Під час обговорення звіту Міністрів Голова Комітету Артур Палатний наголосив, що членів Комітету турбують питання соціального захисту дітей, насамперед дітей-сиріт, дітей з малозабезпечених та багатодітних сімей, дітей учасників АТО тощо. На жаль, наприкінці кожного року держава погіршує умови життя дітей, скорочуючи і без того невеликі пільги.

З січня минулого року скасовано фінансування оздоровлення дітей з коштів Фонду соціального страхування, пільги з оплати комунальних  послуг для багатодітних сімей та дитячих будинків сімейного типу, запроваджено додаткове оподаткування ДЮСШ, дитячих санаторно-курортних та оздоровчих закладів. З початку цього року скасовано обов’язкове харчування учнів молодших класів, мінімальний розмір виплат державної допомоги одиноким матерям та одиноким вдовам, право пільгового вступу до вищих навчальних закладів. І це далеко не повний перелік відмінених пільг.

Артур Палатний зазначив, що члени Комітету  розуміють, в якому складному становищі знаходиться держава через російську агресію та економічну кризу. Проте, Голова Комітету заявив, що економити на дітях –  це економити на майбутньому. Безумовно, можна відмовитися від харчування дітей в школах, від дитячого дозвілля та оздоровлення. Можна закрити дитячі спортивні школи та інші позашкільні заклади. Але, навіть поточні витрати на лікування дітей та боротьбу з підлітковою злочинністю можуть перевищити всі «зекономлені» у лапках кошти. А треба думати про стратегічні питання, перспективи нашої країни.

Голова Комітету Артур Палатний та заступник Голови Комітету Денис Силантьєв наголосили на необхідності збереження дитячо-юнацьких спортивних шкіл. У минулому році, навіть за умови наявності субвенції з Державного бюджету  місцевим бюджетам обсягом 100 мільйонів гривень, було скорочено 47 спортивних шкіл, перестали займатися улюбленими видами спорту більше 18 тисяч учнів. У цьому році субвенція відсутня, і багато шкіл опинились під загрозою ліквідації. Особливо критична ситуація склалася у Херсонській області. Тому члени Комітету наполягають на відновленні субвенції на фінансування дитячо-юнацьких спортивних шкіл  та запровадженні субвенції на забезпечення оздоровлення дітей.

Водночас, Комітет не зміг розглянути звіт Міністра економічного розвитку та торгівлі України Айвараса Абромавичуса (щодо розвитку туризму) через відсутність на засіданні не лише Міністра, а навіть його заступників. Керівництво Міністерства спромоглося направити на засідання Комітету лише керівника структурного підрозділу з 5 осіб, який відповідає за розвиток туризму. Члени Комітету наголосили, що туристична галузь може і повинна стати  локомотивом розвитку української економіки, джерелом наповнення Державного та місцевих бюджетів, проте для цього  необхідна відповідна підтримка держави. Зважаючи на ситуацію, що склалася на засіданні Комітету, Голова Верховної Ради України та Прем’єр-міністр України будуть поінформовані про відмову керівників Міністерства економічного розвитку та торгівлі України звітувати на засіданні Комітету, що є фактом неповаги до Верховної Ради України.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

19 квітня 2024 15:05
19 квітня 2024 14:30
19 квітня 2024 13:35
19 квітня 2024 12:40
19 квітня 2024 09:25
18 квітня 2024 17:43
18 квітня 2024 17:00
18 квітня 2024 16:30
18 квітня 2024 15:52
18 квітня 2024 14:43