що Міністерство соціальної політики України аналогічно підтримує внесення змін до ст. 24 Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» щодо пільгових категорій дітей.

Палатний А.Л. надав слово Чорній О.В., завідувачу відділу з питань дотримання прав дитини секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Чорна О.В. зазначила, що також підтримує законопроект, адже дітей цих категорій потрібно як найшвидше оздоровити.

Палатний А.Л. зазначив, що питання оздоровлення та відпочинку дітей мають бути врегульовані та виписані в доопрацьованому проекті.

Палатний А.Л. надав слово Споришу І.Д., голові  підкомітету з питань молодіжної політики, сім’ї та дитинства. Спориш І.Д. зазначив, що у першому законопроекті пропонується до переліку дітей, які потребують особливої уваги та підтримки з боку держави в оздоровленні і відпочинку, включити дітей вимушених переселенців з тимчасово окупованих територій та зони проведення антитерористичної операції та дітей із сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах та перебувають на обліку в службах у справах дітей чи центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

У другому законопроекті пропонується до числа дітей, які потребують особливої уваги та підтримки у оздоровленні та відпочинку з боку держави, віднести дітей, батьки яких безпосередньо беруть участь у проведенні антитерористичної операції та дітей внутрішньо переміщених осіб з території Автономної Республіці Крим, Донецької та Луганської областей.

Спориш І.Д. також зазначив, що підкомітет підтримує ініціативу авторів законопроектів щодо розширення переліку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки. Проте, авторами законопроекту не запропоновано внесення відповідних змін до статті 24 Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей», яка визначає порядок фінансування оздоровлення пільгових категорій дітей.

Спориш І.Д. доповів, що для оперативного вирішення питання оздоровлення дітей учасників АТО, підкомітет згідно з вимогами статті 110 Регламенту Верховної Ради України розробив напрацьований законопроект на базі вищезазначених законопроектів з урахуванням висновків Головного науково-експертного управління та Міністерства соціальної політики України.

Цим законопроектом, який буде внесено членами Комітету на розгляд Верховної Ради України, пропонується додати до переліку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, такі категорії дітей, як діти осіб, визнаних учасниками бойових дій відповідно до пункту 19 частини першої статті 6 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", діти, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення антитерористичних операцій, діти, один із батьків яких загинув під час масових акцій громадянського протесту, діти, зареєстровані як внутрішньо переміщені особи, шляхом внесення відповідних змін до статей 1 та 24 Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей».

Спориш І.Д. додав, що підкомітет пропонує доручити членам Комітету внести на розгляд Верховної Ради України зазначений законопроект та рекомендувати Верховній Раді України за підсумками розгляду у першому читанні прийняти його  за основу та в цілому.

 

Ухвалили:

 

1. Внести на розгляд Верховної Ради України розроблений у Комітеті відповідно до частини другої статті 110 Регламенту Верховної Ради України  проект Закону про внесення змін до Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей», (р. №2788-д).

2. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні прийняти розроблений у Комітеті законопроект  за основу та в цілому.

3. Співдоповідачем від Комітету визначити голову підкомітету з питань молодіжної політики, сім’ї та дитинства Спориша Івана Дмитровича.

Голосували: «За» – 6; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

3.

 

Слухали:  Голову Комітету Палатного А.Л. про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо організації оздоровлення та відпочинку дітей, збереження мережі дитячих оздоровчих закладів), (р. №2917), поданий народними депутатами України  Палатним А.Л., Величковичем М.Р., Петренком О.М. та Споришем І.Д.

Палатний А.Л. надав слово Споришу І.Д., голові  підкомітету з питань молодіжної політики, сім’ї та дитинства. Спориш І.Д. зазначив, що нагальним питанням є необхідність законодавчого врегулювання оздоровлення дітей загиблих учасників масових акцій громадського протесту, дітей учасників бойових дій та дітей, які постраждали внаслідок антитерористичної операції.

Спориш І.Д. вказав, що проектом акта передбачається введення поняття Державного реєстру майнових об’єктів оздоровлення та відпочинку дітей, де буде обліковуватися майно дитячих закладів оздоровлення та відпочинку з метою запобігання ліквідації, передачі під заставу, перепрофілюванню, використанню не за призначенням такого майна. Проектом акта передбачається надати можливість закладам оздоровлення та відпочинку приймати на оздоровлення та відпочинок дітей різних вікових категорій разом з батьками.

Спориш І.Д. зазначив, що у проекті акту передбачено закріплення норм, що вже були внесені до Порядку організації виїзду дітей за кордон на відпочинок і оздоровлення, затвердженого постановою  КМУ від 21.12.2055 №1251.

Палатний А.Л. надав слово Ярошенку В.С., заступнику Міністра соціальної політики України. Ярошенко В.С. вказав, що Міністерство соціальної політики України підтримує законопроект без зауважень.

Палатний А.Л. надав слово Перепелиці М.А., начальнику відділу фінансів засобів масової інформації та централізованих заходів Департаменту фінансів освіти, науки, культури та засобів масової інформації Міністерства фінансів України. Перепелиця М.А. повідомила про те, що Міністерством фінансів України не підтримується зазначений законопроект, адже він суперечить Бюджетному кодексу України.

В обговоренні взяли участь: Ярошенко В.С. - заступник Міністра соціальної політики України; Кулеба М.М. – Уповноважений Президента України з прав дитини; Хохленков І.О. – директор Департаменту організації оздоровлення та санаторно-курортного лікування Міністерства соціальної політики України.

 

Ухвалили:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України розглянути проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо організації оздоровлення та відпочинку дітей, збереження мережі дитячих оздоровчих закладів), (р. №2917), поданий народними депутатами України  Палатним А.Л., Величковичем М.Р., Петренком О.М. та Споришем І.Д. у першому читанні та прийняти його за основу.

2. Співдоповідачем від Комітету визначити голову підкомітету з питань молодіжної політики, сім’ї та дитинства Спориша Івана Дмитровича.

 

Голосували: «За» – 6; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

 

4-5.

 

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. про проект Закону про управління майном дитини (р. №2354), поданий народним депутатом України Веселовою Н.В., та про проект Закону про внесення змін та доповнень до деяких законодавчих актів України (щодо посилення правового захисту прав дитини з управління її майном), (р. №2355), поданий народним депутатом України Веселовою Н.В.

Палатний А.Л. зазначив, що на адресу Комітету надійшов лист автора законопроектів, народного депутата України Н.В. Веселової з проханням про перенесення розгляду проектів Законів, (реєстр. №2354) та (реєстр. №2355)  на наступне засідання Комітету.

 

Ухвалили:

 

1. Перенести на наступне засідання Комітету розгляд проектів Законів: про управління майном дитини, (реєстр. №2354), та про внесення змін та доповнень до деяких законодавчих актів України (щодо посилення правового захисту прав дитини з управління її майном),  (реєстр. №2355), подані народним депутатом України  Веселовою Н.В.

 

Голосували: «За» – 6; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

6.

 

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. про пропозиції Українського дитячого центру «Молода Гвардія» (щодо внесення змін до статті 2 Закону України "Про державну підтримку та особливості функціонування дитячих центрів "Артек" та "Молода гвардія").

Палатний А.Л. надав слово  Хохленкову І.О., директору департаменту організації оздоровлення та санаторно-курортного лікування Міністерства соціальної політики України. Хохленков І.О. зазначив, що проект акту підготовлено з метою належного оформлення Українським Державним підприємством "Молода гвардія" права постійного користування закріпленою за ним земельною ділянкою та запобігання нанесення втрат державі шляхом незаконного вилучення окремих її частин. Для цього пропонується перший абзац частини другої статті 2 Закону України "Про державну підтримку та особливості функціонування дитячих центрів "Артек" і "Молода гвардія"  викласти у такій редакції:

"Території, на яких розташовані дитячі центри  "Артек" і "Молода гвардія", належать відповідно до природно-заповідного фонду загальнодержавного значення та рекреаційних земель з правом забудови   виключно для задоволення потреб зазначених дитячих  центрів відповідно до генерального плану їх розвитку, що  затверджується Кабінетом Міністрів України".

В обговоренні взяли участь: Палатний А.Л. – Голова Комітету, Романова А.А.– секретар Комітету та Ярошенко В.С. – заступник Міністра соціальної політики України.

 

Ухвалили:

 

1. Доручити членам Комітету оформити та подати як законопроект на розгляд Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до статті 2 Закону України "Про державну підтримку та особливості функціонування державних дитячих центрів "Артек" та "Молода гвардія".

 

Голосували: «За» – 6; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

7.

 

Слухали:  Голову Комітету Палатного А.Л. щодо пропозицій про проведення парламентських слухань.

Палатний А.Л. зазначив, що Рекомендаціями засідання «круглого столу» у Верховній Раді України, який відбувся 21 січня ц.р., було запропоновано провести парламентські слухання на тему: «Шляхи розвитку фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади».

Палатний А.Л. надав слово Силантьєву Д.О., заступнику Голови Комітету, голові підкомітету з питань фізичної культури та спорту. Силантьєв Д.О. зазначив, що метою зазначених парламентських слухань є аналіз стану реалізації державної політики у сфері фізичної культури та спорту, розробка і прийняття рекомендацій Верховної Ради України органам виконавчої влади, іншим органам державної влади, органам місцевого самоврядування щодо вдосконалення функціонування сфери фізичної культури та спорту.

Поданим проектом Постанови пропонується провести у листопаді 2015 року парламентські слухання на тему: «Шляхи розвитку фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади», в ході яких заслухати інформацію Уряду і пропозиції державних органів, органів місцевого самоврядування та громадських організацій для визначення шляхів розвитку сфери фізичної культури і спорту.

В обговоренні взяли участь всі члени Комітету та підтримали пропозицію щодо проведення парламентських слухань на тему: «Шляхи розвитку фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади».

 

Ухвалили:

 

1. Внести на розгляд Верховної Ради України проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: «Шляхи розвитку фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади» на листопад  2015 року.

2. Рекомендувати Верховній Ради України прийняти цю Постанову за основу та в цілому.

 

Голосували: «За» – 6; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

 

 

Голова Комітету                                                                                                                        А. ПАЛАТНИЙ

 

 

 

Секретар Комітету                                                                                                                     А. РОМАНОВА

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи”

06 грудня 2023 10:13
23 листопада 2023 12:12
14 листопада 2023 11:30
20 жовтня 2023 11:14
10 жовтня 2023 10:37
22 вересня 2023 09:36
05 вересня 2023 11:44
09 серпня 2023 13:01
25 липня 2023 11:00
04 липня 2023 14:09