Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму

 

 

 

 

 

 м. Київ

 

Головуючий:  Голова Комітету Палатний А.Л.

Секретар: Романова А.А.

Присутні: народні депутати Величкович М.Р., Петренко О.М., Силантьєв Д.О., Спориш І.Д.

Відсутні: народний депутат Бакулін Є.М.

Запрошені: Філіпішина А.А. – представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини – начальник Управління з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності;
Ремень О.М. – керівник секретаріату Уповноваженого Президента України з прав дитини; Хохленков І.О. – директор Департаменту організації оздоровлення та санаторно-курортного лікування Міністерства соціальної політики України; Білий А.І. – заступник директора департаменту молодіжної політики – начальник відділу підтримки молодіжних та дитячих громадських об’єднань Міністерства молоді та спорту України;
Перепелиця М.А. – начальник відділу фінансів засобів масової інформації та централізованих заходів Департаменту фінансів освіти, науки, культури та засобів масової інформації Міністерства фінансів України;
Древаль В.Ю. – заступник директора Департаменту організації оздоровлення та санаторно-курортного лікування Міністерства соціальної політики України; Ліхіцька Т.В. – головний спеціаліст сектору захисту прав дитини Міністерства соціальної політики України;

 

 

 


ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Проект Закону про внесення змін до статті 2 Закону України «Про державну підтримку та особливості функціонування дитячих центрів «Артек» і «Молода гвардія» (щодо зміни призначення земельної ділянки),
(р. № 2293а,  н. д. Палатний А.Л., Величкович М.Р., Спориш І.Д.).

2. Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення стабільного розвитку сфери фізичної культури і спорту
(р. № 2068,  н. д. Палатний А.Л., Величкович М.Р., Силантьєв Д.О.,
Томенко М.В.).

3. Проект Закону про внесення змін до Сімейного кодексу України (щодо врахування відомостей про соціальний супровід сім'ї (особи) при захисті у судовому порядку сімейних прав та інтересів), (р. № 2190, друге читання).

4. Проект Закону про управління майном дитини,
(р. №2354, н.д. Веселова Н.В.).

5. Проект Закону про внесення змін та доповнень до деяких законодавчих актів України (щодо посилення правового захисту прав дитини з управління її майном), (р. №2355, н.д. Веселова Н.В.).

6. Питаня про план роботи Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму на вересень 2015 року - січень 2016 року.

7. Пропозиції до порядку денного третьої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

8. Проект Рішення виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму в м. Трускавець, на тему: «Актуальні питання розвитку туристичної та курортної інфраструктури на прикладі Львівщини».

 

 

1.

 

 

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. про проект Закону про внесення змін до статті 2 Закону України «Про державну підтримку та особливості функціонування дитячих центрів «Артек» і «Молода гвардія» (щодо зміни призначення земельної ділянки),
(реєстр. № 2293а),  поданий народними депутатами України Палатним А.Л., Величковичем М.Р., Споришем І.Д.

Палатний А.Л. надав слово Споришу І.Д., голові  підкомітету з питань молодіжної політики, сім’ї та дитинства. Спориш І.Д. зазначив, що метою прийняття законопроекту є належне оформлення державним підприємством «УДЦ «Молода гвардія» права постійного користування закріпленою земельною ділянкою. Зараз це ускладнено, оскільки землі «Молодої гвардії» не відносяться до природно-заповідного фонду загальнодержавного значення, на відміну від земель «Артеку». Таким чином, проектом акта пропонується розширити призначення земельної ділянки, на якій розташований  дитячий центр "Молода гвардія", додавши до земель природно-заповідного фонду ще землі рекреаційного призначення.

Спориш І.Д. також зазначив, що підкомітет пропонує рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні прийняти законопроект за основу та в цілому.

Палатний А.Л. надав слово Хохленкову І.О., директору Департаменту організації оздоровлення та санаторно-курортного лікування Міністерства соціальної політики України. Хохленков І.О. зазначив, що Міністерство соціальної політики України підтримує проект Закону про внесення змін до статті 2 Закону України «Про державну підтримку та особливості функціонування дитячих центрів «Артек» і «Молода гвардія»
(щодо зміни призначення земельної ділянки),
(реєстр. № 2293а),  поданий народними депутатами України Палатним А.Л., Величковичем М.Р., Споришем І.Д.

 

 

Ухвалили:

 

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України розглянути проект Закону про внесення змін до статті 2 Закону України «Про державну підтримку та особливості функціонування дитячих центрів «Артек» і «Молода гвардія» (щодо зміни призначення земельної ділянки), (реєстр. № 2293а),  поданий народними депутатами України Палатним А.Л., Величковичем М.Р., Споришем І.Д. у першому читанні та прийняти його за основу та в цілому.

2. Співдоповідачем від Комітету визначити голову підкомітету з питань молодіжної політики, сім’ї та дитинства Спориша Івана Дмитровича.

 

 

Голосували: «За» – 6; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

 

2.

 

 

Слухали:  Голову Комітету Палатного А.Л. про проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення стабільного розвитку сфери фізичної культури і спорту (реєстр. № 2068),  поданий народними депутатами України  Палатним А.Л., Величковичем М.Р., Силантьєвим Д.О. та Томенком М.В.

Палатний А.Л. надав слово Силантьєву Д.О., заступнику Голови Комітету, голові підкомітету з питань фізичної культури та спорту.
Силантьєв Д.О. зазначив, що членами Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму було подано доопрацьовану редакцію проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення стабільного розвитку сфери фізичної культури і спорту (реєстр. № 2068), при цьому з тексту попередньої редакції законопроекту вилучено норми щодо звільнення від плати за землю заповідників та закладів освіти, культури, фізичної культури і спорту тощо, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, оскільки зазначені норми були враховані у проекті Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо відновлення норм, які передбачають звільнення від сплати земельного податку  (реєстр. №1850-1), який вже прийнятий Верховною Радою України за основу та підготовлений для розгляду у другому читанні.

Таким чином, зазначені зміни дозволили домогтися схвалення, з перевагою в один голос, Комітетом Верховної Ради України з питань податкової та митної політики доопрацьованого законопроекту (реєстр. №2068), яким пропонується звільнити від плати за землю дитячі санаторно-курортні та оздоровчі заклади України, а також підприємства, установи та організації фізкультурно-спортивної спрямованості, - за земельні ділянки, на яких розміщені спортивні споруди, що використовуються для підготовки військовослужбовців та працівників правоохоронних органів, проведення всеукраїнських, міжнародних змагань та навчально-тренувального процесу збірних команд України з видів спорту та підготовки спортивного резерву, а також звільнити будівлі зазначених установ, організацій, підприємств та закладів, будівлі баз олімпійської та паралімпійської підготовки від податку на нерухомість.

Силантьєв Д.О. також запропонував підтримати доопрацьовану редакцію законопроекту і надіслати рішення Комітету до Комітету з питань податкової та митної політики.

Палатний А.Л. надав слово Хохленкову І.О., директору Департаменту організації оздоровлення та санаторно-курортного лікування Міністерства соціальної політики України. Хохленков І.О. зазначив, що Міністерство соціальної політики України підтримує проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення стабільного розвитку сфери фізичної культури і спорту (реєстр. № 2068),  поданий народними депутатами України  Палатним А.Л., Величковичем М.Р., Силантьєвим Д.О. та Томенком М.В.

Хохленков І.О. запропонував внести до законопроекту технічні правки, замінивши словосполучення "оздоровчі заклади" на словосполучення "дитячий заклад оздоровлення та відпочинку".

Палатний А.Л. підтримав ініціативу Міністерства соціальної політики щодо технічного редагування.

 

 

Ухвалили:

 

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні прийняти із врахуванням зауважень щодо редакції, проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення стабільного розвитку сфери фізичної культури і спорту (реєстр. № 2068), за основу.

2. Направити Рішення до Комітету з питань податкової та митної політики.

 

 

Голосували: «За» – 6; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

 

3.

 

 

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. про проект Закону про внесення змін до Сімейного кодексу України (щодо врахування відомостей про соціальний супровід сім'ї (особи) при захисті у судовому порядку сімейних прав та інтересів), (реєстр. № 2190, друге читання).

Палатний А.Л. надав слово Філіпішиній А.А., представнику Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини – начальнику Управління з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності. Філіпішина А.А. зазначила що офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини підтримує редакцію законопроекту запропоновану підкомітетом для прийняття у другому читанні та в цілому.

Палатний А.Л. надав слово Споришу І.Д., голові  підкомітету з питань молодіжної політики, сім’ї та дитинства. Спориш І.Д. зазначив, що всього до законопроекту надійшло 9 поправок, підкомітет пропонує врахувати 3 поправки, частково врахувати 2 поправки та відхилити 4 поправки.

Спориш І.Д. запропонував, розглянути Верховній Раді України законопроект у другому читанні  та прийняти його в цілому.

 

 

Ухвалили:

 

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України розглянути проект Закону про внесення змін до Сімейного кодексу України (щодо врахування відомостей про соціальний супровід сім'ї (особи) при захисті у судовому порядку сімейних прав та інтересів), (реєстр. № 2190), в другому читанні та прийняти його в цілому.

2. Доповідачем від Комітету визначити голову підкомітету з питань молодіжної політики, сім’ї та дитинства Спориша Івана Дмитровича.

 

 

Голосували: «За» – 6; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.


 

4-5.

 

 

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. про проекти Законів про управління майном дитини (р. № 2354) та про внесення змін та доповнень до деяких законодавчих актів України (щодо посилення правового захисту прав дитини з управління її майном), (р. № 2355), подані народним депутатом України Веселовою Н.В.

Палатний А.Л. запропонував що у зв’язку з відсутністю автора законопроектів на двох засіданнях Комітету та численними питаннями до законопроектів, рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні повернути законопроекти суб’єкту права законодавчої ініціативи  на доопрацювання.

 

 

Ухвалили:

 

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні повернути проекти Законів про управління майном дитини (р. № 2354) та про внесення змін та доповнень до деяких законодавчих актів України (щодо посилення правового захисту прав дитини з управління її майном), (р. № 2355), суб’єкту права законодавчої ініціативи  на доопрацювання.

2. Співдоповідачем від Комітету визначити голову підкомітету з питань молодіжної політики, сім’ї та дитинства Спориша Івана Дмитровича.

 

 

Голосували: «За» – 6; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

 

6-7.

 

 

Слухали:  Голову Комітету Палатного А.Л. щодо питань про план роботи Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму на вересень 2015 року - січень 2016 року та про пропозиції до порядку денного третьої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. 

Палатний А.Л. надав слово Скалозуб В.А., завідувачу секретаріату Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму. Скалозуб В.А. запропонувала членам Комітету взяти за основу план роботи Комітету та внести до нього свої пропозиції та доповнення до 16 липня 2015 року, а також доручити секретаріату Комітету доопрацювати план у робочому порядку з урахування зазначених пропозицій.

Також Скалозуб В.А. запропонувала членам Комітету затвердити пропозиції Комітету до порядку денного третьої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

 

 

Ухвалили:

 

 

1. Взяти за основу план роботи Комітету на вересень 2015 року - січень 2016 року, запропонувати членам Комітету внести до нього свої пропозиції та доповнення до 16 липня 2015 року та доручити секретаріату Комітету доопрацювати план у робочому порядку з урахуванням зазначених пропозицій. 

2. Затвердити пропозиції Комітету до порядку денного третьої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

 

 

Голосували: «За» – 6; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

 

8.

 

 

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. про проект Рішення виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму в м. Трускавець, на тему: «Актуальні питання розвитку туристичної та курортної інфраструктури на прикладі Львівщини».

Палатний А.Л. зазначив, що 10 липня відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму в м. Трускавець, на тему: «Актуальні питання розвитку туристичної та курортної інфраструктури на прикладі Львівщини». Проект Рішення був обговорений на виїзному засіданні. Він розданий всім членам Комітету.

 

 

Ухвалили:

 

1. Затвердити Рішення  Комітету в цілому. (додається)

 

 

Голосували: «За» – 6; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

 

Голова Комітету                                              А. ПАЛАТНИЙ

 

Секретар Комітету                                          А. РОМАНОВА

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи”

06 грудня 2023 10:13
23 листопада 2023 12:12
14 листопада 2023 11:30
20 жовтня 2023 11:14
10 жовтня 2023 10:37
22 вересня 2023 09:36
05 вересня 2023 11:44
09 серпня 2023 13:01
25 липня 2023 11:00
04 липня 2023 14:09