СТЕНОГРАМА

засідання Комітету з питань  сім'ї, молодіжної політики  та спорту

від 24 грудня 2014 року

Веде засідання  Голова Комітету  А.Л.ПАЛАТНИЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго дня, шановні народні депутати, шановні присутні! Розпочинаємо засідання комітету. Шановні колеги, нам треба терміново розглянути п'ять питань, п'ять дуже важливих питань, включаючи бюджет України на 2015 рік. І нам потрібно дотримуватись регламенту, тому що, прошу всіх дотримуватись регламенту, прошу всіх дотримуватися регламенту, нам до 12 треба подати рішення нашого комітету до бюджетного комітету. Дякую.

Запрошені, я не буду сьогодні представляти, у нас ще один член комітету буде, добавився, це Бакулін Євген Миколайович, але  його сьогодні немає, тому що він ще не зареєстрований, представимо в слідуючий раз.

 Запрошені на засідання комітету. Хочу представити зараз: міністр молоді і спорту України Жданов Ігор Олександрович.

Перший заступник міністра молоді та спорту України Гоцул Ігор Євгенович, старий-новий перший заступник. Ви вже його представили, да, як прийшов? Добре.

Заступник міністра молоді і спорту України, керівник апарату Баженков Євген Володимирович. Дуже приємно, Євген Володимирович, вас бачити на комітеті вже у новому призначенні.

Гордієнко Валентина Романівна, перший заступник голови Державного агентства України з туризму та курортів. Доброго дня!

Філіпішина Оксана Анатоліївна, представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Мироненко Руслан Анатолійович, директор Департаменту економіки та фінансів Міністерства молоді та спорту  Україні.

Колбаса  Руслан Сергійович, директор Департаменту сім'ї та дітей Міністерство соціальної політики України. 

Парух  Іван Вікторович, заступник голови Державної спеціалізованої  фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву". Теж є питання в нас, вчора піднімали на Погоджувальній раді ми.

Цапенко Юлія Степанівна, заступник директора фінансово-економічного департаменту Міністерства соціальної політики України.

Романенко Андрій Леонідович, начальник відділу бюджетної та боргової політики Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Мендусь Олександр Петрович, голова ФСТ "Динамо-Україна"… перепрошую, "Колос" АПК України.

Корж Віктор Петрович, голова ФСТ "Динамо-Україна". Віктор Петрович, бачите, з усіх сторон вас піджимають. (Шум у залі) Да, час такий. Ну, будемо підтримувати.

Цеплов Микола Іванович, голова ФСТ "Україна".

Руденко Віктор Петрович, перший заступник голови ФСТ "Динамо-Україна".

Мельник Михайло Григорович, голова Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України. Буде, да? Добре, в мене відмічено, що ви є.

Гулевська-Черниш Анна, директор українського форуму благодійників.

Жигун Лариса, координатор … Ви тут, да? Координатор адвокатів Українського форуму благодійників.

Так, хто там писав? От Молоканов, получит у меня.

Бондар Ірина, віце-президент Всеукраїнської асоціації молодіжного співробітництва "Альтернатива-В". Ви тут. Дуже приємно.

Воронкова Наталія, голова правління волонтерська сотня "Добровілля". Де ви? Ви тут. Добре.

Вношу пропозицію розпочати засідання. Немає заперечень? Немає.

Пропозиції до порядку денного всім вам роздані. Пропонується одночасно з другим та третім питанням розглянути проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу – це реєстраційний номер 1578, – оскільки цей законопроект безпосередньо впливає на спортивну сферу.

Також пропонується розглянути питання про внесення змін до структури комітету. Немає заперечень? Немає.

Є зміни до цього, до структури комітету? Приймається.

Що стосовно підкомітету з питань військово-патріотичного виховання, який буде очолювати Петренко Олег Миколайович. Немає питань, да?

Переходимо до пункту порядку денного, першого пункту порядку денного: до проекту Закону про Державний бюджет України на 2015 рік (реєстраційний номер – такий красивий у нас номер – 1000), поданий Кабінетом Міністрів України.

Шановні колеги, хочу звернути вашу увагу, що "Прикінцевими положеннями" законопроекту пропонується внесення змін до статті 26-ї Закону України "Про фізичну культуру і спорт", статей 5 та 19 Закону України "Про охорону дитинства", статті 25-ї Закону України "Про оздоровлення та відпочинок дітей". Текст цих норм роздано учасникам засідання. Тому просимо врахувати це все при обговоренні.

Крім того, у зв'язку з розглядом Державного бюджету виникла необхідність змін до законів України, які розглянемо трохи нижче.

Крім того, оскільки відповідно до рішення Верховної Ради України ми повинні подати наше рішення комітету не пізніше 12 годині. Тому прошу, як я починав, дотримуватися регламенту.

Слово надається міністру молоді та спорту України Жданову Ігорю Валерійовичу. Будь ласка, Ігор Валерійович. Ой, Олександрович, я перепрошую.

 

ЖДАНОВ І.О. Шановні колеги, я вас вітаю.

Вчора уряд вніс  на розгляд парламенту проект бюджету на 2015 рік. Хотілось би звернути увагу,  не в якості виправдання, а в якості розуміння ситуації, що уряд був призначений 2 грудня, і перше  завдання, яке ми поставили перед собою – це було опрацювання проекту  бюджету на 2015 рік.  От така робота, фактично вона зайняла 20 днів, коли формуючи команди, змінюючи структури міністерств, призначаючи заступників, ми одночасно вели бюджетний процес. І не просто вели бюджетний процес, а враховуючи кардинальні зміни податкового законодавства, бюджетного  законодавства, а ми вважали, що  по іншому проекту бюджету формуватися не може, формували і бюджет. Також, вам треба враховувати, що у нас фізичне зменшення економіки на  20 відсотків через  окупацію Криму і частини Донецької і Луганської областей. Це теж не дуже, м'яко кажучи, гарно впливало  на розвиток економіки країни, війна, ці  обставини ви всі знаєте. Давайте, тому перейдемо до більш конкретних речей.

Дійсно, при обговоренні бюджету, нам щось вдалось відстояти, щось рішенням уряду  позиція була трошки інша. Наприклад, по фізичній культурі і спорту, я зараз інформую, що у нас обов'язково було три  уроки фізкультури, то зробили не менше двох. Це вимушена  міра. Скорочення закладів, фізичної культури буде  тепер відбуватися, вона була заборонена до  цього, а тепер буде відбуватися за нашим  погодженням. Не визначається обов'язкова кількість спеціалістів у галузі фізичної культури в учбових закладах. Це на розгляд органів місцевого самоврядування, місцевих бюджетів.

Взагалі деякі норми і проблеми виникають із-за того, що  ми дуже багато зараз передаємо на місцеві бюджети, проходить  децентралізація, а це ломка і стереотипів наших з вами. Тому що ми  завжди вважали, що місцеві бюджети – щось другорядне і з них нічого не формується. Наше завдання, по-перше, дати їм належну фінансову базу, а... і відповідно тоді  функції надати, щоб вони могли цим займатися.

От, тому є дуже багато технічних питань, організаційних. Я, вчора в нас було виїзне засідання колегії – чому я не був на засіданні парламенту, воно було заплановано як тільки я прийшов на посаду. Деякі колеги були  там. На жаль, народні депутати, а ми всіх запрошували, не змогли, оскільки вчора був дуже важливий день у парламенті. Я сам дуже хвилювався, щоб не скасували моє відрядження, оскільки там було вже все підготовлено, було б неправильно. З іншого боку дуже важливо було, щоб із бюджетом  працювати. Ну, вийшло так, як вийшло.

Ми поспілкувалися там з керівниками обласних управлінь всіх спортивних наших, з деякими заступниками губернатора, подивилися, як живе типовий райцентр, який знаходиться за 160 кілометрів від міста Київ, один з найвіддаленіших, да. Ну, фактично найвіддаленіший – Славутич, но він в анклаві Чернігова, там така специфічна, а так найвіддаленіший – Тетіїв. І я з подивом і з таким ентузіазмом побачив, що там працює спорт і він тримається, на жаль, не на системі, а на ентузіастах. Там біатлон – дуже гарна школа, класна школа, яка дає, до речі, і збірників національних, і призерів Чемпіонату світу. Тобто там... і  чотири роки там прийшов до них тренер з греблі і підняв буквально за чотири роки греблю, тобто ентузіазм.

Там працює молодіжний центр "Креатив". До речі, я, коли ще  очолював фонд "Відкрита політика" громадську організацію, ми їм допомагали створити центр "Креатив" – родинний центр з профілактики ігроманії, комп'ютерної залежності і хімічної залежності.

 

_______________.  Зараз це дуже актуально, тому що....

 

ЖДАНОВ І.О.  Ну, ми продовжуємо, не ми, а дружина, оскільки вона зараз очолює там цей центр, вони продовжують цю діяльність з профілактики комп'ютерної залежності, хімічних залежностей і ці всіх ігроманій. Тому я теж зупинюся, свою думку вискажу. Оскільки я там займався цими проблемами, будучі, займаючись громадською роботою.

Я б хотів, колеги, звернути увагу на три, навіть на чотири проблеми, які існують зараз, і попросити вашої допомоги як народних депутатів України.

Перша проблема. Це дитячі юнацькі спортивні школи. Наше завдання, спільне завдання, ви знаєте, зберегти їх, оптимізувати. Тому що, от, я спілкувався вчора з Бринзаком Володимиром Михайловичем (Федерація біатлону). Він каже, ну, от, в Сумах 5 біатлонних шкіл і толку від них ніякого немає. А в Чернігові – одна, але вона дає толк. Тобто тут теж треба.

_______________. (Не чути)

 

ЖДАНОВ І.О.  Так, там класна. От, поїдемо, до речі, ми з ……… домовились, що ми поїдемо в Центр олімпійської підготовки, який він там зробив, в Чернігові. Він запрошував, побачимо, я всіх теж запрошую.

 

_______________. Я же из Чернигова, то тим паче…

 

ЖДАНОВ І.О.  О, Анно Анатоліївно, прекрасно. Так він каже, там одна діє ефективна, а там… Тобто нам теж тут треба розбиратись, оптимізувати. Не так багато грошей. От, наприклад, в тому ж Тетієві, вона в райцентрі діє, ця школа. Але вони збирають дітей зі стадіонів і так далі.

Значить, в чому проблема. У нас 468 шкіл ДЮСШ, які фінансувались з Фонду соцстраху. Оскільки рішення уряду і взагалі філософія полягає в тому, що Фонд соцстраху не має нести не властиве йому навантаження, це передається на місцеві бюджети. Школи передаються на місцеві бюджети.

Але тут же проблема в чому. Помаркувати. І гроші частково передаються на місцеві бюджети. Тут так помаркувати ті гроші, які будуть закладені в бюджетах місцевих, що саме вони ідуть на ДЮСШ, а не на будівництво доріг, будівель і так далі.

Був, от, пан Мендусь  там пропонував свій варіант. Я поставив завдання першому заступнику міністра і заступнику міністра, як я вважаю це зробити. Ну, ми ж знаємо, скільки шкіл в кожній області і скільки шкіл ДЮСШ належало кожному товариству. Ми вичислимо, скільки грошей з цих 100 мільйонів, які будуть на ДЮСШ, на кожну область і на кожне товариство у відповідності до кількості шкіл, які у них є. І таким чином, промаркуємо на обласні товариства. От я пропоную такий варіант. якщо інший варіант, давайте всі думати, працювати з міністерством. У нас Євген Володимирович веде цю тему. З Мінфіном, з Світланою, там спеціалістом. Тобто, Мінфін не проти. Дайте, каже, механізм. Ми повинні цей механізм дати, щоб воно пішло саме на дитячі юнацькі спортивні школи. Це перше питання  проблемне, на яке я хотів би звернути увагу шановних народних депутатів і громадськість.

Друге питання, яке дуже важливим  є для нас. Ви знаєте, що фізкультурно-спортивні споруди, вони мали пільги на плату податку на землю. Там, я читав, нас ругають, що хтось їх не виправдано надає, виправдано. Значить, вам доповідаю голосом, що відповідно до політики децентралізації, податок на землю переходить до місцевих громад. І філософія якби уряду полягає в тому, що ми не можемо надавати законами загальнодержавні пільги з тих податків, які подаються, і є основою місцевого самоврядування. Це сама місцева громада повинна вирішувати встановлювати їй пільгу чи не встановлювати пільгу на конкретну спортивну споруду. Спілкуючись вчора з міським головою Тетієва, я кажу: ну, от стадіон. А він каже: да, конечно, ми самі його будуємо і залучаємо спонсорів. Конечно ми йому надамо пільгу на виплату податку на землю. І це більш-менш зрозуміло для спортивних споруд, якими користуються мешканці. Да, ну, це зрозуміло, що. Якщо громада зацікавлена в розвитку спорту, і, щоб її мешканці, вінничани, кияни і так далі користувалися якимись спортивними спорудами, вона буде встановлювати. Ну, якщо мер не зовсім розуміє ситуацію, ну, то йому треба буде відповідати на виборах або в процесі ми будемо намагатися йому підказати, що так неможна робити, і будемо працювати з органами місцевого самоврядування.

Є єдина проблема, яку потрібно вирішувати разом теж. Є спортивні споруди загальнонаціонального значення, загальнодержавного значення. Це центри олімпійської підготовки, такі як, наприклад, от в Чернігові. Це бази олімпійського резерву такі як…

 

ЖДАНОВ І.О.  Так, ні, це Конча-Заспа, це Київ. Да, це Київ. Вони органи місцевого самоврядування теоретично не зацікавлені в наданні якихось там пільг. Вони взагалі, можете й не знати, частина депутатів, я вам точно скажу, Київської міської ради точно не знають, що там є база Олімпійського резерву в Конча-Заспі. Тим більше, що там такі гектари, що хотіли ще й приватизувати, ледве відстояв.

Гарно, що зараз Київським міським головою є Віталій Кличко – людина, яка розбирається в спорті, не байдужа до проблем спорту. Прийде інший міський голова, який не розуміється на цих проблемах.

 

_______________. Чи губернатор, чи ……….

 

ЖДАНОВ І.О.  Да, тому прохання. Там невелика сума, десь приблизно 19,5 мільйонів, чи західний центр параолімпійської підготовки, який у Львові відкриваємо (чи відкрився вже). Він знаходиться біля Турки, Турківський район. Що там громада зацікавлена? Вона зацікавлена лише, щоб там роботу мати та і все. Тому є проблема.

Якщо ми пропонуємо, щоб визначити певну кількість таких загальнонаціональних баз. Вони в принципі за своїм статусом – центри олімпійської підготовки і База олімпійського резерву, там де подумаємо, яке.

 

_______________. Є ще……………

 

ЖДАНОВ І.О. Давайте разом думати, да. Разом думати і запропонувати, щоб була передбачена компенсація їм у випадку, якщо не буде відповідна встановлена пільга. Компенсація у виплаті податку на землю. Зараз це приблизно 19 з половиною мільйонів, закласти у нас в бюджет, а ми будемо вже працювати. Тут прохання в принципі допомогти нам, ось.

І ще одне. Стосовно бюджету. Ми всі розуміємо, що є проблеми великі в державі. Але хотів би вашу увагу звернути і надати нам допомогу, в тому числі і по національному патріотичному вихованню. Дивіться, зараз у нас там заплановано 12 мільйонів 777 тисяч на всю роботу з молоддю і з молодіжними громадськими організаціями. Ми просили ще 9 мільйонів 637 тисяч у Мінфіна, в тому числі і на виховання. Це в масштабі держави, повірте, не великі суми, ви ж розумієте, я  теж розумію, коли там на уряді треба на національну безпеку й оборону, то ми, я  притримувався і   підтримував і Міністерство оборони, і Міністерство внутрішніх справ, Нацгвардію, я розумію, що це таке. Але тут треба теж нам подумати.

Потім… Це трошки не  те це 2014 і 2015 роки, то  запит ми давали, ми таку роздамо табличку вам, роздайте там депутатам. Є вона.

Потім – зверніть увагу, там ми  просили на спорт інвалідів, фізкультурно-спортивну реабілітацію, там теж сума 5 мільйонів 632 тисячі. (Шум у залі)   12 дали, а  9 не дали. Це  національно-патріотичне  виховання  і робота з молоддю, там вам табличку  роздали, повинна бути.

 

_______________. ………. є табличка, ми зараз зафіксуємо все під стенограму і будемо виносити  рішення комітету і звертатися до бюджетного комітету, щоб ці кошти нам надали сьогодні, врахували.…… Міністерства молоді і спорту.

 

ЖДАНОВ І.О. Тобто і ще там один запит на фінансову  підтримку національно-олімпійського комітету – там теж  6 мільйонів. Це получається  приблизно 21 мільйон.  

 

_______________. (Не чути)

 

ЖДАНОВ І.О.  5 мільйонів 632…

 

_______________. Ігор Олександрович, можна уточнення? Там конкретна цифра, взагалі то попередній був запит на 113, але ми, розуміючи цю ситуацію, взяли тільки мінімальні потреби, які необхідні. Сума у нас вийшла 24 мільйони і 206 тисяч. Це на ці 4 програми, які озвучив  міністр.

 

_______________. І враховуючи, компенсація податку..

 

ЖДАНОВ І.О. Ні, це без компенсації. 

 

_______________. Ні, це без компенсації, компенсацію цю ми виносимо, щоб прийняти загальне рішення.

 

ЖДАНОВ І.О.  Ви надайте розрахунки по компенсації, будь ласка.

 

_______________. По компенсації попередній  розрахунок…

 

ЖДАНОВ І.О. Не забудьте, Західний  олімп… центр підготовки паралімпійців  включити. І попрацюйте, будь ласка, з  Артуром Леонідовичем, Євген Володимирович, будь ласка і з депутатами, - надайте їм відповідні консультації.

Так, у нас додатковий  запит був 24 мільйони  296 тисяч і це всього по  міністерству. Тут розкладено, де, що. 

 

? БАЖЕНКОВ Є.В.  Ми потім детально дамо розрахунок. (Шум у залі) Да, ми просто щоб не … (Шум у залі) Так-так-так! у нас це є з розрахунків, просто щоб зараз не затримувати час і…

 

_______________.  Ми на комітеті зараз приймаємо це і….

 

ЖДАНОВ І.О. Ну, от ці 24 мільйони ми би просили вас додатково надати нам, вірніше, посприяти в наданні. Це невеликі, я ще раз підкреслю, суми, ми розуміємо всі проблеми, плюс 19,5 мільйони, якщо я не помиляюсь, ну, там детальний буде розрахунок як компенсація плати налогового податку… да.

У мене все, колеги. Я повинен десь… Я ще побуду у вас 15 хвилин, якщо нас там далі не … Я послухаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Ігоре Олександровчу.

Слово надається заступнику міністра соціальної політики з європейської інтеграції Устименко Сергію Олександровичу. Будь ласка.

 

УСТИМЕНКО С.О. Доброго дня! З питання проекту Державного бюджету України на 2015 рік я хотів би стисло зазначити, що реалізація державної політики з питань сім'ї та дітей у нас залишається на рівні 2014 року без будь-яких додаткових видатків, на чому я хотів наголосити.   Тут 640 мільйонів 700 тисяч, на тому ж рівні. І оздоровлення і відпочинок дітей, які потребують особливої уваги і підтримки у дитячому оздоровчому таборі ДЦ "Молода гвардія". Ми також тут виходимо на показник, вийшли на показник 2014 року. У проекті Держбюджету на 2015 рік  54 мільйони 284 тисяч. І хотів би зазначити, що передбачене стовідсоткове заповнення дитячого  оздоровчого табору "Молода гвардія", оздоровлення 11 тисяч 200 соціально незахищених категорій дітей. Тому в нас ці моменти узгоджені з профільними відомствами, з Мінфіном. Додаткових видатків ми не потребуємо, все залишаємо на рівні 2014 року. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Сергій Олександрович.

Слово надається заступнику голови правління  Державного фонду сприяння  молодіжному житловому будівництву Паруху Івану Вікторовичу.

 

ПАРУХ І.В. Дякую.

Також стисло і коротко, дивіться, у нас вийшла така, доволі така  неприємна ситуація, що вперше за період дії державної програми із забезпечення молоді житлом на цю програму кошти із державного бюджету, на жаль, не передбачено.

Не буду говорити, на скільки ця програма ефективна, на скільки велика кількість молодих сімей в нас в її зареєстровано. Хочу лише зазначити, що програма отримала непогану підтримку із місцевих бюджетів і державні кошти, вони як раз і стимулюють виділення коштів із місцевих бюджетів.

Станом на сьогодні у нас в такий непростий час для місцевих бюджетів на цю програму залучено більше 50 мільйонів коштів місцевих бюджетів. Навіть та сума, яка єсть в цьому році – це 25 мільйонів гривень бюджетних коштів, я маю на увазі кошти із державного бюджету, вони дали поштовх, щоб місцеві бюджети активно при цій програмі працювали. Тому, виходячи з цього і пропозиція фонду і фонд просить народних депутатів  підтримати, зробити хоча б обсяги фінансування із державного бюджету на рівні поточного року – це 25...

 

_______________. (Не чути).

 

ПАРУХ І.В. Да, да. Це 25 мільйонів. Прошу народних депутатів підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Іван Вікторович.

В таблиці є ці кошти. Ми  будемо звертатися до бюджетного комітету і на Погоджувальній раді у понеділок я звернувся і до уряду, і до Голови Верховної Ради з приводу Держагентства курортів і туризму, тому що в цьому році, на жаль, ні на туризм, ні на житлове молодіжне будівництво не було виділено ні копійки. Ми вважаємо, що це  дуже доцільно, особливо в умовах війни, тому що багато молоді сьогодні захищає нашу державу, і ми повинні підтримати це. Дякую.

Слово надається першому заступнику голови Державного агентства України з питань туризму та курортів. Гордієнко Валентина Романівна, будь ласка.

 

ГОРДІЄНКО В.Р. Дякую.

Я хотіла б зазначити, що кошти, які передбачені сьогодні в бюджеті, - це тільки ті кошти, які передбачені на ліквідацію агентства. Разом з тим, наші функції на сьогоднішній день не передано до Мінекономрозвитку. Мінекономрозвитку не має ще положення про міністерство, де був би цей туризм, не вирішено питання щодо створення структури, яка б займалася туризмом. І ми відповідно до Постанови 442-ї (пункту шостого) продовжуємо функціонувати, продовжуємо виконувати свої функції до того часу, поки наші функції не забере Мінекономрозвитку. Але для того, щоб ми виконували ці функції, ми не повинні звільнити всіх людей. Ми повинні продовжувати цю роботу, і, по-перше, у нас уже згідно Розпорядження Кабміну щодо імплементації Угоди про асоціацію ми уже повинні з початку січня почати розробляти технічні регламенти, зробити перелік всіх стандартів і проводити гармонізацію європейських стандартів в галузі туризму. Для цього всього потрібні кошти. Там планується велика міжнародна виставка за участю Всесвітньої туристичної організації. Це буде проводитися в Іспанії 28 січня. У березні проходить Міжнародна туристична виставка в Берліні. І для того, щоб ми виконували ці функції, продовжували співпрацювати з туроператорами, видавати ліцензії, нам потрібні для цього кошти. Ми знаємо, коли ми будемо передані, коли в нас заберуть ці функції. То ми просимо, щоб розглянули питання, щоб ми могли функціонувати, виконувати свої повноцінно функції до того часу, поки уже не буде вирішено питання щодо ситуації, яка склалася з Мінекономрозвитку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую, Валентина Романівна.

Анна Анатоліївна, ви хочете щось добавити, да?

 

РОМАНОВА А.А. Валентина Романівна, моя пропозиція: просто після комітету ви мені все це скажете, свої основні проблеми, тому що якраз на цю тему я сьогодні буду зустрічатися з міністром економіки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Валентино Романівно, ми також, наш комітет, я також звертався до Голови Верховної Ради з цим питанням для того, щоб ми звернулися від Верховної Ради до Кабінету Міністрів України, щоб державне агентство було зараз профінансоване.

Але ж я хочу наголосити. Що стосовно туризму. Сьогодні до цього часу (я сподіваюся, до цього часу) агенція з туризму займалася більш туристичними компаніями, які надають послуги і виїзду наших громадян закордон. Зараз я би хотів, щоб ми, я думаю, що це буде рішення, не рішення, а думка комітету, думка народних депутатів, щоб державна агенція, якщо нам вдасться все ж таки її відстояти, якщо вдасться вибити якесь фінансування на це, щоб вона займалася більше, щоб ми привлєкали і зовнішній туризм, привлєкали кошти. Це надходження в бюджет, це позиціювання України, це розвиток патріотизму. До речі, ми підкомітет такий зараз будемо, у нас буде в комітеті такий підкомітет, який очолює Олег Миколайович Петренко.

Тому я хотів би, щоб на це звернули більш уваги. Я думаю, що члени комітету мене в цьому підтримають. Дякую. Да.

 

ГОРДІЄНКО В.Р.  Дійсно, ми теж зараз займаємося тим самим питанням, саме патріотичного виховання. І збираємо з усієї Україні зараз туристичні маршрути, які саме виховують підростаюче покоління, молодь нашу. З усіх регіонів все розміщуємо на сайті, а потім якщо буде можливість, видамо прямо таку як би інформацію, в які регіони, які маршрути і про що вони там розповідають, для якого віку, – саме виховання патріотизму. Теж займаємося таким питанням.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Валентино Романівно.

І слово від Міністерства фінансів України надається начальнику відділу Бойко Світлані Миколаївні.

 

БОЙКО С.М. Дякую, добрий день. Шановний Артуре Леонідовичу, народні депутати і шановні присутні. Вчора на Верховній Раді був представлений бюджет. І всі тут обговорювали, знають, що він дійсно сформувався і в складних умовах, і на основі нових міжбюджетних відносин,  новій податковій політиці, а також із запровадженням там деяких змін до законодавства з метою впорядкування і видатків, і здійснення їх адресного направлення.

Але, не зважаючи на таку складну ситуацію, Міністерство фінансів намагалося зберегти відповідні обсяги на фізичну культуру, на заходи молодіжної політики. І внаслідок цього, хочу вам доповісти, що в цілому видатки на фізичну культуру і спорт зростають на 19 відсотків. І зведений бюджет обрахований у розмірі 2 мільярда. Державний бюджет для чотирьох головних розпорядників, це в даному випадку Мінмолодьспорт, міністерства внутрішніх справ, аграрної політики і Міністерства освіти обраховано в обсязі 1 мільярда. Що на 23 відсотка більше, ніж в 2014 році.

Ми максимально намагалися врахувати всі необхідні потреби і участь наших спортсменів в міжнародних змаганнях для представлення України. Внаслідок чого у нас 100-відсотково враховані у сумі 19 мільйонів видатки на підготовку і участь в …олімпійських іграх. В сумі 13,4 мільйони – на юнацькі олімпійські ігри.

Ми повністю врахували видатки на участь в перших європейських іграх в сумі 29 мільйонів, для чого також відповідно змінили назву бюджетної програми для того, щоб можливо було їх проводити.

Також врахували видатки в сумі 1,4 мільйони, як і запитували, на участь в зимових і літніх європейських юнацьких фестивалях.

Врахували за мінімальну потребу, як обрахувало міністерство, для участі в ліцензійних змаганнях. Для забиття ліцензій в 2016 році.

Також приділили увагу і по інвалідному спорту, і поточні видатки врахували в повному обсязі в сумі 170 мільйонів. До речі, запит бюджетний, який не врахований, це тільки капітальні видатки на придбання обладнання.

Також, зважаючи на зростання курсу національної, вірніше, курсу долара, ми також обрахували ці видатки. І врахували ще додатково 97 мільйонів.

Крім того, зважаючи не те, що відбулися, ну, пропонуються відповідні зміни до Податкового кодексу. І відрахування від лотерей тепер заходять в податок на прибуток, а за рахунок цих коштів, маючи на увазі лотерею, фінансувалися і заходи спорту, і бази олімпійської підготовки. Томи відповідні видатки перевели до загального фонду, і ще додатково міністерство врахувало 39 мільйонів, з яких 36 на капітальні видатки. Ну, тобто маючи ресурс для розвитку спорту. Ну, відповідно, що стосується місцевих бюджетів, то ці обсяги також фінансувалися, ой, формувалися, вибачте, на нових підходах, з урахуванням положень Бюджетного кодексу. І відповідно була врахована передача, децентралізація, тобто, яка спрямована на наближення надання послуг населенню за місцем проживання. Внаслідок чого ми передали на фінансування до місцевих бюджетів 78 місцевих організацій обласних рад фізкультурно-спортивних товариств відповідним ресурсам та 10 їх спортивних споруд. І відповідно в проекті закону є окремий додаток 10 за перелік цих закладів повністю розписаний по регіонах, які передаються. Обсяг цих видатків для місцевих бюджетів становить 25, 3 мільйона. Також зважаючи на те, що, дійсно, ходять не властиві повноваження з Фонду соціального страхування тимчасової втрати працездатності, і, дійсно, випадає фінансування цих шкіл. Ми також на ресурсну базу місцевих бюджетів ще додатково врахували 100 мільйонів. І також прописали у відповідних повноваженнях їм, що місцевим органам готуємо відповідні пропозиції, щоб ці видатки були враховані.

Крім того, з метою поліпшення і фінансового забезпечення діяльності шкіл дитячо-юнацьких також ми вийшли з ініціативою, яка відповідно була підтримана міністерством в попередньому розгляді, запровадити часткову оплату в ДЮСШ. Ну. десь обрахували її в розмірі 5 відсотків, звільнивши від сплати дітей з соціально-незахищених категорій. Ну, відповідний ресурс був врахований у сумі 278 мільйонів, що також може бути  і ресурсом утримання цих шкіл.

_______________. Це від мінімальної заробітної плати, тут приблизно 60 гривень

БОЙКО С.М.   60 гривень, так, да. Ну, крім, да, соціально-незахищених категорій. Відповідні норми в іншому законі прописані. Дякую за увагу.

_______________. Там тысячу 200 с чем-то. А 5 процентов –  это 60 гривен в месяц.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, будь ласка.

РОМАНОВА А.А.  Стосовно грального бізнесу я ще раз хочу. Від прибутку від лотереї там спеціальний, який розподіляється на розвиток культури, спорту та дитячої онкології.  Скажіть ще раз суму, яка в минулому році була витрачена нас спорт.

БОЙКО С.М.    В минулому…

РОМАНОВА А.А.   З лотерей саме.

БОЙКО С.М.   Ну, на жаль, в мене нема такої інформації. Я знаю, що в цьому році план був 39, ми його зберегли. Всього, якщо… Ну, я просто до кінця не пам'ятаю, всього розподілу, всього загальна сума цього року – 396 мільйонів, яка і врахована, відповідно, в бюджеті, з яких на онкологію – 77 відсотків, спорт – 11, 12 – культура. Я просто…

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги!

БОЙКО С.М.   Вони, я вибачаюсь, можна хвилиночку? Просто вони в минулому році, які надійшли, були не використані в повному обсязі, і невикористаний залишок перейшов на цей рік. І з урахуванням цього ці кошти використовуються, переходять на цей рік.

РОМАНОВА А.А.  Культура – 12?

БОЙКО С.М.    Культура – 12.

ЖДАНОВ І.О.   Шановні колеги, я знаю, яку дискусію викликали ці три закони: про казино, про лотерею. Я думаю, що вони не є ідеалом, і їх потрібно вдосконалювати. Але враховуючи дуже важкий фінансовий стан в державі, я як людина, яка, коли був громадським діячем, активно протидіяв і намагався людям дати якусь альтернативу, коли вони були залежні от ігроманією цією займалися і так далі, я все-таки вважаю, що треба піти на створення казино у спеціальних зонах. А спеціальна зона – це п'ятизірковий готель. Причому, тут треба думати, правда, щоб в нас не перетворилося, що в нас завтра буде тисячу п'ятизіркових готелів у підвалах Борисполя, Броварів чи Троєщини. Оце треба встановити відповідні запобіжники, я абсолютно тут згоден, повинно адміністрування цього податку бути абсолютно зрозумілим. От ми там, я вам невеличку там таємницю розкриємо, ми навіть дискутували на уряді, кількість столів чи повинна рахуватися. А кількість столів, сьогодні податківець прийде, буде три стола, а завтра будуть реально в нього грати на 23-х. От.

А в Грузії, наприклад, той же міністр охорони здоров'я каже, що там від кількості метражу. Просто тупо метраж порахували, хоч сто столів ставте таких маленьких на… от тим більше. Вот якісь загрози є, це по казино. Але треба іти на те, ну, є багаті люди, вони все рівно грають в казино. Ну, ви знаєте, в нас є п'ятизіркові, діють вони практично, там МВС бореться, вони дають висновки, що вони совсем не казино, а какие-то контры...

РОМАНОВА А.А.  Миттєва лотерея.  Вони під виглядом миттєвої лотереї ставлять гральні автомати.  І правильно, в принципі, в тому законі, що вчора винесли, тут єдине, що, в чому я погоджуюсь...

В тому законі, що вчора винесли, там багато з якими речами я не погоджуюсь, щодо гральних автоматів, а щодо казино – там правильна норма, що п'ятизірковий готель – не менше 100 номерів. Тому, в принципі, це є такий запобіжник, що вже не можна бути там буде в якомусь підвалі, тому що столи можна доставити, а номери для перевірки ти не зробиш там за годину часу.

І там ще така добра норма є, яку треба залишати, але я не кажу, що закон ідеальний, його треба вдосконалювати, щоб прибрати гральні автомати, тому що крім казино там приховані  ігрові автомати.

_______________. Я теж переконаний, що ігрові автомати  потрібно...

РОМАНОВА А.А. Так, їх треба забороняти.

Щодо казино, там ще є така норма, що там треба створювати робочі місця, ну, і там прописано навіть скільки робочих місць має бути створено.

ЖДАНОВ І.О.  Анна, ..... я ще одне по лотереї скажу. Те ж іде і я, чесно говорячи, не належу  там до груп впливу якихось лотерей. Я належу до груп впливу, яка вболіває за спорт. І тому коли на уряді це розглядалося, я з міністрами  багато говорив і мене міністри підтримали, що треба зробити спеціальну, от, ну, прийняти цей закон, але давайте тоді подумаємо. Можливо, там прямо в законі запишемо, яка в відсотках сума від... я пропонував на уряді, до речі, це зробити. Яка сума від цього призового фонду, чи як він там  називається, піде на розвиток фізичної культури, спорту, мистецтва, туризму. Я, ми домовилися, що якщо буде прийнятий цей закон новий – ми зробимо національну олімпійську лотерею, як раз же у нас...

_______________. (Не чути).

ЖДАНОВ І.О. Ні, спеціально національну в чому? Тому що вона в 2016 році національні.... олімпійські ігри, ми ж повинні теж, виділили нам  гроші. Я вдячний Мінфіну і вам особисто, до речі. Я не знайомий з вами, але мені вже багато про вас говорили як гарного спеціаліста і людина, яка підтримує спорт. Так от, щоб ми підтримали олімпійські, паралімпійські та …….. ігри в наступному році, це ж базово для підготовки. Колеги, я повинен йти на інше засідання. Я вам вдячний, що запросили, і дякую за підтримку.

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Подякуємо  Ігорю  Олександровичу і відпустимо. Дякую.

Шановні колеги! Про тему Козина ми можемо дуже багато говорити, це дійсно така, проблемна тема. Перше. Це повинні бути доопрацьовані всі законопроекти, вони вчора були внесені, намагалися внести їх в зал Верховної Ради. Але ж я впевнений, що їх треба доопрацювати, зібрати робочу групу. Є багато фахівців з цього приводу, з приводу лотереї, з приводу букмекерських контор і з приводу казино.

І, безумовно, це повинна бути легалізована система, і це перше, на рівні законодавчому.

Але ж друге рішення, це політичне рішення повинно бути. Це прибрати з вулиць сьогодні велику кількість гральних автоматів нелегальних під видом лотереї і велику кількість казино, гральних столів. Дякую.

Шановні колеги, пропозиції? Хто з членів комітету, ніхто не хоче висловитись? Будь ласка.

? ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р. Є запитання до представника Міністерства фінансів. У мене є запитання по Національному агентству з питань Євро-2012. Можете пояснити цифри? У нас є, роздали таблички. "Організаційне забезпечення підготовки та проведення в Україні фінальної частини Євро-2012". На 2015 рік цифра. Виконання зобов'язань за кредитами і так дальше, - 2 мільярди, по-моєму, 2 мільярди 700 тисяч.

Можете пояснити мені, які є виконання, боргові зобов'язання, ну, роз'яснити трошки цю інформацію? Тому що є дуже багато об'єктів, які були вилучені, Євро-2012 недобудованих і не повернуті власникам.

БОЙКО С.М.  Дякую. По поводу Євро-2012. Є програма, яка стосується, якщо там не помиляюсь, "Організаційне і фінансове забезпечення", то це лише стосується виключно апарату управління. І зараз вирішується питання, яким чином воно буде реорганізовано, в яку структуру увіллється. І для того, щоб там певний час була реорганізація, мають залишитися якісь кошти. Тобто вирішується питання: чи в Агентство з питань відбудови Донбасу, чи під Мінінфраструктури, чи в якусь іншу структуру.

Що стосується виконання боргових зобов'язань, то для будівництва об'єктів Євро-2012 було залучено під державні гарантії 1,8 мільярда доларів США з відповідним терміном погашення 2016-й, 2017-й, 2018-й роки. Тобто є боргові зобов'язання, є зобов'язання з приводу обслуговування кредитів і сплати відсотків.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто, куди йдуть ці гроші?

БОЙКО С.М.  Кредиторам.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто ці гроші, які ми сьогодні бачимо в таблиці, вони йдуть на погашення кредиторам?

 

БОЙКО С.М.  Кредиторам боргів, да, кредитів.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кредиторам боргів, да, кредитів. Кредиторам боргів. Що це за кредитори?

БОЙКО С.М.  Ну, на жаль, я просто цим питанням не займалася, ну, не курую це питання, в той час. Я не пам'ятаю, не можу чітко сказати: займалося ПД "Фінінпро", яке залучало до цих кредитів відповідні державні гарантії уряду і…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Світлана Миколаївна, дивіться, тут, в нашій таблиці, яку ми повинні сьогодні голосувати, комітет, і пропонувати бюджетному комітету прийняти її, доволі такі немаленькі суми. Ми сьогодні тут будемо пропонувати бюджетному комітету виділити 24 мільйони гривень на Міністерство молоді і спорту для важливих питань, на важливі питання. Ми не можемо сьогодні, да, їх не пропонувати і не відстоювати. Більше того, ми будемо відстоювати їх у четвер.

Ви сьогодні нам пропонуєте цифри – скільки там? – 2,7 мільярда гривень рекомендувати бюджету на об'єкти Євро-2012. Я розумію, що це борги кредиторів, які ми повинні платити, бюджет України повинен платити. Тому ми повинні знати, кому ці гроші йдуть. Ми ж розуміємо, що Євро-2012 проводилося з великими порушеннями бюджетними, ми сьогодні це розуміємо, сьогодні відверто можемо це казати. Можливо, це компанії… В нас в комітеті я був за те, щоб не було політики, але ми сьогодні, ми граємо не в політику, а ми сьогодні думаємо, як скоротити витрати Державного бюджету, і чи перерозподілити якісь там копійки, я буду казати, в порівнянні з цими цифрами. Це 24 мільйони, а там 2 мільярди. І добре, що Микола Романович звернув на це увагу.

Ці гроші можуть сьогодні бути використані на якісь підставні компанії чи компанії тих людей, які сьогодні знаходяться в розшуку, які сьогодні фінансують сепаратистів, які сьогодні підривають економіку нашої держави.

Тому я пропоную, чи ми повинні отримати відповідь на ці питання і зрозуміти, що це є дійсно погашення якимись компаніям, чи ті, які потребують ці погашення. Чи це ми повинні пропонувати бюджетному комітету вилучити цю компенсацію.

БОЙКО С.М.  Я пропоную. Можливий такий варіант, що я звернусь до своїх колег, які займаються, предоставлю вам цю таку додаткову інформацію з приводу, хто безпосередньо залучав, під які відсотки. На жаль, просто в нас займається інший борговий департамент, який укладав цю угоду.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто це треба робити, ми будемо робити це швидко в письмовому вигляді. Зараз ми вилучимо ці статті. Я думаю, що ми не можемо приймати, ви зрозумійте.

БОЙКО С.М. Я вибачаюсь, я до кінця не знаю боргової політики, як воно формується. Але я розумію, якщо ми не заплатимо там цим кредиторам, воно ж пораховано на курс долара, відповідно чому сума наростає. Можливі штрафні санкції. Я не знаю до кінця. Я предоставлю довідку, добре?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Світлано Миколаївно, давайте, ми ж рекомендуємо, ми не вилучаємо. Ми рекомендуємо, я так розумію, Віро Андріївно, бюджетному комітету. Але ж, ви розумієте, тут є питання. Ми не можемо так навскидку взяти проголосувати за це питання.

БОЙКО С.М.  Я просто, на жаль, не веду це питання. Я додатково з’ясую у своїх колег і предоставлю вам інформацію.

? ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р.  Я просив би також зазначити, які об’єкти Євро-12, які ще не здані, в які держава вклала десятки мільйонів, і досі вони не передані, не доведені до пуття. Чому? Тому що якщо на основі тої інформації, я думаю, ми будемо, коли побачимо цю інформацію. Держава платить величезні гроші, об'єкти не здані і не передані. Євро 2012 закінчилося ще в 2012 році, сьогодні вже буде 2015 рік. І тому, я ще думаю, доведеться звернутися до правоохоронних органів, щоб розібратися, чому, хто в тому винен.

БОЙКО С.М.   Я хочу ще наголосити. Була прийнято урядом постанова 65 щодо економії бюджетних коштів і стабілізації видатків. І відповідні доручення пішли. І Головне контрольне управління, вірніше, Державна фінінспекція здійснює такі  перевірки. Вона прозвітувала Кабміну, і за звітом вже передані справо до прокуратури, до СБУ і до Міністерства внутрішніх…

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Це перевірки, я перепрошую, цих об'єктів, яких ми…

БОЙКО С.М.   Ці… Да, є безпосередньо Євро-2012

ГОЛОВУЮЧИЙ. Світлана Миколаївна, тоді я не розумію.  прокуратура СБУ перевіряє ці об'єкти. Сьогодні ми повинні цим об'єктам в ході перевірки пропонувати бюджету перерахувати більше двох мільярдів гривень.

_______________. Ми ж не об'єкти кредитуємо. Ми відаємо кредиторам. Да, кредиторам, які ми підписали, і, можливо будуть фінансові санкції.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я пропоную. нам треба приймати рішення комітету. Я пропоную це зробити, перше, за основу ми приймаємо всю таблицю, а з поправками Миколи Романовича Величковича, що стосовно цих двох позицій, да, чи позицій, що стосовно об'єктів 2012, ми перенесемо. Ми окремо повинні заслухати ці питання, і тоді пропонувати розібратися в цьому питанні  і пропонувати бюджетному комітету прийняти ці кошти. тому що на сьогоднішній день, ну, це темна лошадка. А ми не можемо в тих умовах, яких сьогодні опинилася держава, в тих умовах, яких сьогодні є бюджет, да, такий антикризисний бюджет. Ми не можемо сьогодні, ми не беремо на себе такі, да, відповідальність за це питання.

Тому прошу … Ви хотіли щось? Добре.

_______________. З цього ж питання. Дійсно, ми тут за кожні 100 тисяч десь на якесь товариство, а тут мільярдами  вслепую. Ну, просто рука не підіймається…

РОМАНОВА А.А. У мене також доповнення. Я абсолютно підтримую в цьому, що ми, по-перше, маємо голосувати окремо ось ці статті за ці 2 мільярди. Ми просто виносимо окремо, я особисто не буду за це голосувати. Тому що абсолютно зрозуміло, як тоді проводилися тендери, хто ці тендери вигравав. І наразі, коли така важка ситуація в країні, дуже важко буде пояснити людям, що у нас 2 мільярди йдуть, і, дійсно, як вчора виступали, що ми не можемо вже багато-багато років добудувати "Охматдит" лікарню для дітей, а тут два мільярди на якісь об'єкти, які були в дивний спосіб взагалі фінансувалися і вигравалися тендери.

І ще. Я хочу сказати, проходить ця стаття через антикорупційний комітет. Там же, де Єгор Соболєв голова. Ну, це моя пропозиція, щоб саме ця стаття також була проходила через той комітет, щоб вони подивилися, що там за об'єкти.

_______________. …цифр на 1 мільярд і 2,7 мільярда одною строчкою. А тут ми…

_______________. Я пропоную все-таки, щоб… Я розумію, що є державні зобов'язання, я розумію, що таке державні зобов'язання. Я думаю, за основу взяти, але ми просили би нам подати до голосування обґрунтування цих цифр, щоб ми могли пояснити нашим колегам ці всі речі.

 ______________. (Не чути)

 ГОЛОВУЮЧИЙ. У вигляди довідки… Розширені довідки, безумовно. З тими компаніями, на які ці будуть кошти перераховуватися.

Шановні колеги, Анна Романівна…

_______________. І під які об'єкти брали ці зобов'язання.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Під які об'єкти і під які відсотки. Це перше.

Ми не можемо за це зовсім не голосувати, тому що це зобов'язання держави. Але ж перед тим, як ми будемо пропонувати і ми будемо голосувати за це, ми повинні розібратися конкретно з цією ситуацією.

Тому, шановні колеги, пропозиції Міністерству молоді і спорту України, Міністерству соціальної політики, Державного фонду сприяння молодіжного житлового будівництва та Державного агентства України з туризму та курортів враховані.

Пропонується взяти, пропонується взяти проект рішення комітету за основу. Хто – "за", прошу голосувати. Проти? Утримався? Одноголосно.

І друге питання. З поправками, з поправками. Ми вилучаємо, вилучаємо із таблиці питання стосовно відшкодування коштів на отримання об'єктів Євро-2012, так там звучить? Ану, дай, я почитаю. Виконання боргових, перепрошую, ми вилучаємо із таблиці "виконання боргових зобов'язань за кредитами, залученими під державні гарантії, що використовуються для реалізації завдань та здійснення заходів, передбачених Державною цільовою програмою підготовки та проведення в Україні фінальної частини Чемпіонату Євро-2012" до надання розширеної інформації Міністерством фінансів України.

І прошу це рішення прийняти за основу і в цілому. Прошу голосувати. Хто – "за"? Проти? Утримався? Одноголосно, дякую. Дякую, шановні колеги.

Переходимо до другого. Да? Да. Будь ласка, Оксано Анатоліївно, будь ласка.

 

ФІЛІПІШИНА О.А. Дуже вам дякую. Тому що я так розумію, що мільярди кредитні дуже важливі в цій країні. Але, тим не менше, ви розпочали, якщо дозволите, засідання комітету з акцентом на те, що все-таки проект бюджету в своїх прикінцевих положеннях в тому числі зачіпає і цілий ряд статей, які стосуються охорони дитинства. Ви називали 19-у, 5 статтю Закону про охорону дитинства, Закону про дошкільну освіту, про фізичну культуру і спорт.

Але, тим не менше, ці ваші звернення залишились поза увагою на сьогоднішньому засіданні комітету. Я все ж таки хотіла, по-перше, звернути вашу увагу, в тому числі Міністерства соціальної політики дуже скромно в своєму виступі повідомило про те, що обсяг фінансування залишається на рівні минулого року – 54 мільйони на "Молоду гвардію", да, якщо я не помиляюся. Але тим не менше, давайте відверто говорити, це  означає, що наступного року ми зможемо оздоровити значно меншу кількість дітей в "Молодій гвардії", тому що інфляційні процеси, вартість продуктів харчування, ну, я перепрошую, я думаю, ми мабуть на одних і тих же ринках ходимо, це значить, що постачання буде зменшено. Тому що ціни виростають на утримання абсолютно всіх речей – ціни на енергоносії, ціни на матеріальне забезпечення, ціни на харчування і таке інше. Тому з обсягів фінансування кількість дітей буде зменшена, тому що собівартість путівки так чи інакше зросте, подобається нам чи не подобається.

Якщо говорити про Закон про охорону дитинства, я хотіла б і Світлані Миколаївні задати питання. Мене дуже хвилюють втручання в 19 статтю протягом багатьох років, Закон про охорону дитинства з 2002 року у нас існує, вже 13 років, 15-й, дійсно дія цієї статті періодично там, не 19-ї, а 5-ї призупинялася на певний бюджетний рік, але ніколи не чіпали. На мій погляд, повністю в такому вигляді, в якому звучить сьогодні Закон про бюджет дітей-сиріт, які навчаються у професійно-технічних закладах. Я просто хочу звернути увагу, чи правильно я зрозуміла, що формулювання звучить...

ГОЛОВУЮЧИЙ. Оксана Анатоліївна, я хочу вас перебити. Оце як раз дивлюся, що…  Віра Андріївна, це друге питання. Ми  ж до цього хотіли перейти.

ФІЛІПІШИНА О.А.  Ні, це Закон про державний бюджет.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, у нас там є, ну, у нас на слідуюче. Ви не дослухали....

? СКАЛОЗУБ В.А. ....закони, от на основі  яких …....бюджет,  вони далі у нас…

ФІЛІПІШИНА О.А. Ну, то інший законопроект (1577), а я говорю про Закон про державний бюджет, про його "Прикінцеві положення".

СКАЛОЗУБ В.А.  Так, але ж в цей закон внесені  ці зміни, там....

 

ФІЛІПІШИНА О.А.  Ні. Почекайте, я все рівно хочу задати питання по тому, як звучить Закон про бюджет.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте, давайте. 

ФІЛІПІШИНА О.А. Він звучить: частина, якщо я не помиляюсь, п'ята пункту 7 "Прикінцевих положень": "норми і положення ряду статей застосовується у порядку розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевого бюджетів та бюджетів фондів загального обов’язково державного соціального страхування". Виходячи з наявних фінансових ресурсів. Тобто, якщо цих наявних фінансових ресурсів, ну принаймні на рівні Закону про Державний бюджет, не ці витрати, не передбачені таблицею, то чи правильно я розумію, що є ризик відсутності фінансування? Стипендії, харчування дітей в професійно-технічних училищах. Я говорю зараз про Закону про Державний бюджет України.

Про 1577 – там пісня набагато довша. Я просто хочу зрозуміти для себе. Я абсолютно чітко розумію, що ми знову ж таки по цьому положенню є ризик нефінансування оздоровчих закладів, нефінансування уроків фізкультури, в тому числі і фізичне виховання дошкільних закладів, саме через те, як звучить ця норма в частині 5-й пункту 7-го.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Оксана Анатоліївна, от ми в рішенні нашого комітету попередньому, там прописано, що ми вилучаємо з абзацу п'ятого частини третьої статті 5 частини 5п'ятої статті 19 Закону України "Про охорону дитинства". Зараз безумовно ми надамо слово профільним міністерствам, щоб вони відповіли на ці питання. Я прошу. Це Міністерство соціальної політики, це Міністерство молоді і спорту. Але я впевнений, що діти будуть накормлені, що… Я розумію вашу турботу. Але ж ми сьогодні просимо бюджетний комітет, ми звертаємося до бюджетного комітету у попередньому рішенні для того, щоб оренда землі, яка у нас сьогодні становить для спортивних споруд, які Жданов тільки що доповідав, це все. Чи будуть надходження, які ми будемо рекомендувати для надходження в бюджет на спорт. І що стосовно дітей, які будуть харчуватися в цих закладах, я впевнений, що ми знайдемо кошти на те, щоб діти, які будуть знаходитися всі, оздоровлюватись в цих закладах, вони були оздоровлені на належному рівні.

Руслан Сергійович, ви щось хотіли сказати з цього приводу. Будь ласка. Добре. Будь ласка, да.

_______________.  Да, добре. Я хочу прокоментувати щодо "Молодої Гвардії". На сьогодні вже "Молодою Гвардією" подано нам проект у вартості ліжко-дня на 2015 рік. І там вже враховано і підвищення вартості і продуктів харчування, і медикаментів, і кількість дітей не зменшується – 11 тисяч 200 дітей, 100 відсотків заповнення "Молодої Гвардії" за рахунок того, що в 2014 році в видатках 54 мільйонах була врахована кредиторська заборгованість за 2013 рік. Тому в нас є ресурс, який збільшити вартість ліжко-дня на 2015 рік.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую.

? БОЙКО С.М.  Ні, я просто хотіла сказати, що той порядок, який закладений для того, щоб виходили з тих фінансових ресурсів, які є, щоб не утворювалася кредиторська заборгованість і не утворювалися борги. Тобто є ресурс, під цей ресурс Кабмін буде визначити скільки, в яких розмірах буде сплачуватися. Норма скасовуватися не буде.

? ФІЛІПІШИНА О.А. А якщо ресурсу немає. От дитина сирота в професійно-технічному училищі…

БОЙКО С.М.   Це не скасовується харчування.

ФІЛІПІШИНА О.А. Туди потрапляють діти… Ні, почекайте, там  і стипендія. Діти туди потрапляють переважно з шкіл-інтернатів. Ми заборонили в 2008 році подвійне влаштування. Це діти, які не мають опікунів, прийомних батьків, вони вийшли з інтернату, поступили в ПТУ, до побачення, і стипендія тільки за наявності фінансових ресурсів. Хто сьогодні може гарантувати, що ці фінансові ресурси будуть наявні.

БОЙКО С.М.  Так, субвенція ж передається цільова на підготовку робітничих кадрів окремо через Міністерство освіти.

ФІЛІПІШИНА О.А. І в цій субвенції буде утримано підвищений розмір стипендії дітям-сиротам? Сьогодні хтось може мені сказати цю суму?

БОЙКО С.М.  Це питання до Міністерства освіти, воно буде здійснювати розподіл цієї субвенції і повністю контролювати цей процес на підготовку робітничих кадрів окремих субвенцій.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, ми звернемось до Міністерства освіти, щоб нам розтолкували всі цифри, які там є. Оксана Анатоліївна, дякую вам. Шановні колеги…

Будь ласка, Віктор Петрович Корж.

КОРЖ В.П. Перше питання завершили, я так розумію? Можна хвилинкою скористатись по першому питанню все-таки?

Шановний Артур Леонідович, шановні панове депутати, я, по-перше, дуже дякую за попереднє таке рішення, за яке ви проголосували, у тому числі, підтримки товариства "Динамо".

Я хотів би сказати, що, дійсно, товариство займає своє достойне місце серед  спортивної інфраструктури,  серед спортивних суб'єктів. Відзначили 90 років. І назву тільки дві цифри, що 96 олімпійських нагород тільки за роки незалежності завоювали наші вихованці, і сьогодні 30 відсотків у складі національних олімпійських команд – це наші вихованці. 8 тисяч з половиною дітей в 28-и спортивних школах займаються. Ми надаємо послуги правоохоронним відомствам, ми чотири центри підготовки для бійців, які насамперед готуються до участі в антитерористичній операції. Робимо досить серйозну роботу. І я хочу сказати, що бюджет дієздатності, бюджет виживання товариства "Динамо" сьогодні складає, щоб забезпечити 200 спортивних споруд, дітей, які безкоштовно займаються, і правоохоронців, склав реально 105 мільйонів в цьому році.

Держава нам надавала підтримку в обсязі 16 мільйонів. З незрозумілих причин ця  підтримка була попередньо от скорочена, і сьогодні фігурує цифра 2,2 мільйони. Я розумію, що це за рахунок скорочення заробітної плати.

_______________. (Не чути)

 КОРЖ В.П.  Я хочу сказати, що нам не потрібна підтримка в заробітній платі. Залиште нам, будь ласка, підтримку хоча б у тому обсязі… Ні, із 100 мільйонів 16 можна залишити? Всім суб'єктам, моїм колегам, фінансування збільшено. Ми про це говорили і  за цей глибоко вдячні, тільки товариство "Динамо", яке не завинило нічим державі, а я відзвітую за кожну копійку, і сказав за ті заслуги, які в нас сьогодні є, і ту роботу, яку ми проводимо.

Ми тільки Міністерству внутрішніх справ на 8 мільйонів надали безкоштовних послуг на наших спортивних спорудах. Може, не секрет, я думаю, Микола Романович мені не дасть збрехати, ну, нема у бюджетах правоохоронних відомств окремого рядка "фізична культура і спор", це лягає в значній мірі на плечі товариства "Динамо". Ми допомагаємо, розуміємо важливість цього напрямку роботи. Ми просимо підтримку на рівні минулого року, на рівні 16 мільйонів, і обіцяємо, що заробітної плати ми платити не будемо. Ми б взагалі цього не ставили б питання, але не секрет, що ні Училище олімпійського резерву, ні ШВСМ, ні інші ніякі суб'єкти, які знаходяться сьогодні на місцевому рівні, не мають жодної копійки на оренду спортивних споруд, і товариство "Динамо", як і мої колеги, всіх обслуговує безкоштовно.

Я розумію, що ці заходи, про які ми сьогодні говоримо, передача коштів, які були у фонді соціального страхування, ну, це дуже  складний, дуже непростий процес. Я просто переживаю, що 160 тисяч дітей, які є в товаристві "Динамо" і в моїх колег з інших товариств, не опинилися на вулиці. Ми їх звідти вже не заберемо, вони будуть у департаменті у справах дітей МВС або в лікарських закладах.

І останнє я хотів сказати сьогодні, торкнулися законів про лотерею. Я мав честь бути депутатом п'ятого і шостого скликання, я хочу сказати, що в  п'ятому скликанні я зареєстрував заради спорту, насамперед, Закон "Про спортивні лотереї". Два роки над ним роботи показали, що окремого закону про спортивні лотереї не може бути. Це ціла розмова серйозна. І потів у шостому скликанні майже п'ять років ми займалися законом про лотереї, який сьогодні є чинним. Остання редакція була моя і Полунєєва Юри, це був член правління Національного банку, і оті 200 з чимось мільйонів, ми боролися з них з першого до останнього дня заради спорту. Яким от чином ми прогавили, хто, я не знаю…

Я не проти питань і проблем Міністерства охорони здоров'я, і що таке дитяча онкологія, я також розумію, но при чому тут закон про лотереї? Вся Європа, весь світ спрямовує кошти від лотерей на здоров'я нації, на фізичну культуру і спорт. Тут треба ще раз подумати і повернутися до цього питання, тому що…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Вікторе Петровичу. Це питання буде розглядатися, воно щойно не було даже внесено в зал Верховної Ради і це зрозуміло, і це правильно, тому що це повинні працювати фахівці над цим питанням і там 3 питання – і казино, і лотереї, і що стосовно букмекерів. Це буде створена робоча група. Я з задоволенням ввійду в цю робочу групу, тому що за основним напрямком я є фахівцем, я вважаю.

Тому, Світлана Миколаївна, я хотів би звернутися теж до вас, якщо, в нас сьогодні є ФСТ, да. І голови ФСТ тут присутні. Якщо ми дійсно сьогодні для всіх ФСТ збережено чи збільшено фінансування в тому обсязі чи, збережене те фінансування в тому обсязі, яке воно було в минулому році, то, я вважаю, що і "Динамо", яке сьогодні підтримує і міліцію нашу, і міліція там тренується, а це дуже важливо, сьогодні правоохоронні органи, це воєнні структури, ми повинні сьогодні силовиків підтримувати. Якщо є там можливість така, то треба це зберегти, ну, особливо я буду як народний депутат, звертатися до вас. Добре.

БОЙКО С.М. Можна я відкоментую. По суті скорочення не відбувалося, відбулася децентралізація. З державного бюджету фінансувалося 25 обласних рад ФСТ "Динамо", 26 обласних рад, по 26, ФСТ України, ФСТ "Спартак". Для того, щоб, поскільки вони дійсно роботу здійснюють на місцях і відповідно до пропозиції, які також були узгоджені Міністерством, вірніше, подані Міністерством молоді і спорту до Бюджетного кодексу, з державного бюджету лише залишаються заходи всеукраїнського рівня і підтримка центральних рад, решта видатків перейшло на фінансування з відповідним закріпленням до Бюджетного, Бюджетним кодексом до місцевих бюджетів, їх ніхто не скорочував. Тому сума, яка залишилася, наприклад, по "Динамо" 2,7 мільйона в бюджеті це на півтора мільйона більше, ніж в цьому, там, році. Тобто ті заходи були просто передані на фінансування. Да.

КОРЖ В.П. Світлана Миколаївна, головні витрати товариства "Динамо" – це податки, комунальні платежі, заробітна плата персоналу, який на спорудах, це  70 мільйонів.

_______________. . . … тоже с местными бюджетами, только надо как-то промаркировать…

КОРЖ В.П. Понимаете, я вчера разговаривал с девятью заместителями губернаторов областей, которые были на коллегии. Они понятия не имеют, откуда они возьмут эти деньги. Ну, давайте называть вещи своими именами. Главные затраты общества "Динамо" 70 миллионов. Это коммунальные платежи, налоги, зарплат бабушкам, дедушкам сторожам, уборщицам и так далее. У нас поддержка обществу "Динамо" это не заработная плата, це підтримка товариства. Давайте його підтримаємо на тому рівні. Я вам обіцяю, що я заробітну плату платити за це не буду. Ми спроможні її заробити.

 

БОЙКО С.М. Я просто пояснила, що не скорочення. Ми не скорочуємо.

 

_______________. Я перепрошую, але, я бачу, що товариству "Колос" ви також…

 

БОЙКО С.М.  Три споруди було передано.

 

_______________. Але тут іде все-таки зростання в 2015 році.

 

_______________. Я. Дозвольте я поясню.

 

_______________. А в чем разница…

 

_______________. Контрольна цифра на 2014 рік була 9 мільйонів. Потім три рази було скорочення, залишили три мільйона з половиною. І від того скорочення на сьогодні спланували 5,6 десятих це таке от зростання. Зростання немає. Насправді порівняно з минулим роком з контрольною цифрою на початок року є зменшення на 3,5 мільйона гривень.

 

_______________. Я би все-таки просив розглянути можливість. Тому що зараз іде велике навантаження на все-таки  "Динамо" у зв'язку з визначною кількістю тих людей, які готуються зараз до АТО. Тому я би просив, якщо по можливості розглянути стосовно збільшення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я думаю, що ми це все оформимо. Ми не будемо голосувати, але ж ми оформимо як звернення комітету ,не голови комітету, а звернення комітету. Члени комітету підпишуться під цим, що ми розглянули це питання, і по можливості там трохи збільшили фінансування ФСТ "Динамо". Як ми знаємо, що це там 16 мільйонів було в минулому році. А фактично витрачено більше 100 мільйонів. І це потрібно надати належне не тільки Віктору Петровичу, а всім головам ФСТ, які сьогодні докладають багато, дуже багато зусиль, а в слідуючому році це ще багатше зусиль буде докладено, тому що, ну, ми всі розуміємо, що і бізнес, і ті люди, які фінансували ФСТ і спорт, в них же буде на порядок менше грошей і вони будуть зменшене фінансування. Тому якщо це можливо, це треба зробити. Дякую.

Шановні колеги, переходимо до другого… Тому, тому, да… Уже всі пішло, да… У нас ще є питання щодо бюджетного комітету, тому що, ви б хотіли би раніше, да, розглянути?

_______________. ….. просив розглянути 4 пункт.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз ми подивимося, що… По РНБО. Народний депутат Крулько. А ви яким чином до РНБО маєте?

 

КРУЛЬКО І.І. Читаю Конституцію уважно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А, читаєте Конституцію уважно, да? А у нас 5-й, да.

 

КРУЛЬКО І.І.  Четвертий.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Переходимо до проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо волонтерської діяльності (реєстраційний номер 1408) поданий народним депутатом України Крульком, Заліщук та Палатним ще прошлої каденції. Слово надається автору законопроекту народному депутату України Крулько Івану Івановичу. Будь ласка, Іван Іванович.

 

КРУЛЬКО І.І. Дякую, шановний Артуре Леонідовичу, шановні члени комітету, на ваш розгляд винесений законопроект стосовно внесення змін до деяких законодавчих актів щодо волонтерської діяльності. Я хотів би відразу сказати, що цей законопроект був внесений до парламенту ще минулого скликання, але, на жаль, в тоді в тому парламенті не було достатньої волі для того, щоб цей законопроект прийняти. Над ним працювали не тільки народні депутати України, але цілий ряд відомих волонтерських організацій. Яка основна ідея цього законопроекту? Власне, ідея полягає у внесенні змін до 3 законопроектів: про волонтерську діяльність, про страхування і про правовий статус іноземців та осіб без громадянства з метою уточнення термінів волонтерської діяльності, зняття обмежень для здійснення волонтерської діяльності організаціями та установами, в тому числі стосовно укладення договорів з волонтерами та без укладення таких договорів. Стосовно особливостей відшкодування витрат, пов'язаних з наданням волонтерської допомоги і так далі. Насправді на сьогодні дуже серйозний в Україні  відбувається сплеск волонтерської діяльності, і ми це самі всі бачимо. Мільйони українців хочуть на безкоштовній основі займатися волонтерською діяльністю. І тому цей закон фактично унормовує ті всі речі, які сьогодні потребують волонтерські організації і які потребує суспільство.

Я би попросив комітет підтримати цей законопроект для прийняття його у Верховній Раді в першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Іване Івановичу.

Слово надається заступнику міністра соціальної політики з європейської інтеграції Устименку Сергію Олександровичу.

Сергій Олександрович, будь ласка.

 

УСТИМЕНКО С.О. Дякую. Зараз я в процесі підготовки надам слово нашому провідному спеціалісту.

 

_______________. Доброго дня, шановні колеги, Артуре Леонідовичу! Наше міністерство з 2013 року було визначено центральним органом виконавчої влади у сфері волонтерської діяльності. На сьогоднішній день діючим законом передбачено повноваження центрального органу. І на виконання повноважень на сьогоднішній день зареєстровано чи надано статус громадським організаціям волонтерської організації 70… Дві такі організації звернулися на сьогодні 93 такі організації, решта заяв на опрацюванні знаходиться.

На сайті міністерства створено розділ "Волонтерська діяльність". Реєстр "Волонтерська діяльність" розміщується теж на цьому ж сайті, тобто в межах наших повноважень.

Водночас, як свідчить практика і співпраця з громадськими благодійними організаціями, діюче законодавство дещо стримує розвиток волонтерської діяльності. Ми всі про це знаємо і розуміємо, оцінюючи ситуацію сьогодення, коли значна частина волонтерських організацій, громадських організацій, благодійних організацій працюють і на Донбасі, надаючи допомогу і вимушеним переселенцям і решті осіб. При цьому статус як такий, юридичний статус вони не мають. Тому однозначно Міністерство підтримує, в цілому підтримує запропонований законопроект.

Водночас ми пропонуємо все-таки доопрацювати в певних частинах, зокрема в частині договірних відносин. Справа в тому, що, ну, по-перше, ми маємо захистити тих самих волонтерів, пропонуємо чітко визначити перелік тих волонтерських, ну, видів волонтерської діяльності обов'язково, які мають надаватися на підставі договорів. І є така діяльність. Вона спрямована на захист життя, прав, здоров'я і ті, хто отримує допомогу, і самих волонтерів.

Більше того, якщо ми чітко не врегулюємо договірні відносини, то під час відшкодування витрат, які, ну, волонтерам компенсуватися можуть витрати, які вони здійснюють під час волонтерської діяльності, то тоді можуть виникнути колізії і волонтери можуть врахуватися  як найманими працівниками, а не як волонтерами. Тобто оці моменти мають бути врегульовані.

Більше того, ми все-таки пропонуємо залишити ті норми і надати можливість громадським організаціям також укладати договори з органами виконавчої влади на проваджені волонтерської діяльності. Тобто не лише волонтер з організацією, не лише волонтер з органом влади, а також і громадська організація, там мають бути збережені певні статті.

І з приводу страхування те, що сьогодні от пропонується із обов'язкового страхування перенести, волонтерську діяльність в добровільне страхування. Це, на нашу думку, також дещо погіршує умови волонтерів, оскільки… Або ми маємо визначити все-таки, за яких умов волонтери мають обов'язково страхуватися. Бо, якщо ми будемо говорити про тих волонтерів, які сьогодні у нас працюють в зоні АТО, то, ну, безумовно…

 

_______________. (Не чути).

 

_______________. Да, да. Потрібно їх страхувати.

 

_______________. (Не чути).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це реально. Дякуємо вам.

 

_______________. Да, дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, да, ми зараз надамо вам слово. Надається директору Українського форуму благодійників Анні Гулевській-Черниш.

 

ГУЛЕВСЬКА-ЧЕРНИШ Г. Да, я дуже дякую, що запросили та надали можливість взяти участь у засіданні. Я лише хочу представити коротку позицію громадського сектору для того, щоб зрозуміли. Ми підтримуємо цей закон, законопроект. Ми розуміємо, що є над чим працювати. Але, що важливо в цьому законопроекті. Що сьогодні відсутньо в Україні. Що він знімає, які перешкоди. Цей законопроект сьогодні пропонує скасувати ідею волонтерської організації. Це сьогодні згідно закону, хто хоче працювати з волонтерами, має отримати статус волонтерської організації. Це значить, що наші університети, які працюють з волонтерськими загонами, наші школярі, школи, це бізнес компанії, які сьогодні розвивають корпоративне волонтерство, вони мають отримати статус волонтерської організації. Ну, це нонсенс. І у світовій практиці це не існує. 

Сьогодні є чотири основні документи міжнародних, які регулюють волонтерську діяльність. Це дві резолюції Організації Об'єднаних Націй. Це рекомендації Європейського міжпарламентського об'єднання по розвитку законодавства навколо волонтерства, і це резолюція Європейського парламенту.   Всі ці чотири міжнародних документа стверджують, що мають бути визначення у будь-яких законодавчих актах не волонтерські організації, а організації, які працюють з волонтерами. Тоді будь-яка організація зможе працювати і розвивати свої програми. Це головне і, ну, більш таке важливе завдання. І тому, якщо ми скасуємо зараз цей статус волонтерської організації, тоді нам не потрібно буде державний орган, який буде визначати цей статус. І це додаткове навантаження бюрократичне для волонтерів.

По-друге, що сьогодні відсутньо в законі, але, те, що ми бачимо сьогодні у нас на практиці це індивідуальне волонтерство. Місяць тому кампанія " Джейфкей" провела дослідження. У нас сьогодні 20, от за цей рік у волонтерській діяльності взяло участь 23 відсотки населення, 23.  Ще два роки тому це було 10 відсотків населення. З тих 23 відсотків населення, 67 відсотків, вони  проводили волонтерську діяльність індивідуально або через освітні установи, або через релігійні організації. Через громадські об'єднання як сьогодні це регулюється законом, лише дві відсотки населення залучалося. Тобто у нас закон говорить одне, а всі волонтери вони працюють поза правового поля. І тому нам дуже важливо сьогодні залишити в Законі про волонтерів статус індивідуального волонтерства, що людина, наприклад, я, якщо я хочу піти раз на рік і почистити, як волонтер, Володимирську горку, або інший парк, для мене не потрібно йти до волонтерської організації, підписувати договір на те, що я можу почистити цей парк і назвати себе волонтером, тому – це те, що дуже важливо. І тому ці договори про,  які сьогодні … Сьогодні у нас для того, щоб стати волонтером нада підписати договір про волонтерську діяльність…

 

_______________. Два.

 

ГУЛЕВСЬКА-ЧЕРНИШ Г.  Два.

Спочатку договір з волонтерською організацією, а потім договір із тим кому ти хочеш допомогти – це нонсенс! Це нонсенс, який просто… У нас сьогодні діють волонтери як вони діють, у нас є закон, який жодним чином не стосується реальної практики. Тому цей законопроект, який сьогодні присутній, він допомагає врегулювати міжнародне волонтерство, бо сьогодні у нас Україна цим законом ми обмежили. Ми значно обмежили участь міжнародних волонтерів у волонтерських програмах тут у нас на території України. Він знімає ці обмеження і тому це стосується Закону про іноземну діяльність і страхування.

Давайте ми всі подумаємо, громадські і благодійні організації, вони всі є не прибутковими організаціями. І брати платити страховку за те, що я піду почищу горку Володимирську, або піду у дитячий будинок і буду сьогодні гратися з дітьми, у громадських благодійних організацій у них просто немає ресурсів. Тому ми згодні з тим, що треба сьогодні скасовувати цю обов'язкову норму. Але давайте оскільки у нас є нові обставини, у нас є те, давайте сформулюємо ці умови, за яких це страхування може бути обов'язковим…

До другого читання, до другого читання. Зараз за основу це прийматися і ми разом готові сідати, брати міжнародний документ і дивитися як воно виписано і вік. Вік – сьогодні наш закон пропонує, що волонтерством може займатися лише діти, підлітки від 16 років.

 

_______________. По разрешению родителей…

 

ГУЛЕВСЬКА-ЧЕРНИШ Г. З дозволу.

Це нонсенс бо сьогодні всі резолюції ООН говорять про те, що волонтерство має статус складової шкільної програми. І для всіх вікових груп без дискримінації, бо це є виховання суспільної солідарності і відповідальності за суспільство. Тому це питання, яке треба пропонується цим законопроектом узгодити.

 

_______________. Дякую, пані Ганно. Будь ласка, тільки в мікрофон.

 

БОНДАР І.  Меня зовут Ирина Бондарь, я представляю молодежную организацию "Альтернатива-В". И мы были на самом деле первой организацией еще в 1999 году – украинской, которая начала принимать европейских волонтеров, которыя волонтерять по программе европейской волонтерской службы. И, например с чем мы столкнулись, с тем, что консульства не выдают визы. То есть как волонтер* гражданам Евросоюза не нужна виза в Украину, но это если до трех месяцев. А если они приезжают  к нам на год, им нужна виза – там целый пакет документов. Окей. Мы как организация, которая работает на национальному уровне, мы получаем  эту письменную поддержку от Министерства молодежи и спорта, они помогают нам. Но есть другие организации, которые маленькие, которые региональные, которые областные в которых нет этой поддержки. И соответственно это программа в роде как идем мы евроинтегрируемся, но мы сами себе  урезаем этот ресурс. Украина в эту программу вкладывает ноль гривен, ноль копеек.

Наши партнеры в Евросоюзе подают эти гранты, получают финансирование от Еврокомиссии. Мало того, что здесь волонтеры с карманных денег платят налоги, то есть это отдельная история по налогам. Так у нас еще урезается эта возможность, мы каждый раз консульству пишем, понимаете, мы и так просим… Нам сложно сейчас у наших реалиях найти иностранцев, которые хотят приехать в Украину. 

У нас были проекты, которые должны были в Донецке, и в Днепропетровске нас заставили перенести в Киев потому, что они боятся за своих граждан, там французы, немцы, эстонцы, они  попросили нас перенести это. Это первое.

Второе. Мы являемся организацией членами двух международных сетей, первое – это Альянс европейских волонтерских организаций, а вторая – это Координационный комитет международного волонтёрского движения при ЮНЕСКО. Так вот не в одной стране мира, не в одной, нет такого закона как у нас. Вот эти договора придуманные непонятно, еще были сертификаты. На самом деле вот даже… Ну, я была там членом исполкома три года, ну, нету там такого беспредела, который у нас.

И по поводу АТО. Да, сейчас у нас такая ситуация, но этот закон был принят под Евро-2012 в 2011 году, а на самом деле, который убивает  волонтерство.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пані Ірино, ви підтримуєте той законопроект…

 

БОНДАР І.  Я его…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  …за основу. В першому читанні…

 

БОНДАР І. Я один из соавторов этого законопроекта. Мы его писали ночами и общались со всеми, с кем только можно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре, пані Ірино.

Будь ласка, коротесенько. (Загальна дискусія)

 

_______________. Дякую.

Представник волонтерської організації, голова правління волонтерська сотня "Добра воля". Я, по-перше, є мама двох дітей, і по-друге, я є волонтером, та, яка опікується і медициною, і поранені, і переселенці, і військові в АТО у тому числі.

Перше, я підтримую, звичайно, цей закон, звичайно, бо він потрібен, ще його потрібно доопрацювати. По-перше, щодо дітей хотіла сказати, в мене дітям 11 і 13 років, і вони вже залучені за моєю згодою до волонтерської діяльності. Єдине, що вони залучені в умовах своєї шкільної, скажемо так, програми, те, що вони роблять у школі. І ви знаєте, що це ні для кого не секрет, що діти зараз по школах що роблять, це, перше, що вони плетуть сітки ті, які є захисні. І це досить нормально. Я вважаю, що вони можуть робити. Так, в умовах військового вони не повинні, те, що робиться зараз, ходити на екскурсії до військових шпиталів. От я проти цього, бо це – дитяча психіка, і це треба обмежити, звичайно. Зараз якісь, вибачте, я працюю у військовому шпиталі, повальні екскурсії дитячі у військовий шпиталь. Оце треба заборонити.

Щодо обов'язкового страхування, ну, я так само підтримую вас, що треба визначати тих людей, які їздять в АТО і не їздять в АТО. Загалом прошу єдине, між першим і другим читанням, скажемо так, виділити окремий статус волонтерів, які займаються забезпеченням АТО. Бо там є досить великі умови щодо їх напрацювання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка.

 

ЖИГУН Л. Хочу додати, коротко додам. (Лариса Жтгун, координатор адвокатської компанії "Український форум благодійників"). Чому виникла взагалі необхідність внесення відповідних змін? Тому що на сьогоднішній день відповідний  закон не працює. Лише 72 організації отримали статус волонтерської. А всі волонтери, волонтерські організації, наприклад, також і "Добра воля" не отримали ліцензію в Міністерстві соціальної політики. Що це означає? Що всі волонтерські організації та ініціативи працюють поза законом. Якщо Україна бере курс на правову державу, то ми маємо працювати в рамках закону та дотримуватися усього діючого законодавства. Щодо соціального страхування обов'язково давайте будемо все ж таки враховувати, що природа громадських та благодійних організацій – це неприбуткові організації. Даними правками, які ми подаємо, які ми напрацювали, ми не відміняємо страхування. Ми його залишаємо як добровільне. І ті організації, які працюють, волонтери АТО, які допомагають внутрішньо переміщеним особам, ходять до госпіталю, вони мають право, згідно наших правок проходити медичне страхування, проходити соціальне страхування, якщо  в організації будуть на це кошти. Проте сьогодні казати, що  неприбуткова організація має обов'язково страхувати своїх волонтерів – це нонсенс, це абсурд, тому що у нас немає коштів благодійних організацій, лише д20 відсотків на адміністрування і це не передбачає страхування своїх співробітників.

Щодо договорі, договори ми також не відміняємо. Договори залишаються, проте це не є, не залишається обов'язковою умовою, це  лише добровільна умова і в договорах мають бути прописані відповідні  умови щодо подальшої діяльності волонтерів та вони мають право знати про свої обов'язки та умови, з якими  вони будуть зіштовхуватися. І треба казати, що відповідний закон повністю паралізував розвиток волонтерського руху, особливо розвиток індивідуального волонтерського руху та дитячого волонтерства, тому що лише з 16 років – це абсурд, це нонсенс. Тому ми дуже підтримуємо відповідний законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пані Лариса.

Ми переходимо... а у нас вже єсть Оксана Анатоліївна, бо я ще... Ви будете? Тому що я вже боюсь не дати вам слово по якомусь законопроекту....

 

ФІЛІПІШИНА О.А. Я, в принципі, я... Не бійтесь, Артуре Леонідович. Я зрозуміла, для мене сьогодні взагалі, я себе відчуваю на похоронах сімейної дитячої політики. Ну, це така справа. Два тижні назад були два міністра тут, які декларували те, що вони будуть… це буде пріоритет, але, ну, те, що я бачу в Законі про бюджет, тобто здалися. Ну, така справа…

Про Закон про волонтерський рух, ну, звичайно, що ми його підтримаємо, і там до другого читання абсолютно можна врегулювати всі речі, тому я і не збиралася зупинятися на перший розгляд.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Оксана Анатоліївна. Це дуже нас надихає на подальше відпрацювання.

Да, будь ласка, Євген Володимирович.

 

БАЖЕНКОВ Є.В. …протокольно, щоб звернутися комітетом до Міністерства освіти, щоб заборонити, щоб міністерство врегулювало це питання: щодо походів дітей до шпиталів за пропозицією волонтерських організацій…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я думаю, що да, ми звернемося від… Віра Андріївна, запишіть, будь ласка. Ми звернемося від комітету до міністерства, а ви вже будете приймати відповідні заходи. Дякую, Євген Володимирович. Дякую.

Да, будь ласка, Анна Анатоліївна Романова.

 

РОМАНОВА А.А. Я насправді хочу подякувати всім громадським організаціям і депутатам, які долучилися до розробки цього дуже важливого законопроекту. І якщо ми кажемо про дерегуляцію, дебюрократизацію, а також перехід до європейського законодавства, особливо в такій, дуже наразі важливій сфері, як волонтерська діяльність, тому що, ну, не будемо казати, але фактично дуже багато сфер зараз перекладено більш як наполовину на плечі волонтерів. У нас і оборона наша завдяки волонтерам здійснюється, і лікування онкохворих дітей, і навіть школи наші функціонують здебільшого завдяки волонтерам-батькам. Тому я просто хочу сказати і подякувати тим, що… і волонтерам, і тим організаціям, які займаються нормотворчою діяльністю у цій сфері.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Величкович, будь ласка.

 

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р. Закон дуже потрібний. Я думаю, що його можна розглядати в першому читанні, хоча, я знаю, наші колеги - деякі депутати, які займаються волонтерською діяльністю, зокрема Олена Масоріна, наш колега народний депутат, мають свої деякі думки з того приводу, свої пропозиції до цього закону. І тому ми можемо розглянути, запропонувати лише в першому читанні і для того, щоби всі  бажаючі могли внести своє бачення, свої правки до цього законопроекту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Від комітету слово надається заступнику завідуючого секретаріату комітету Молоканову Юрію Анатолійовичу.

 

МОЛОКАНОВ Ю.А. Шановні народні депутати, цей закон, дійсно, був прийнятий під Євро, і він, дійсно, нормально працював. Але була одна велика проблема завдяки Віктору Януковичу, що 2,5 роки був паралізований механізм визначення волонтерських організацій, тобто 2,5 роки він не міг визначити організацію, яка буде реєструвати волонтерів. Тобто навіть не реєструвати, а за принципом заяви  надавати їм цей статус. Тобто закон, звичайно, треба корегувати, оскільки він все-таки писався для мирного часу. Для військового часу він, звичайно, не підходить.

Проте тут… наприклад, нам необхідно внести до напрямів діяльності волонтерів, що волонтери допомагають іменно воїнам АТО. Тому що цього немає… і так далі.

По договорам треба теж визначити чітко от напрями: які повинні бути договори. Тому що та ж сама бабуся може хотіти мати договір з волонтером, щоб не було потім зайвих конфліктів, що хтось когось там образив і так далі.

По дітям… те саме. У нас Цивільним кодексом України передбачено, що дитина до 14 років не має права здійсняти будь-які правочини, крім мелких побутових правочінь. Тобто і навіть для дитини старше 14 років потрібна згода батьків. Тут теж є… може бути небезпека, що… волонтерства дитину, особливо дітей-сиріт, яких зараз дуже багато, можуть просто використовувати для… скажем так, кримінальних дій. Тому тут треба все ж таки, щоб ми чітко розписали і по договору про страхування, і по обох видам договорів, як це буде. Тут є тільки одна небезпека,  що дуже важко буде. Оскільки є 114 стаття Регламенту, дуже… ми не маємо права змінювати ці статті, які не змінювалися в першому читанні.

 

______________. Там майже всі статті… ми майже всі статті корегуємо, тому ми зможемо відповідні правки вносити після першого читання відповідно до 116 статті Регламенту.

 

МОЛОКАНОВ Ю.А. Це буде фактично… Ну наприклад, треба буде внести  зміни в перелік діяльності волонтерських організацій. Тобто це буде… ну якщо треба буде порушувати тоді Регламент Верховної Ради. Такі варіанти теж були, коли приймався цей закон. Тоді будемо доопрацьовувати, порушуючи Регламент. Тут є дуже багато зауважень науково-експертного... Будемо тоді їх враховувати у другому читанні. У мене все.

 

_______________. Там не багато зауважень Науково-експертного…

 

_______________. Не аргументовані зауваження Науково-експертного управління, тому що вони не розуміють взагалі природу діяльності волонтерських організацій.

 

_______________. Можно еще один комментарий по поводу детей. В Европейском Союзе, куда мы так в принципе как бы стараемся вроде как прийти, существует (сейчас они уже разграничили Совет Европе, кстати, в тому числе, куда Украина входит) 3 вида образования: формальное – университеты, школы и так далее, позаформальное – это то, что мы в жизни учимся, и неформальное образование. Так вот в Евросоюзе волонтерство – это часть неформального образования, это то, что дети учатся. Это тоже процесс обучения. Если сейчас мы скажем, что только 16 плюс, то тогда мы не идем в Европу. Мы тогда ограничиваем себя, ограничиваем своих детей. Если ребенок в 12 лет волонтёрит, в этом нет ничего страшного. На самом деле социальная служба для молодежи, они работают со старшеклассниками и помладше детьми. И все хорошо. Сказать, что вдруг сейчас будет все плохо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я думаю, що ми сьогодні будемо голосувати за те, щоб в першому читанні прийняти, рекомендувати Верховній Раді, а потім вже ми доопрацюємо. Я думаю, що ми зробимо дійсно такий потужний документ, який ми зможемо, по якому волонтери зможуть працювати. Не поза законом, як сьогодні це, зрозуміло. Той документ, який робився в 2012 році, чи до 2012-го року під Євро-2012, он преследовал совсем другие цели, абсолютно.

Поэтому сегодня никто, во-первых, даже когда мы законопроект отрабатывали, по-моему, в 11-м году. Вот Иван Иванович еще не был народным депутатом. Но тогда это было мирное время. И сейчас естественно много чего надо внести туда. Дякую.

Тоді переходимо до прийняття рішення. Пропонується рекомендувати Верховній Раді України розглянути цей законопроект у першому читанні та прийняти його за основу. Це перше.

І друге. Доповідачем від комітету визначити голову комітету Палатного Артура Леонідовича. Прошу голосувати. Хто - "За"?  "Проти"? "Утримався"? Одноголосно.

Дякуємо.

Шановні колеги, у нас ще є дуже важливе питання, ми ще зараз перескочили. 2-ге та 4-те ми об'єднали. …

 

________________. Будеш ти  доповідати, а я буду співдоповідачем.

 

________________. Я буду вам допомагати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, ти будеш доповідати.

 

(Загальна дискусія.)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, переходимо до розгляду законопроектів, поданих Кабінетом Міністрів України, про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність деякі законодавчі акти України, (реєстраційний номер 1577) та про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо реформи міжбюджетних відносин), (реєстраційний номер 1557) та про внесення змін до Податкового кодексу України – це 1578, номер законопроекту.

Шановні колеги, я хочу нагадати, що наш комітет не є головним з цього питання. Шановні колеги, …для економії паперу роздані скорочені порівняльні таблиці до цих законопроектів. До них включені тільки ті зміни, які стосуються до предметів відання нашого комітету. При цьому хочу зазначити, що у пропозиціях щодо змін до Бюджетного кодексу  - це реєстраційний номер 1557, пропонується, як і в законопроектів про Держаний бюджет на 2015 рік, застосування передбачити деяких положень багатьох законів, в порядку … встановленим Кабінетом Міністрів України, виходячи з … фінансових ресурсів.

Другим законопроектом, реєстраційний номер 15…7, пропонується скасувати обов'язковість багатьох соціальних пільг, у тому числі щодо безкоштовного харчування учнів 1-3 класів, пільгового проїзду студентів та учнів, запровадження плати за заняття в дитячо-юнацьких спортивних школах, спрощення порядку ліквідації навчальних закладів, збільшення вартості харчування дітей у позашкільних закладах, скасування права молоді на безкоштовне отримання середньої освіти, проїзду  у міському транспорті для дітей з багатодітних сімей. Також пропонується скасувати норму щодо припустимості скорочення існуючої мережі державних і комунальних закладів фізичної культури і спорту.

Третій законопроект (номер 1578) скасовує звільнення від плати за землю дитячих санаторно-курортних та оздоровчих закладів, дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів, культури, науки, освіти,  охорони здоров’я, соціального захисту, фізичної культури та  спорту, підприємства, установи, громадські організації фізкультурно-спортивної спрямованості за земельні ділянки, на яких розміщені спортивні споруди, що використовуються для проведення  всеукраїнських, міжнародних змагань та навчально-тренувального процесу збірних команд України, бази олімпійської та параолімпійської підготовки, перелік яких затверджено урядом.

Шановні колеги, безумовно, у нас вже… у нас важке вже доволі таки фінансове становище, проте необхідно замислитися над тим, скльки ми втратимо при скасуванні цих пільг від погіршення здоров'я дітей та молоді. Збільшення рівня молодіжної дитячої злочинності та не підготовленості спортивної мережі. Є багато питань з цього приводу і Оксана Анатоліївна вже насамперед я думаю є у неї багато питань, я на неї дивлюсь, вона вже не хоче нічого, розмовляти.

Добре. З Міністерства фінансів України слово надається начальнику відділу Бойко Світлані Миколаївні, будь ласка.

 

БОЙКО С.М. Дякую. З приводу як по процедурі, з приводу Бюджетного кодексу, напевно. Ні це податковий… Бюджетний.

Зміни до бюджетного законодавства спрямовані перше за все на побудову нової моделі фінансового забезпечення місцевих бюджетів на основі нових підходів. Тобто, перше, що закладалося і те, що вирішує зараз питання – це забезпечення бюджетної та фінансової самостійності  місцевих бюджетів, які повинні, вірніше закладається додається їм право, що вони можуть самостійно планувати свої  бюджети без чекання того, що буде прийнято чи подано бюджет до Кабміну і схвалено в першому, взято до розгляду  Верховної Ради. Спрощується процедура надання місцевих гарантій, надається право місцевим органам самостійно вибирати установи, чи в органах казначейства для здійснення своїх видатків, чи в органах Казначейства чи в установах банку. Мінфін не буде визначати індикативні показники по доходах і не доводити їх до місцевого бюджету. Передбачається також розширення наявної дохідної бази місцевих бюджетів, також відповідно встановлюється передача, передаються відповідні надходження до місцевих бюджетів з державного бюджету. Розширюється база оподаткування, тобто і на нерухомість, шляхом включення до оподаткування комерційного не житлового майна, збільшуються нормативи з врахування до місцевих бюджетів від екологічного податку.

Також додатково до місцевих бюджетів пропонується надати  базову дотацію для підвищення фіскальної спроможності. Тобто збільшується дохідна база для того, щоб місцеві бюджети самостійно вирішували свої повноваження і здійснювали відповідні додатки.

Також для регулювання міжбюджетних відносин запроваджується новий механізм бюджетного вирівнювання, передбачається вирівнювання за двома податками, виходячи з виконання і де – невиконання надходжень і, відповідно, йде нова трансфертна політика, внаслідок якої передбачається надати більше повноважень галузевим міністерствам для того, що держава бере на себе повну відповідальність у наданні освітніх послуг загальноосвітніми навчальними закладами, за підготовку робітничих кадрів професійно-технічними закладами і забезпечення медичного обслуговування населення та заходів по окремих програмах по охороні здоров'я. Цією метою передбачається окрема освітня субвенція, окрема субвенція на робітничі кадри, окрема медична субвенція і субвенція на окремі державні і комплексні програми з медичного забезпечення. Відповідно формували і її розподіл закладено в самому державному бюджеті. А також в рамках трансфертної політики передбачається децентралізація видаткових повноважень, тобто передається на фінансування місцевих бюджетів близько 800 установ і закладів з відповідним збільшенням їх надходжень, і також міста обласного значення та райони матимуть тотожні видаткові повноваження.

І відповідно також планується Бюджетним кодексом стимулювати громади до об'єднання і формування спроможних територіальних громад. Тобто якщо вони будуть укрупняться в  об’єднання, то їм залишається відповідне повноваження і фінансові стимули. Тобто дія закону вже у 2015 році надасть нам змогу протидіяти кризовим явищам фінансового сектору, забезпечити стале економічне зростання, підвищити інноваційний рівень, рівень стратегічної довіри, забезпечити корегованість місцевими фінансами, ну, а також виконувати їх на 100 відсотків. За прогнозними розрахунками фінансовий ресурс місцевих бюджетів на 15-й рік у стандартних умовах зросте на 24,6 відсотка, ну, десь до 205 мільярдів гривень.

Що стосується відповідно повноважень по фізичній культурі і спорту, то вони формувалися також і узгоджувалися за пропозиціями відповідних Міністерства молоді і спорта. Я вже наголошувала попередньо, що ми пропонуємо на державному рівні залишити виключно заходи державного характеру, всеукраїнського рівня і передати на відповідне фінансування заходи місцевого рівня наблизити надання послуг до населення і забезпечити фінансування відповідних обласних рад фізкультурно-спортивних товариств з місцевих бюджетів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Будь ласка, слово надається заступнику міністра соціальної політики…

 

______________. Він пішов.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Він вже пішов, да? Тоді я думаю, що Руслан Сергійович. Чи хто в нас?

 

______________. То я краще скажу …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка.

 

______________. В цілому …

…оказалась держава, фінансовий стан і до деяких норм законопроекту ми давали свої зауваження, зокрема, це стосується пільгового проїзду в громадському транспорті, а також інших зауважень, що стосуються інших норм закону. Ми пропонували в зв'язку з цим, що пропонується відмінити деякі норми, пропонували підвищити соціальні стандарти, не тільки соціальні стандарти, в зв'язку з цим росли соціальні гарантії. Свої пропозиції ми надавали Міністерству фінансів.  

То, що касается дітей це последний абзац реорганизации школ. Руслан Сергійович, доповніть мене.

 

______________Р.С. Я хотів би, шановні колеги, доповнити. Виникає застереження щодо ліквідації та створення закладів освіти, оскільки за рішенням засновника або за рішенням тільки місцевої влади буде відбуватися такі структурні зміни і не будуть враховуватися безпосередньо рішення територіальних громад.

Тому це…

 

_______________. Зміни в Бюджетний кодекс…

 

_______________Р.С. То це єдине.

 

_______________. Зміни в Бюджетний кодекс…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Руслан Сергійовичу.

 

_______________Р.С. Ми ж разом…

 

_______________. Об'єднали…

 

_______________Р.С. Ми ж питання об'єднали, я озвучив питання щодо 1577 пунктів, які стосуються  ліквідації навчальних закладів та  створення навчальних закладів щодо питання, що допускаються лише за згодою територіальних громад. Ця норма зараз виключається. І враховуючи те, що недостатньо кількості навчальних закладів у сільській місцевості,  це є засторога, і щодо кількості дітей, також норма ця знімається.

Тому це є певна засторога з боку Міністерства соціальної політики.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Руслан Сергійович.

Від Міністерства  молоді і спорту, хто буде Баженков чи Гоцул. Будь ласка.

 

_______________. Що стосується закриття, зокрема закладів фізичної культури – комунальної і державної. Якщо про це ми говоримо, то ми  би можливо просили, як варіант, що якщо таке рішення приймає, наприклад місцева рада, то відповідно воно би погоджувалось в міністерстві. І тоді ми подивилися, що дійсно це є потреба в цьому, або може там комусь  сподобалась ділянка і закриваємо там навчальний заклад, або школи, або стадіон, щоб…

Бо я просто багато випадків таких знаю, і цим питанням багато років займався і ми просто…

 

_______________. Ми погодилися з тим, що все ж таки треба змінити  норму про те, зняти норму про заборону ліквідації, оскільки іноді дійсно, виникає потреба. Наприклад, у Харкові є три училища олімпійського резерву, які дублюють один одного і потреби в їх існуванні паралельному немає.

Але просимо, щоб паралель... щоб була внесена норма про погодження з  профільним міністерством. Така ж норма існує в системі освіти, коли закривається навчальний заклад – профільне  міністерство погоджує. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре.

 

_______________. І буває багато випадків, що іноді дійсно, вигідніше наприклад, придбати автобус шкільний  і возити 5 викладачів і 10 дітей 10-15 кілометрів, аніж утримувати...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Цілий  комплекс.

Оксана Анатоліїівна.

 

ФІЛІПІШИНА О.А. Я вас расстрою, но уже и автобусов школьных не будет, судя по цьому законопроекту.

Ну давайте будемо реалістами, тобто ми об'єднали в купу, я розумію, що вони всі ці закони - взаємопов'язані, але кожний закон за своїми нормами, в тому числі є специфічним. Я хочу звернути увагу, чому я підняла бучу якби при обговоренні вже після, вірніше, обговорення законопроекту про Державний бюджет України, тому що там міститься вже ця норма, з огляду на 2015 рік. Далі – закон (1577) він  носить  вже загальну норму стосовно наявності коштів в державному і місцевих бюджетів вже на всю решту життя, скажімо так. Але знову ж таки, давайте по правах людей і дітей, абсолютно підтримуючи прагнення держави стосовно децентралізації влади і курс, який взятий, і  не можемо не вітати дії уряду, спрямовані як перший крок, спрямовані на реалізацію цієї політики, тим не менше, хочемо зауважити на наступне, що навіть цей перший крок не має бути таким компанійським і непродуманим до кінця. Тому що, сказавши "а", треба прорахувати а кілька кроків наперед.

Що я маю на увазі? Вже колеги почали тут говорити про це. Ми передаємо на місця, з огляду на наявність коштів місцевого бюджету, такі питання як фінансування навчальних закладів, спортивних шкіл, фінансування програм шкільних автобусів, питання, пов'язані, я тільки  хотіла сказати, з підручниками, з харчуванням дітей – все на розгляд місцевих рад. Ми замінюємо слова "обов'язково", ми добавляємо скрізь в статтях слова "можуть". Слово "може" по ходу кожного... кожної статті закону....

 

_______________. (Не чути).

 

ФІЛІПІШИНА О.А. Можу  або не можу, підкріплені статтею за наявності коштів, це сьогодні, от я вам кажу, ми присутні на похоронах дитячої  політики в Україні. Це значить, що школа вже без  погодження з територіальною громадою. Якщо ми децентралізуємо власть і віддаємо цю власть народу, то до сьогоднішнього дня до прийняття цього закону у другому  чи якому читанні школу і садочок ліквідувати, дійсно, було важко. Ми отримували це звернення, громада вигравала суди, і це реалії, ми отримували ці звернення, уповноважені, коли виконком міськради приймає рішення про закриття школи, але збори територіальної громади, люди піднімають це питання і кажуть, ви не забезпечили шкільним автобусом доставку дітей до іншого навчального закладу, школу ви закриваєте, ми проти. І таку школу важко було закрити. Сьогодні цим законом, це вже, вибачте, тільки зібралися там, ну, сесія, ви знаєте, які депутати на районному рівні теж бувають, земельна ділянка комусь сподобалася, ліквідували навчальний заклад, автобуси можуть забезпечувати, можуть не забезпечувати, коштів немає, завтра діти йдуть в інтернатні заклади, тому що батькам треба вирішувати якусь проблему. Прожитковий мінімум залишаємо на рівні минулого року, давайте звернемо на це увагу, перегляд тільки 1 грудня 2015 року, кому він вже буде переглянутий на 200 гривень, прожитковий мінімум. Тобто, ми стоїмо на порозі просто, ну, такого вибуху, соціального вибуху, де діти в нас знову абсолютно, фактично, плата на фоні плати за влаштування дитини до спортивної школи, позашкільні заклади і таке інше. Тобто діти будуть на вулиці. Це – реалії, це – абсолютно реалії.

Ми залишаємо на рівні минулого року, Руслан Сергійович промовчав, що там у скільки разів, у 10 майже разів збільшилися… зменшили все ж таки видатки на сімейну і дитячу політику, хоча заступник міністра сказав, що залишилося на рівні минулого року. Не залишилося. Зменшення, у вас таблиця на очах, з чотирьох… 640… до 640-а. Субвенція по прийомним сім'ям і ДБСТ залишилася на минулому рівні?…

 

_______________.  Субвенція по дітям-сиротам, вона збільшилася, а там просто …

 

ФІЛІПІШИНА О.А.  На скільки?

 

_______________. …враховані капітальні видатки 4 мільйони для наших дітей. Тому саме на заходи, які були, вони залишились на рівні 640 тисяч. Але, безумовно, порівнюючи з 14-м – це на рівні, але порівнюючи з 13-м, то у нас є колосальне… йде зменшення і ми в подалі не можемо зменшувати.

 

ФІЛІПІШИНА О.А. Колосальне зменшення.

 

_______________. Да.

 

ФІЛІПІШИНА О.А. Але я ж… Крім того, ми маємо в минулому році не виконання Закону України "Про Національний план дій щодо реалізації конвенції ООН на правах… про права дитини". Вперше за всі роки дії закону в минулому році Кабмін прийняв заходи на реалізацію Нацплану тільки в листопаді місяці, тобто весь рік були без заходів.

Тобто, звичайно, що треба дуже виважено до цього  підійти. Або прибрати оці слова "можуть" по текстам цих законів, або просто принципову позицію відстоювати і заперечувати про зупинення дії цих нормативних… цих статей, нормативних актів, які регулюють питання пов'язані з правами дітей.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Оксана Анатоліївна. Будь ласка.

 

_______________. Шановні народні депутати! Я думаю, що тут необхідно підтримати всіх виступаючих з цього питання оскільки ми лише відкриваємо шлюз місцевому самоврядуванню щодо можливості фінансування тих всіх речей про які щойно говорилося.

Я просто хотів би вас поінформувати, Артуре Леонідовичу і народних депутатів, що, якщо мова йде про 24 мільярди, було б зручно, якщо б Кабмін або Мінфін обраховували ті цифри.

Ті цифри, які передаються на місцевий бюджет було б краще поставити цифри навпроти кожного, тоді було б зрозуміло яка стаття і скільки буде профінансовано.

Для колег я хочу сказати, що ми з нашими колегами з фізкультурно-спортивних товариств щодо фінансування дитячих юнацьких спортивних шкіл і передачі повноважень на місця, провели у 16-ти областях на рівні керівників, губернаторів і керівників обласних управлінь, круглі столи. Жодна з 16-ти областей не підтвердила можливість фінансування з місцевого бюджету. Розумієте?

Наступний приклад наводився щодо баз спортивних об'єктів. У нас такі прецеденти… добре, що колеги підтримують, що необхідно обов'язкове погодження з міністерством профільним, оскільки у нас там прецедент з харківською владою, і хотіли 6 гектарів землі забрати, там, де база олімпійської підготовки. Наші спортсмени готувалися до Олімпійських ігор у Лондоні, це неправильно.

Я хотів би зазначити, ще привернути увагу до одного пункту, який вилучається із закону. Це посади фахівців фізичної культури і спорту. Розумієте, як, це знову-таки децентралізація перекладається, це повноваження на фінансування на місцевий бюджет. Розумієте, якась область, Львів, Одеса, Дніпропетровськ дозволять собі залишити ці посади, і діти будуть там здорові, вибачте. А такі як Франківськ, Рівне, розумієте. І тут втрачається, власне, державна політика в цьому питанні. І це неможливо допустити цього. А для чого тоді, вибачте, я не до колег, а просто до Кабінету Міністрів, для чого тоді нам Міністерство молоді і спорту, де у них записано формування і забезпечення державної політики з цих питань?

Тому я хотів би, щоб ті питання і ті проблеми підтримали, і пропозиції народних депутатів. Обов’язково це треба залишити.

 

БАЖЕНКОВ Є.В. Артур Леонідович, можна? Дозвольте від міністерства.

Я якраз хотів про це сказати і про інше. Я так розумію, що ми оце 15.77, дивимося табличку цю? У нас тут 2 пропозиції. Це, щоб я не повторювався і зберіг час, те, що сказав Віктор Петрович. Ми підтримуємо, що в штаті дошкільних навчальних закладів, тобто, в дитячих садочках був фахівець з фізичного виховання. Тому що, як нам кажуть фахівці статистики, що в школу приходить 80 відсотків здорових дітей, а уходить зі школи вже 20. Ми, так сказати, допрацюємося, що вже і в школу будуть 20 приходити вже здорових дітей, якщо не буде вже і дитячих садочках фахівців.

І друга пропозиція. Це закон, вже новий закон, ми до нового Закону "Про вищу освіту", який, як кажуть, ще й півроку не діє, а ми вже хочемо внести зміни. Зміна теж така, як би сказати, суттєва. Про що йде мова. Сторінка, це 6 пункт, Закон "Про вищу освіту", стаття 44-та.

 

_______________. (Не чути).

 

БАЖЕНКОВ Є.В. Дев'ята. Поза конкурсом, право  на зарахування поза конкурсом, це мається на увазі – до вищих навчальних закладів мають: перше, члени збірних команд України, які брали участь у міжнародних олімпіадах, перелік яких визначений центральним органом виконавчої влади у сфері освіти, тобто Міністерством освіти. І другий пункт, це чемпіони і призери олімпійських і паралімпійських ігор за спеціальностями в галузі фізичної культури та спорту.

Про що йде мова? Якщо ми не говоримо, що олімпійський чемпіон має право поза конкурсом вступати на юридичний факультет в університет Шевченка, він має право тільки поза конкурсом вступити в університет фізкультури. Це людина, яка вже досягла найвищої мети в своєму обраному виді спорту і дати їй таке право. І, можливо, як варіант, якщо б зекономити державні кошти, прописати, що навчання цих категорій студентів здійснюється за рахунок коштів спеціального фонду вищих навчальних закладів, тобто якщо вищій навчальний заклад багатий, має кошти і хоче для популяризації, для реклами, щоб у  нього навчався олімпійський чемпіон... А до мене там, я в Міністерстві освіти працював, Губерський підходить ректор і каже: "Ну найди мені декілька олімпійських чемпіонів, бо я хочу, щоб в  університеті Шевченка навчалися олімпійські чемпіони. Я їх буду утримувати, я за них буду платити і ще я їм буду подвійну стипендію сплачувати", - за рахунок власних коштів мається на увазі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Євген Володимировичу.

Буквально, да, Анна Анатоліївна ......

 

РОМАНОВА А.А. Ну, звичайно, я хочу погодитися, що це просто закон, всі ці зміни і по законопроектах, вони просто ганебні. І ось ми тільки що на минулому питанні розглядали 2 мільярди, да, на добудівництво якихось незрозумілих об'єктів під "Євро-2012". І ще в мене питання до Міністерства фінансів. Скажіть, будь ласка, а чи передбачили ви цільові субвенції до наших місцевих, органів місцевого самоврядування для того, щоб фінансувати всі ті потреби? Це перше питання.

І, по-друге, така ремарка, я 4 роки працювала в органах місцевого самоврядування. І заступник чернігівського міського голови була як раз по гуманітарній сфері. І що я хочу сказати?

Я прекрасно, чудово розумію, яка зараз ситуація в органах місцевого самоврядування, і що, дійсно, якщо ми зараз не дамо цільові субвенції, якщо ми перекладемо на плечі місцевих рад лише повноваження, але не підкріпимо це фінансовою децентралізацією… Те, що ми бачили, та децентралізація фінансова – вона не забезпечить цих потреб, абсолютно. Той екологічний податок нещасний, про який всі розказують, він не забезпечить цих потреб, тим паче що скасовуються ще місцеві збори. І ось у мене питання: чи підкріплено це цільовими субвенціями забезпечення: підручників, харчування, довозу учнів до своїх шкіл?

 

_______________. На, жаль, я не веду це питання. Дякую за запитання.

Що стосується субвенцій, які залишаються на державному… Тобто перелік субвенцій визначається кодексом, і які залишаться: медична, освітня, підготовка робітничих кадрів, субвенції соціального характеру, такі як надання пільг, компенсацій, допомога сім'ям з дітьми, психологічні захворювання, якщо я не помиляюся, "гроші ходять за дитиною". Ті, які залишилися соціального характеру.

З приводу освітніх субвенцій я, ну, як і решта видатків, на жаль, я просто не володію цими питаннями, не можу сказати. А от з приводу доходів, які… ресурсну базу, я вже казала, що збільшує в цілому, там перезакріпили податок на ПДФО, податок на доходи з фізичних осіб, зарахування – стовідсотково воно не буде вилучатися. По дохідній базі закріпили, тобто не буде вилучатися, перерозподілили проценти, податок на прибуток з комунальних підприємств. Багато там ще є, перелік, який передався до місцевих бюджетів, тобто ресурсна база закріплена з приводу фінансування. І відповідно є ще дві дотації: реверсна дотація, яка буде регулювати відносити між бюджетами обласного, районного значення, міст обласного підпорядкування. І також ще додаткова субвенція на стабілізацію тих видатків і переданих повноважень внаслідок реалізації нової моделі фінансування.

 

РОМАНОВА А.А. У мене таке, зустрічне, питання. Ось ви рахували, скільки всього ви зекономите на тому, що не будете, ну, ці підручники. Скільки ви економите? І там по областям, можна це подивитися?

 

_______________. Я передам фахівцям…

 

РОМАНОВА А.А. По видатках, просто для того, щоб нам прийняти зважене рішення, ми маємо оперувати цифрами і дійсно бачити наслідки того, що ми зараз проголосуємо. Якщо ми не бачимо, скільки ви економите, так. Мені потрібно там 2 цифри: скільки ви економите по областях. У нас є представники різних регіонів України, і скільки по факти їм треба знайти на це коштів. Якщо ми побачимо, це все елементарно прораховується, ПДФО – скільки залишається, ми бачимо там 14-й рік, прогнозований 15-ть. Якщо ця цифра менша, те, що завдяки цій фінансовій децентралізації отримають, то ми не можемо це підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Анна Романівна. Величкович, будь ласка. Господи, Анатоліївна.

 

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р. Скажіть, будь ласка, який механізм страхування від, якщо передбачали такі зміни, чи передбачений механізм страхування від того, що місцеві органи самоврядування почнуть ліквідовувати, знищувати, перепрофільовувати ці заклади. Чому? Я, як член ЦК профспілки працівників культури, який неодноразово стикався при існуючому законодавстві (навіть не при цьому), як місцеві органи самоврядування починають обрізати питання культури, спорту і все, що пов’язано з такими, не економікою, неодноразово стикався, – чи є механізм страхування від дій органів самоврядування. Це перше. Це таке питання.

Друге. Як в людини, яка пропрацювала 15 років в системі вищої освіти, і саме спортивної вищої освіти, в мене є ряд запитань. Не запитань, скажімо, а категоричних таких позицій.

Перше, я вважаю за неприпустиме вилучення з системи дошкільної освіти фахівців з фізичного виховання. Це перше.

Друге. Мені не зрозуміло, у вищій школі, те, що говорив колега з міністерства. Тут взагалі немає жодної економії. Я перепрошую…

 

_______________. 100 осіб на рік – економія.

 

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р. Ні, тут немає економії, тому що вони і так попадають в ……. студенти. Тут немає жодної економії. Але з другої сторони, люди, в честь яких піднімається прапор держави в цілому світі, які, вибачте, до останнього часу були тими єдиними, хто приносили позитив про Україну, ми їх просто, вибачте,  їхню роботу ми нищимо просто на кореню. У нас не буде потім молодих людей спортсменів тому що вони, ну, таким чином хоч держава їх підтримає.

Третє. Пройшли увагою такий момент. Уроки фізичної культури в школі. Скоротити з трьох до двох. Я категорично проти. У нас і так здоров'я школярів, подивіться статистику, якщо ми скорочуємо з трьох до двох то всі науковці в галузі фізичної культури говорять, що три це мінімум, це діти вони тільки формуються. Оті позиції я вважаю категорично.

Ще наступний момент. Я хотів би зразу поєднати з законом, з проектом 1578. Якщо ми говоримо про те, що нам потрібно звести баланс, ми вводимо оплату в дитячих спортивних школах. Так? Плюс, нам кажуть, що ті кошти перейдуть в місцеві бюджети і тут же ми позбавляємо всі спортивні школи, 1578, пільги щодо сплати податку, тобто школи ще плюс оподатковуються. Виходить так? Ми говоримо про те, що немає… Ну, так виходить? Ну ось в мене лежить. Це так чи ні?

 

______________. Це стосується баз олімпійської підготовки. По школам там трошки інше питання. Там будуть приймати рішення безпосередньо вже депутати і вони будуть дивитися, що оце їхня школа, займатися і вони вже будуть приймати рішення або вона сплачує або не сплачує. А це стосується саме баз олімпійської підготовки, які мають загально-державне значення і на яких здійснюється …

 

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р. Перепрошую. Але я зачитую пункт, вибачте, зачитую: "від сплати податку звільняються: дитячі санаторно-курортні оздоровчі заклади, дошкільні загальноосвітні навчальні заклади незалежно від форм власності і джерел фінансування, заклади культури, науки, освіти, охорони здоров'я, соціального захисту, фізичної культури і спорту". І це все пропонується вилучити. Тобто вони тоді стають платниками податку це плюс додаткове навантаження на ті самі заклади соціальної сфери.

Мене таке цікавить. Чи прораховували соціальний ризик від отих законів? Соціальний ризик. Ми не говоримо про фінансові ризики. Соціальний ризик.   

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ну буквально одну хвилинку…

 

_______________. Я просто хочу підтримати Миколу Романовича. Бо дійсно фізкультурно-спортивне товариство "Динамо", яке має майже 200 об'єктів в областях України, ну, наприклад, там у Львові, Одесі, - це власність фізкультурно-спортивного товариства "Динамо", а послуги надаються місцевим органам самоврядування, де діти певної області ходять, і в цій ситуації вони попадають під оподаткування. Тому, це ви правильно говорите, піднімаєте це…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, треба нам визначатись. Я хочу нагадати, що наш комітет не є головним в цьому питанні, але ж ми повинні наші пропозиції, зауваження, які пролунали і від членів комітету, і від профільних міністерств, і від громадських організацій, і від Оксани Анатоліївни Філіпішиной, ми повинні направити до профільних комітетів. Запропонувати вилучити з шостого абзацу частини сьомої Прикінцевих положень проекту Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" реєстраційний номер 1000, поданий Кабінетом Міністрів України, такі словосполучення: частини третьої, четвертої та п'ятої статті 26 Закону України "Про фізичну культуру і спорт", абзацу п'ятого частини третьої статті 5, частини п'ятої статті 19 Закону України "Про охорону дитинства". І направити всі ці рішення до профільних комітетів, - це два законопроекти по бюджетному Комітету і один законопроект до Комітету науки і освіти. Да? Науки і освіти.

Прошу голосувати. Хто – "За"?

Добавити хтось, що…?

 

_______________. Так. Ті пункти про які я говорив, я просив би додати до…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А ми ж про них казали тільки що. Ще раз під стенограму. Пункти про які казав перший заступник голови комітету Величковець Микола Романович додати до цього рішення.

Прошу голосувати.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да. Хто – "За"?

 

_______________. … А якщо……..

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Значить ми їх вилучаємо. Ми рекомендуємо профільним комітетам вилучити. Тоді, будь ласка, під стенограму ці пункти.

 

_______________. Так вилучити все що стосується підручників, ось там було. Так, закон…. Зараз я знайду. Вилучаємо там, де стосується підручників забезпечення, далі вилучаємо те, що стосується "підвіз дітей у сільських місцевостях". Це стаття… Так, "Підвіз дітей у сільських місцевостях", ось це обов'язково. І те, що стосується, на розгляд місцевої ради, за рішенням міської ради може вирішувати щодо ліквідації. Тобто там розумієте, там треба якийсь такий запобіжчик дійсно придумати, щоб ми  потім не опинилися так, що там вже десь проголосували за ліквідацію якоїсь… Це може і треба оптимізацію проводити, але ви знаєте, так, іноді цю оптимізацію проводити треба, але іноді бувають  такі міські ради і такі непорядні там якісь органи місцевого самоврядування, що можуть протягнути под цією маркою і продати якусь там школу дитячу. Тому якось доопрацювати цей пункт.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Приймається. Хочу добавити до того рішення, що є пропозиції секретаря нашого комітету Романової Анни Анатоліївни відправити до профільних комітетів. До комітету з бюджету, до бюджетного комітету і до комітету з питань науки та освіти. Рішення.

 

?ФІЛІПІШИНА О.А. Я прокоментую, тому що важко буде сформулювати це рішення. Я, не втручаючись у вашу діяльність, просто зараз пролунали пропозиції такі як до другого читання. Мова іде загалом про законопроект 1577, тобто ця пропозиція сьогодні або рекомендувати комітету відправити на доопрацювання цей законопроект, або ви підтримуйте, а ті пропозиції, які прозвучали там вилучити зміни до закону про середню освіту, закону про фізичну… до другого читання…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я згоден з вами…

 

?ФІЛІПІШИНА О.А. Мені здається, що його треба рекомендувати на доопрацювання, тому що тут в кожну статтю  треба вносити зміни до другого читання. Це – абсурд.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Оксано Анатоліївно, ми можемо, безумовно, його відправити на доопрацювання, але ж ми не головні, ми рекомендуємо, ми тільки можемо рекомендувати. І ті пропозиції, які пролунали від членів комітету, ми повинні, так, так.  Я з вами згоден. Тут стільки поправок, що…

Давайте тоді перефразуємо. Пропонується рекомендувати профільним комітетам, Комітету з бюджету, бюджетному комітету, і Комітету з науки та освіти з зауваженнями і з рекомендаціями нашого комітету, членів нашого комітету, відправити цей законопроект на доопрацювання. Прошу голосувати. Хто – "за"? Проти? Утримався? Одноголосно. Це буде вірне рішення. Дякую.

Шановні колеги, в нас ще є одне питання. Даже два. Це проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування благодійної допомоги на лікування онкохворих дітей (реєстраційний номер 1026), поданий народним депутатом України Шпеновим Дмитром Юрійовичем.

Хочу нагадати, що цей законопроект… Трішки тихіше, друзі, давайте, щоб ми, я розумію, що всі вже втомилися, але ж нам трошки осталося, так.

Ми не є головними з цього питання. Немає сьогодні автора законопроекту. Ви пам'ятаєте, якщо ми є головними і автор не приходить на комітет, ми відкладаємо розгляд цього законопроекту. Але ми не є головними, тому пропоную від Міністерства фінансів України, є, Дорожковій Наталії Олександрівні надати слово з цього законопроекту, будь ласка, і прийняти рішення.

 

ДОРОЖКОВА Н.О.  Цим законопроектом  пропонується внести змін до Податкового кодексу в частині поповнення доходів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ближче до мікрофону, якщо можна.

 

ДОРОЖКОВА Н.О. В частині поповнення доходів. До доходів, які не включаються до оподаткованого дохода платника податків будь-яких сум цільової та нецільової благодійної допомоги, яка має надаватися резидентами та нерезидентами, юридичними, фізичними особами платнику податку на лікування онкологічних захворювань дитини. В цілому ми підтримуємо цей законопроект. Але ми, у нас є зауваження, щоб ця допомога була цільова, тобто вилучити слово "нецільова". Також, щоб, в нас є перелік, перелік видів послуг, ну, в статті 170 є норма, яка, загальна норма, щодо звільнення від оподаткування доходів фізичних осіб, яка надається  резидентами в будь-якій сумі і зокрема, ну, там, перелік, це закладам охорони здоров'я, для лікування інвалідів, дітей-інвалідів, напівсиріт, дітей-сиріт, дітей з багатодітних малозабезпечених родин. Тобто… І інший там перелік. І ми пропонуємо доповнити тільки оцей пункт, тобто доповнити перелік, тобто онкохворі діти в тому числі. Тобто доповнити відповідною нормою щодо невключення до оподаткованого доходу платника податку цільової, благодійної допомоги, яка надається резидентами, юридичними і фізичними особами на користь закладів охорони здоров'я і реабілітаційних установ на лікування онкологічних захворювань дитини платника податків.

Щодо пропозицію про звільнення від оподаткування благодійної допомоги, яка надається безпосередньо платнику податку, а не закладам охорони здоров'я без визначення чітких напрямів використання коштів саме в медичних реабілітаційних закладах, ми виступаємо проти, тому що це може призвести до виникнення схем ухилення від оподаткування у значних розмірах. Ну, тобто…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, Міністерству фінансів.

Оксана Анатоліївна, щось з цього приводу пару слів скажете? Так же іначе…….

 

ФІЛІПІШИНА О.А. Теж, ну, ознайомлена з цим законопроектом. Ну, в принципі він спрямований на захист прав дітей, онкохворих. І на макро рівні його б варто було б підтримати. До другого читання там, дійсно, треба вносити зміни, бо там є корупційні схеми. Не зовсім є прерогатива, но вони там закладені, в тому числі і звільнення від оподаткування коштів, які спрямовуються благодійним організаціям, які начебто надають допомогу. І немає слова "цільове". Тому ці речі до другого читання, звичайно, що треба всі відредагувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Іван Дмитрович.

 

СПОРИШ І.Д.  Сказано тут дуже багато. І, дійсно, це справедливо. Тому що, хто, як не наші діти, дуже багато боліють, і хворіють. І ми це прекрасно розуміємо. Але, дійсно, як сказано цільове і нецільове. Да, цільове, це там на препарати, на різні операції і інше. Но дитину ще приходиться і везти закордон. Я думаю, що є ще частково, можливо, нецільове. Нецільове це буває деколи, що на перельоти, переїзди і таке інше. Може бути більша сума витрачена чим те, що ми лікуємо на місці. Чи, можливо, на ці ліки, які повинні піти чи на лікування закордон. Я думаю, що тут ми повинні тут, думаю, в першому читанні воно буде прийнятий. І в другому, можливо, будуть якісь добавки. Але мені здається, що тут повинен бути, дійсно, правильно ви сказали великий контроль. Тому що саме головне, щоб під цю марку не йшли інші кошти і таке інше. Так що, я думаю, що законопроект цей ми повинні підтримати. Но все-таки контроль, контроль і ще раз контроль повинен в цьому бути.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Іван Дмитрович.

Тоді пропоную визначитись. Пропонується рекомендувати профільному комітету прийняти його в першому читанні з пропозиціями і зауваженнями Міністерства фінансів, з рекомендаціями Уповноваженої прав людини Філіпішиної Оксани Анатоліївни, прийняти його в першому читанні. Друге, це відправити його до профільного Комітету податкової та митної політики. Прошу голосувати. Хто "за"? Проти? Утримався? Одноголосно.

Шановні колеги, переходимо до  останнього пункту, до питання про внесення змін до структури нашого комітету. Пропонується створити окремий підкомітет з питань патріотичного виховання дітей та молоді і підкомітет з питань оздоровлення та відпочинку дітей. Обрати головою підкомітету з питань патріотичного виховання дітей і молоді заступника голови комітету Петренка Олега Миколайовича, військово-патріотичного виховання.

 

_______________.(Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Нормально. Тоді повторююсь, обрати головою підкомітету з питань патріотичного виховання дітей та молоді. Національно-патріотичного виховання дітей і молоді заступника голови комітету Петренка Олега Миколайовича.

І друге. Після входження до нашого комітету Євгена Миколайовича Бакуліна пропонується обрати його головою підкомітету з питань оздоровлення та відпочинку дітей. Немає заперечень?

 

_______________. А у нас у предметах відання?..

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, безумовно. Це у нас більше, ніж спорт.

Немає заперечень? Тоді прошу голосувати. Хто "За"? Проти? Утримався? Одноголосно.

Нема зауважень до відання комітету? Немає.

Тоді, шановні колеги, наступне засідання комітету вже буде у наступному 2015 році 13 січня у вівторок о 14.30. Дякую.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку