Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму

 

                         

 

12            серпня     14

 

 

 

 

 

 м. Київ

 

Головуючий: Голова Комітету Палатний А.Л.

Секретар: Романова А.А.

Присутні: Величкович М.Р., Силантьєв Д.О., Петренко О.М.

Відсутні: Спориш І.Д., Бакулін Є.М.

Запрошені: Місюра В.Я. – народний депутат України ІІІ – ІV скликань; Кулеба М.М. – Уповноважений Президента з прав дитини; Гоцул І.Є. – перший заступник Міністра молоді та спорту України; Ярошенко В.С. – заступник Міністра соціальної політики України;
Ремень О.М. – начальник відділу забезпечення діяльності Уповноваженого Президента з прав дитини; Корж В.П. – перший заступник Голови ФСТ «Динамо» України; Рисухін Л.І. – Голова правління Державної спеціалізованої фінансової установи  "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву"; Колбаса Р.С. – директор Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соціальної політики України; Лях Д.О. – керівник Департаменту з питань дотримання соціально-економічних та гуманітарних прав Уповноваженого Верховної Ради України; Кулик О.М. – заступник директора Департаменту сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми Міністерства соціальної політики України; Кольчик О.М. – заступник директора Департаменту оздоровлення та санаторно-курортного лікування Міністерства соціальної політики України; Матюх Т.В. – заступник директора Департаменту пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики України; Жеребних А.М. – заступник начальника Управління податкової політики Міністерства фінансів України; Бойко С.М. – начальник відділу фінансів фізичної культури, спорту та молодіжної політики Міністерства фінансів України; Перепелиця М.А. – начальник відділу фінансів засобів масової інформації та централізованих заходів Міністерства фінансів України; Берещенко А.А. – начальник відділу державного регулювання у сфері випуску та проведення лотерей Міністерства фінансів України.

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Проект Закону про Державний бюджет України на 2016 рік,
(р. № 3000, КМУ).

2. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо стабілізації фінансового стану держави та удосконалення окремих положень соціальної політики), (р. № 3628, КМУ).

3. Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо узгодження норм Бюджетного кодексу зі змінами до галузевого та податкового законодавства), (р. № 3629, КМУ).

4. Проект Закону про детінізацію ринку азартних ігор та забезпечення доходами бюджету з метою виконання соціальних зобов'язань, (р. № 3632, КМУ).

5.  Проект Закону про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулювання економічної діяльності в Україні, (р. № 3630, КМУ).

  6. Затвердження Рекомендацій комітетських слухань на тему: «Дотримання законодавства України стосовно використання коштів Державного бюджету та кредитних коштів під державні гарантії для розв’язання завдань та здійснення заходів, передбачених Державною цільовою програмою підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу та шляхи забезпечення ефективного функціонування об’єктів, що були побудовані або реконструйовані під час проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу».

 

1.

 

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. про проект Закону про Державний бюджет України на 2016 рік, (р. № 3000), поданий КМУ.

Палатний А.Л. надав слово Гоцулу Ігорю Євгенійовичу – першому заступнику Міністра молоді та спорту України. Гоцул І.Є. зазначив, що більшість пропозицій Міністерства молоді та спорту України враховані в проекті Державного бюджету України на 2016 рік. Додатково Міністерство молоді та спорту України просить виділити кошти на керівництво та управління сферою спорту – 4 193 тис. грн., на фундаментальні та прикладні наукові дослідження у сфері молоді та спорту – 2 511 тис. грн., на розвиток фізичної культури і спорту – 135 224 тис. грн.

Палатний А.Л. надав слово Ярошенку Валерію Станіславовичу – заступнику Міністра соціальної політики України. Ярошенко В.С. зазначив, що потрібно додатково виділи кошти на програму відпочинку та оздоровлення дітей, які потребують особливої уваги та підтримки в дитячих оздоровчих таборах, а саме 9 140,7 тис. грн. на 1283 путівки.

Палатний А.Л. надав слово Рисухіну Леоніду Івановичу – Голові правління Державної спеціалізованої фінансової установи  "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву". Рисухін Л.І. попросив підтримати бюджетний запит, який надавало Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, мільярд гривень на виконання  державної програми забезпечення молоді житлом.

В обговоренні взяли участь: Величкович М.Р. – народний депутат України, перший заступник Голови Комітету; Романова А.А. – народний депутат України, секретар Комітету, голова підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності; Корж В.П. – перший заступник Голови ФСТ «Динамо» України;  Лях Д.О. – керівник Департаменту з питань дотримання соціально-економічних та гуманітарних прав Уповноваженого Верховної Ради України; Кулеба М.М. – Уповноважений Президента з прав дитини.

Палатний А.Л. зазначив, що пропозиції Міністерства молоді та спорту України, Міністерства соціальної політики України, Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, Уповноваженого Президента з прав дитини враховані в проекті Рішення Комітету.

 

Ухвалили:

 

1. Взяти проект Рішення Комітету за основу та в цілому.

2. Рішення Комітету надіслати до Комітету з питань бюджету.

 

Голосували: «За» - 5; «Проти» - 0; «Утрималось» - 0.

 

2.

 

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо стабілізації фінансового стану держави та удосконалення окремих положень соціальної політики), (р. № 3628), поданий КМУ.

Палатний А.Л. надав слово Перепелиці М.А. – начальнику відділу фінансів засобів масової інформації та централізованих заходів Міністерства фінансів України. Перепелиця М.А. зазначила, що прийняття зазначеного законопроекту обумовлено необхідністю  реалізації заходів щодо економного та раціонального використання державних коштів  та приведення до фінансових можливостей дії положень окремих Законів України. Внесення змін до деяких законодавчих актів з метою створення умов для стабілізації фінансового стану держави та удосконалення окремих положень соціальної політики.

Палатний А.Л. надав слово Кулебі Миколі Миколайовичу – Уповноваженому Президента з прав дитини. Кулеба М.М. виступив категорично проти запропонованого законопроекту, адже він обмежує соціальні права дітей та молоді, багатодітних сімей, одиноких батьків та  одиноких усиновлювачів. Всі норми законопроекту спрямовані на зубожіння українських сімей.

Палатний А.Л. надав слово Ярошенку Валерію Станіславовичу – заступнику Міністра соціальної політики України. Ярошенко В.С. зазначив, що Міністерство соціальної політики України виступає категорично проти законопроекта. Норми законопроекту містять недержавний підхід до українського суспільства.

Палатний А.Л., що цей законопроект носить відверто антисоціальний характер. Голова Комітету заявив: «На жаль, в Уряді не рахували, як погіршиться здоров’я дітей у разі скасування безкоштовного харчування учнів молодших класів, і скільки коштів потім витратить  держава на їх лікування. Важко зрозуміти і скасування мінімального розміру допомоги матерям-одиночкам в у сумі 300 гривень.

Окреме питання, яке викладає обурення членів Комітету, це позбавлення права вступу поза конкурсом до вищих навчальних закладів учасників міжнародних олімпіад, олімпійських та  паралімпійських чемпіонів. Мова йде про десятки осіб, проте це –  гордість і слава України. Впевнений, цих дітей ми повинні зберегти для нашої держави.

Ще страшніше перехідні положення законопроекту, якими пропонується з вересня наступного року не здійснювати фінансування малокомплектних шкіл за рахунок освітньої субвенції. Фактично,  це означає їх закриття. Як будуть навчатися ці діти, за рахунок яких коштів і скільки годин вони будуть добиратися до нових шкіл – незрозуміло. Але, я впевнений, що це не буде сприяти ні покращенню їх здоров’я, ні поліпшенню рівня їх знань!

І головне. На жаль, Міністерство фінансів не розуміє, що така економія на дітях у майбутньому призведе до великих витрат через погіршення здоров’я дітей та зростання дитячої злочинності.»

Палатний А.Л. запропонував повернути законопроект на доопрацювання Кабінету Міністрів України.

В обговоренні взяли участь: Величкович М.Р. – народний депутат України, перший заступник Голови Комітету; Колбаса Р.С. – директор Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соціальної політики України.

 

Ухвалили:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду законопроекту (р. № 3628), в першому читанні, повернути законопроект суб’єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Рішення Комітету надіслати до Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

 

Голосували: «За» - 5; «Проти» - 0; «Утрималось» - 0.


3.

 

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. про проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо узгодження норм Бюджетного кодексу зі змінами до галузевого та податкового законодавства), (р. № 3629), поданий КМУ.

         Палатний А.Л. зауважив, що у цьому законопроекті членів Комітету не влаштовують пропозиції щодо передачі до видатків місцевих бюджетів фінансування низки пільг багатодітних та прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, які раніше фінансувались за рахунок субвенції з державного бюджету. Також законопроектом пропонується передати фінансування професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів до видатків місцевих бюджетів, що може призвести до скорочення цих закладів та обмеження прав дітей на отримання освіти.

Палатний А.Л., запропонував рекомендувати Верховній Ради України розглядати питання щодо прийняття за основу законопроекту
( р. № 3629) тільки з вилученням зазначених норм.

 

         Ухвалили:

        

         1. Рекомендувати Верховній Ради України розглядати питання щодо прийняття за основу законопроекту ( р. № 3629) тільки з вилученням зазначених норм.

2. Рішення Комітету надіслати до Комітету з питань бюджету.

        

Голосували: «За» - 5; «Проти» - 0; «Утрималось» - 0.

 

4.

 

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. про проект Закону про детінізацію ринку азартних ігор та забезпечення доходами бюджету з метою виконання соціальних зобов'язань, (р. № 3632), поданий КМУ.

         Палатний А.Л. надав слово Берещенку Анатолію Анатолійовичу – начальнику відділу державного регулювання у сфері випуску та проведення лотерей Міністерства фінансів України. Берещенко А.А. зазначив, що метою прийняття законопроекту є формування та реалізація ефективної державної політики у сфері регулювання азартних ігор, сприяння детінізації та цивілізованому розвитку грального бізнесу, забезпечення захисту прав і законних інтересів громадян, залучення інвестицій в Україну, створення додаткових робочих місць та забезпечення потреб Державного бюджету.

Законопроектом запроваджується єдина система державного моніторингу, що дозволить здійснювати державний контроль за діяльністю організаторів азартних ігор шляхом отримання даних від грального обладнання та програмного забезпечення організаторів азартних ігор, що підключені до єдиної системи.

Встановлюється концепція єдиного оператора лотерей, яка застосовується в багатьох  країнах Європейського союзу та інших іноземних країнах для стимулювання розвитку ринку лотерей.  Єдиний оператор лотерей та розмір плати за ліценцію визначаються на конкурентних засадах, для участі у конкурсі встановлюються жорсткі кваліфікаційні вимоги щодо міжнародного досвіду  оператора. Такий підхід дозволить залучити до участі у конкурсі великі міжнародні компанії у сфері лотерейної діяльності, запровадити загальноприйняті міжнародні стандарти, залучити інвестиції в економіку країни, підвищити довіру гравців у сфері лотерейної діяльності тощо.

Законопроектом встановлюється обмежений режим здійснення букмекерської діяльності виключно в букмекерських конторах або в мережі Інтернет, організатори букмекерської діяльності визначаються за результатами конкурсу.

Палатний А.Л. надав слово Ярошенку Валерію Станіславовичу – заступнику Міністра соціальної політики України. Ярошенко В.С. зазначив, що якщо це дозволить дійсно наповнити Державний бюджет України, Міністерство соціальної політики України, підтримує зазначений законопроект.

Палатний А.Л. надав слово Силантьєву Денису Олеговичу – заступнику Голови Комітету, голові підкомітету з питань фізичної культури та спорту, народному депутату України. Силантьєв Д.О. зазначив, що чинним Законом України «Про державні лотереї в Україні», який пропонується скасувати цим законопроектом, передбачено спрямування коштів, отриманих від проведення державних лотерей в Україні, на фінансування державних об’єктів олімпійської підготовки, лікування дітей, хворих на онкологічні та онкогематологічні захворювання, культуру та спорт.

У цьому законопроекті пропонується всі доходи, що надійдуть до бюджету від лотерейної, букмекерської діяльності та азартних ігор спрямовувати виключно у загальний фонд Державного бюджету. Це суперечить загальновизнаним світовим підходам – щодо направлення частини доходів від такої шкідливої для людини діяльності на лікування важких хвороб та підтримку сфери фізичної культури і спорту.

Тому підкомітет вважає за доцільне повернути законопроект на доопрацювання Кабінету Міністрів України, щоб у доопрацьованому законопроекті ці питання були враховані.

В обговоренні взяли участь: Палатний А.Л. – Голова Комітету; Романова А.А. – секретар Комітету, голова підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності; Силантьєв Д.О. – заступник Голови Комітету, голова підкомітету з питань фізичної культури та спорту; Петренко О.М. – заступник Голови Комітету, голова підкомітету з питань національно - патріотичного виховання дітей та молоді;
Місюра В.Я. – народний депутат України ІІІ – ІV скликань.

 

Ухвалили:

        

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду законопроекту (р. № 3632), в першому читанні, повернути законопроект суб’єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Рішення Комітету надіслати до Комітету з питань податкової та митної політики..

        

Голосували: «За» - 5; «Проти» - 0; «Утрималось» - 0.

 

5.

 

Слухали: першого заступника Голови Комітету Величковича М.Р. про проект Закону про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулювання економічної діяльності в Україні, (р. № 3630), поданий КМУ.

Величкович М.Р. надав слово Силантьєву Денису Олеговичу – заступнику Голови Комітету, голові підкомітету з питань фізичної культури та спорту. Силантьєв Д.О. зазначив, що з початку цього року Комітет серйозно непокоїть питання сплати спортивними і оздоровчими організаціями та закладами податку на нерухоме майно (споруди, будівлі тощо) та плати за землю. У цьому законопроекті від плати за землю звільняються лише заклади фізичної культури та спорту, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, проте навіть ці заклади не звільняються від податку на нерухомість.

Силантьєв Д.О. запропонував: врахувати у цьому законопроекті ті пропозиції, що вносилися членами Комітету у проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення стабільного розвитку сфери фізичної культури і спорту, реєстр. № 2068, та рекомендувати Верховній Ради України розглядати питання щодо прийняття за основу зазначеного законопроекту тільки з урахуванням пропозицій щодо звільнення від плати за землю заповідників, національних природних парків, заказників,  дитячих санаторно-курортних та оздоровчих закладів, а також підприємств та організації, - за земельні ділянки, на яких розміщені спортивні споруди, що використовуються для підготовки військовослужбовців та працівників правоохоронних органів, проведення всеукраїнських, міжнародних змагань та навчально-тренувального процесу збірних команд України з видів спорту та підготовки спортивного резерву, а також звільнення будівель зазначених установ, організацій, підприємств та закладів, а також будівель баз олімпійської та паралімпійської підготовки від податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Величкович М.Р. надав слово Жеребних Андрію Михайловичу – заступнику начальника Управління податкової політики Міністерства фінансів України. Жеребних А.М. зазначив, що мета податкової реформи – побудова простої, прозорої, справедливої податкової системи, що стимулює інвестиції, створює умови для сталого розвитку національної економіки з одночасним забезпеченням потреб Державного та місцевих бюджетів на виконання пріоритетних видатків.

Завдання податкової реформи – зменшити податкове навантаження на законослухняних громадян та чесний бізнес, та, водночас, повернути в податкове поле тих, хто ухиляється від сплати чи мінімізує податки.

Законопроектом пропонується внести ряд змін до Податкового кодексу України.

Величкович М.Р. надав слово Гоцулу Ігорю Євгенійовичу – першому заступнику Міністра молоді та спорту України. Гоцул І.Є. зазначив, що Міністерство молоді та спорту України підтримує ініціативу щодо повернення пільги при сплаті податків на землю та нерухоме майно.

Величкович М.Р. надав слово Ярошенку Валерію Станіславовичу – заступнику Міністра соціальної політики України. Ярошенко В.С. зазначив, що Міністерство соціальної політики України теж підтримує ініціативу з врахуванням правок Комітету.

 

         Ухвалили:

        

1. Рекомендувати Верховній Ради України розглядати питання щодо прийняття за основу законопроекту, ( р. № 3630), тільки з урахуванням пропозицій від Комітету щодо «звільнення від плати за землю заповідників, національних природних парків, дитячих санаторно-курортних та оздоровчих закладів, спортивних організацій та закладів, а також звільнення будівель зазначених організацій і закладів,  та будівель баз олімпійської і паралімпійської підготовки від податку на нерухомість».

2. Рішення Комітету надіслати до Комітету з питань податкової та митної політики.

 

Голосували: «За» - 5; «Проти» - 0; «Утрималось» - 0.

 

6.

 

Слухали: першого заступника Голови Комітету Величковича М.Р. про затвердження Рекомендацій комітетських слухань на тему: «Дотримання законодавства України стосовно використання коштів Державного бюджету та кредитних коштів під державні гарантії для розв’язання завдань та здійснення заходів, передбачених Державною цільовою програмою підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу та шляхи забезпечення ефективного функціонування об’єктів, що були побудовані або реконструйовані під час проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу».

 

 

 

Ухвалили:

        

1. Затвердити Рекомендації комітетських слухань.

2. Надіслати Рекомендації до всіх зацікавлених органів державної влади, місцевого самоврядування та громадських організацій.

        

Голосували: «За» - 5; «Проти» - 0; «Утрималось» - 0.

 

 

          Голова Комітету                                                               А.ПАЛАТНИЙ

 

 

Секретар Комітету                                                            А.РОМАНОВА

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи”

06 грудня 2023 10:13
23 листопада 2023 12:12
14 листопада 2023 11:30
20 жовтня 2023 11:14
10 жовтня 2023 10:37
22 вересня 2023 09:36
05 вересня 2023 11:44
09 серпня 2023 13:01
25 липня 2023 11:00
04 липня 2023 14:09