Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму

 

                         

 

12            серпня     14

 

 

 

 

 

 м. Київ

 

Головуючий: Голова Комітету Палатний А.Л.

Секретар: Романова А.А.

Присутні: народні депутати Величкович М.Р., Петренко О.М., Силантьєв Д.О., Спориш І.Д.

Відсутні: народний депутат Бакулін Є.М.

Запрошені: Королевська Н.Ю. – народний депутат України; Крикливенко Б.В.  – керівник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини; Ремень О.М. – керівник секретаріату Уповноваженого Президента України з прав дитини; Кікіна С.О. – директор Департаменту праці та зайнятості Міністерства соціальної політики України; Хохленков І.О. – директор Департаменту організації оздоровлення та санаторно-курортного лікування Міністерства соціальної політики України; Павленко С.Л. – заступник директора Департаменту – начальник відділу розвитку фермерства та приватного сектору на селі Департаменту науково-освітнього забезпечення та розвитку підприємництва на селі Міністерства аграрної політики та продовольства України; Вовк В.С. – заступник директора Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соціальної політики України; Кулик О.М. – заступник директора Департаменту сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми Міністерства соціальної політики України; Левчук В.Д. – заступник директора юридичного Департаменту Міністерства оборони України; Олійник Д.С. – заступник директора Департаменту з питань соціальної політики Рахункової палати України; Стефанюк І.Б. – заступник директора Департаменту з питань використання коштів державного бюджету в регіонах Рахункової палати України; Чорна О.В. – заступник начальника Управління – завідувач відділу з питань дотримання прав дитини Управління з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини; Симоненко Т.В. – начальник відділу освіти дітей з особливими потребами Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України; Бойко С.М. – начальник відділу фінансів фізичної культури, спорту та молодіжної політики Міністерства фінансів України; Перепелиця М.А. – начальник відділу фінансів засобів масової інформації та централізованих заходів Міністерства фінансів України; Васильєв В.П. – голова правління ГО «Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні»; Товт М.М. – народний депутат України ІІ скликання, почесний голова ГО «Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні»; Гафурова О.В. – консультант з правових питань ГО «Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні».

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Проект закону про внесення змін до Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» (щодо повноважень Кабінету Міністрів України), (р. №3145, н.д. Князевич Р.П., Поплавський М.М.).

2. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про особисте селянське господарство» щодо розвитку сільського зеленого туризму, (р. №2232а, н.д. Брензович В.І., Чижмарь Ю.В., Кіссе А.І. та Бриченко І.В.).

3. Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку екологічного (зеленого) туризму в сільській місцевості, (р. №3034, н.д. Москаленко Я.М., Івахів С.П. та Мартиняк С.В.).

4. Про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету на одноразову виплату жінкам, яким присвоєне почесне звання України «Мати-героїня», за матеріалами Рахункової палати України.

5. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо посилення соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа), (р. №2538а, н.д.  Королевська Н.Ю., Солод Ю.В.).

6. Про результати аналізу формування та проведення видатків, спрямованих на утримання та навчання дітей-сиріт та дітей, які залишились без піклування батьків, у комунальних закладах освіти, за матеріалами Рахункової палати України.

7. Затвердження Рекомендацій засідання «круглого столу» на тему: «Дотримання Конвенції ООН про права дитини в Україні».

 

1.

 

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» (щодо повноважень Кабінету Міністрів України), (р. №3145), поданий народними депутатами Князевичем Р.П., Поплавським М.М.

Палатний А.Л. зазначив, що у зв’язку з відсутністю авторів на засіданні Комітету, є пропозиція перенести розгляд Комітетом законопроекту на наступне засідання.

 

 

Ухвалили:

 

1. Перенести розгляд законопроекту на наступне засідання Комітету

 

 

Голосували: «За» - 6; «Проти» - 0; «Утрималось» - 0.

 

 

2.

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. щодо проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про особисте селянське господарство» щодо розвитку сільського зеленого туризму, (р. №2232а), поданий народними депутатами Брензовичем В.І., Чижмарьом Ю.В., Кіссе А.І. та Бриченком І.В.

         Палатний А.Л. надав слово Романовій А.А. – народному депутату, секретарю Комітету, голові підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності. Романова А.А. зазначила, що метою законодавчої ініціативи є юридичне визначення поняття сільського зеленого туризму, і тим самим встановити чітке розмежування підприємницької та не підприємницької діяльності у сфері туристичної діяльності, що здійснюється в сільській місцевості, а також впровадити забезпечення державної підтримки цієї форми діяльності сільських мешканців шляхом організації для них фахової підготовки та перепідготовки членів особистого селянського господарства у сфері сільського зеленого туризму.

         Палатний А.Л. надав слово Товту М.М. – народному депутату України ІІ скликання, почесному голові ГО «Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні». Товт М.М. підтримав законодавчу ініціативу та зазначив, що внесення на розгляд Верховної Ради України законопроекту – це позитивний крок у розвитку сільського зеленого туризму в Україні.

        Палатний А.Л. надав слово Павленко С.Л. – заступнику директора Департаменту – начальнику відділу розвитку фермерства та приватного сектору на селі Департаменту науково-освітнього забезпечення та розвитку підприємництва на селі Міністерства аграрної політики та продовольства України. Павленко С.Л. зазначив, що Міністерства аграрної політики та продовольства України, підтримує законопроект.

 

         Ухвалили:

        

         1.Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні прийняти законопроект за основу.

         2.Висновок Комітету надіслати до Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин.

 

 

Голосували: «За» - 6; «Проти» - 0; «Утрималось» - 0.

 

 

 

3.

         Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. щодо проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку екологічного (зеленого) туризму в сільській місцевості, (р. № 3034), поданий народними депутатами Москаленком Я.М., Івахівим С.П. та Мартиняком С.В.

         Палатний А.Л. зазначив, що до Комітету надійшов лист автора законопроекту з проханням про зняття законопроекту з розгляду.

 

Ухвалили:

 

1. Зняти законопроект з розгляду.

 

Голосували: «За» - 6; «Проти» - 0; «Утрималось» - 1.

 

4.

 

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. про питання щодо результатів аудиту ефективності використання коштів державного бюджету на одноразову виплату жінкам, яким присвоєне почесне звання України «Мати-героїня», за матеріалами Рахункової палати України.

З інформацією щодо результатів аудиту ефективності використання коштів державного бюджету на одноразову виплату жінкам, яким присвоєне почесне звання України  «Мати-героїня», виступили: Олійник Д.С. – заступник директора Департаменту з питань соціальної політики  Рахункової палати України; Кулик О.М. – заступник директора Департаменту сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми Міністерства соціальної політики України.

В обговоренні взяли участь: Романова А.А. – народний депутат, секретар Комітету, голова підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності; Силантьєв Д.О. – заступник Голови Комітету, голова підкомітету з питань фізичної культури та спорту; Крикливенко Б.В. – керівник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини; Бойко С.М. – начальник відділу фінансів фізичної культури, спорту та молодіжної політики Міністерства фінансів України.

 

Ухвалили:

        

1. Інформацію Рахункової палати України про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету на одноразову виплату жінкам, яким присвоєне почесне звання України «Мати-героїня», взяти до відома.

Інформацію про заходи Міністерства соціальної політики України щодо усунення порушень та недоліків, виявлених при проведенні аудиту Рахунковою палатою України щодо ефективності використання коштів державного бюджету на одноразову виплату жінкам, яким присвоєне почесне звання України «Мати-героїня», взяти до відома.

2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:

1) до 1 березня 2016 року внести пропозиції Президенту України щодо внесення змін до Положення про почесні звання України, затвердженого Указом Президента України від 39 червня 2001 року 476, з метою удосконалення механізму присвоєння почесного звання Україна «Мати-героїня»;

щодо встановлення граничних термінів розгляду документів  почесного звання України «Мати-героїня»;

щодо визначення критеріїв об’єктивного оцінювання заслуг жінок, які мають право на представлення до нагородження почесним званням «Мати-героїня»;

щодо виплат одноразової винагороди спадкоємцям померлих жінок, яким було присвоєне почесне звання «Мати-героїня», проте за життя не була виплачена одноразова винагорода;

2) доручити Міністерству соціальної політики України:

вжити заходів щодо створення у 2016 році Державного автоматизованого реєстру багатодітних сімей і жінок, яким присвоєне почесне звання України «Мати-героїня»;

забезпечувати обґрунтоване планування видатків на виплату одноразової винагороди жінкам, яким  присвоєне почесне звання України «Мати-героїня», та вживати заходів щодо недопущення залишків невикористаних асигнувань в умовах обмежених фінансових ресурсів.

 

 

 

Голосували: «За» - 6; «Проти» - 0; «Утрималось» - 0.

 

                                                5.

 

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. про Проект Закону внесення змін до деяких законів України (щодо посилення соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа(, (р. №2538а), поданий народним депутатом Королевською Н.Ю. та Солодом Ю.В.

Палатний А.Л. надав слово Королевській Н.Ю. – народному депутату України, автору законопроекту. Королевська Н.Ю. зазначила, що розробка запропонованого авторами проекту викликана необхідністю запровадження економічних механізмів, які б стимулювали роботодавця до працевлаштування осіб із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також врегулювання окремих питань здобуття освіти цією категорією дітей та відстрочки від призову під час мобілізації учнів професійно-технічних навчальних закладів. Основною метою прийняття законопроекту є посилення соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа.

Палатний А.Л. надав слово Кікіні С.О. – директору Департаменту праці та зайнятості Міністерства соціальної політики України. Кікіна С.О. наголосив, що законопроект не підтримується Міністерством соціальної політики України, адже вважає недоцільним надавати додаткові компенсації та дотації роботодавцям.

Палатний А.Л. надав слово Симоненко Т.В. – начальнику відділу освіти дітей з особливими потребами Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України. Симоненко Т.В. зазначила, що Міністерства освіти і науки України в цілому підтримує законопроект, але до другого читання будуть пропозиції та зауваження.

Палатний А.Л. надав слово Левчуку В.Д. - заступнику директора юридичного Департаменту Міністерства оборони України. Левчук В.Д. наголосив на тому, що Міністерство оборони України в цілому підтримує, законопроект, але деякі норми законопроекту дублюють норми вже діючого законодавства.

Палатний А.Л. надав слово Ремень О.М. – керівнику секретаріату Уповноваженого президента з прав дитини. Ремень О.М. зазначила, що офіс Уповноваженого Президента України з прав дитини підтримує законопроект, з поправками щодо пільг для учнів професійно-технічних навчальних закладів.

В обговоренні взяли участь: Величкович М.Р. – народний депутат, перший заступник Голови Комітету; Романова А.А. – народний депутат, секретар Комітету, голова підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності.

Палатний А.Л. надав слово Споришу І.Д. – голові підкомітету з питань молодіжної політики, сім’ї та дитинства. Спориш І.Д. зазначив, що сьогодні підтримка дітей-сиріт надзвичайно важлива, тому підкомітет підтримує зазначений законопроект.

 

Ухвалили:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні прийняти проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо посилення соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа), (р. № 2538а), за основу.

2. Співдоповідачем від Комітету визначити голову підкомітету з питань молодіжної політики, сім’ї та дитинства Спориша Івана Дмитровича.

 

Голосували: «За» - 6; «Проти» - 0; «Утрималось» - 0.

 

 

 

6.

 

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. щодо результатів аналізу формування та проведення видатків, спрямованих на утримання та навчання дітей-сиріт та дітей, які залишились без піклування батьків, у комунальних закладах освіти, за матеріалами Рахункової палати України.

 З інформацією щодо результатів аналізу формування та проведення видатків, спрямованих на утримання та навчання дітей-сиріт та дітей, які залишились без піклування батьків, у комунальних закладах освіти, виступили: Стефанюк І.Б. – заступник директора Департаменту з питань використання коштів державного бюджету в регіонах Рахункової палати України; Вовк В.С. – заступник директора Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соціальної політики України.

 

Ухвалили:

 

1. Інформацію Рахункової палати України про результати аналізу формування та проведення видатків, спрямованих на утримання та навчання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у комунальних закладах освіти взяти до відома.

2. Інформацію Міністерства освіти і науки України про усунення недоліків, виявлених за результатами аналізу Рахункової палати України, щодо формування та проведення видатків, спрямованих на утримання та навчання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у комунальних закладах освіти взяти до відома.

3. Рекомендувати Кабінету Міністрів України :

доручити Міністерству освіти і науки України забезпечити перегляд норм матеріального та нормативів фінансового забезпечення дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, у комунальних закладах освіти;

доручити Міністерству освіти і науки України спільно з Міністерством фінансів України забезпечити формування єдиного підходу місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування і керівництва комунальних інтернатних закладів до фінансового і матеріального забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у комунальних закладах освіти;

доручити обласним та Київській міській державним адміністраціям вжити заходів щодо забезпечення дотримання права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування , на належні умови утримання і навчання.

 

7.

 

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. щодо затвердження Рекомендацій засідання «круглого столу» на тему: «Дотримання Конвенції ООН про права дитини в Україні» до всіх зацікавлених органів державної влади, місцевого самоврядування та громадських організацій.

 

Ухвалили:

 

1. Затвердити Рекомендації засідання «круглого столу» на тему: «Дотримання Конвенції ООН про права дитини в Україні».

2.Надіслати Рекомендації до всіх зацікавлених органів державної влади, місцевого самоврядування та громадських організацій.

 

Голосували: «За» - 6; «Проти» - 0; «Утрималось» - 0.

 

 

          Голова Комітету                               А.Палатний

 

 

Секретар Комітету                                             А.Романова

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи”

06 грудня 2023 10:13
23 листопада 2023 12:12
14 листопада 2023 11:30
20 жовтня 2023 11:14
10 жовтня 2023 10:37
22 вересня 2023 09:36
05 вересня 2023 11:44
09 серпня 2023 13:01
25 липня 2023 11:00
04 липня 2023 14:09