У засіданні Комітету взяли участь народні депутати України, керівники спортивних федерацій, фізкультурно-спортивних товариств, дворазовий олімпійський чемпіон Юрій Чебан, срібний призер Олімпійських ігор в Ріо-де-Жанейро, чемпіон світу та Європи Жан Беленюк, спортсмени-учасники Олімпійських ігор та інші представники спортивної громадськості.

 

Відкриваючи засідання, Голова Комітету Артур Палатний зазначив, що маємо сумні підсумки виступу Національної збірної команди України на ХХХІ Олімпійських іграх 2016 в Ріо-де-Жанейро, найгірші за часів Незалежності України. Завойовано 11 медалей, у тому числі лише 2 золотих. Водночас, на усіх попередніх Олімпіадах Україна здобувала не менше 20 медалей, а найгіршим виступом до цього часу вважався виступ на Сіднейській Олімпіаді, де було здобуто лише 3 золотих.

Голова Комітету наголосив на тому, що поряд з об’єктивними причинами невдалого виступу наших олімпійців (російська агресія, втрата частини території України, економічна криза) маємо серйозні прорахунки державної політики у сфері фізичної культури і спорту.

По-перше, це руйнування системи дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Артур Палатний нагадав учасникам засідання, що Комітет неодноразово попереджав всі державні органи, що непродумана реформа системи фінансування дитячо-юнацького спорту швидко відобразиться на спорті вищих досягнень. Проте, намагання Комітету вирішити питання виділення субвенції з державного бюджету не було підтримано Міністерство фінансів України. І якщо у минулому році при наявності субвенції опинились на вулиці майже 30 тисяч учнів спортивних шкіл, то підсумкові цифри цього року можуть взагалі бути жахливими. «Комітет постійно отримує тривожні сигнали з місць щодо намагань місцевої влади змусити фізкультурно-спортивні товариства передати підпорядковані їм дитячо-юнацькі спортивні школи до комунальної власності, погрожуючи припиненням фінансування. Виникає побоювання, що це відбувається заради захоплення земельних ділянок, на яких розташовані спортивні школи, і заради реалізації корупційних схем ці школи можуть бути скорочені», - зауважив Голова Комітету.

Друга проблема, що відзначив Артур Палатний,    це неефективна система управління українським спортом у період підготовки до Олімпіади, як на рівні Міністерства, так і на рівні спортивних федерацій. Насамперед, мова йде про тривалі суперечки за контроль над деякими спортивними федераціями, що заважає ефективній підготовці спортсменів до змагань найвищого рівня.

Зі звітом про підсумки Олімпіади на засіданні Комітету виступили Міністр молоді та спорту України Ігор Жданов та перший заступник Міністра молоді та спорту України Ігор Гоцул. Вони наголосили, що на Олімпіаді найкращі спортивні результати показали країни з високим рівнем економічного розвитку - США (5 місце за розміром ВВП на душу населення), Великобританія (13 місце), Китай (32 місце).

Водночас, за твердженням керівників Міністерства молоді та спорту України за рівнем ВВП на душу населення знаходиться на 134 місці у світі (2 004 доларів США), при цьому, посівши у неофіційному заліку ХХХІ Олімпійських ігор 31 загальнокомандне місце, у співвідношенні до золотих винагород – 19 місце у світі та 5-те у Європі, а у співвідношенні до призових (1-3) місць – відповідно 5 та 2 місця.

До складу національної збірної команди України увійшло 206 спортсменів з 27 видів спорту. Найбільше представництво мали спортсмени з легкої атлетики – 65 осіб, фехтування – 14 осіб, синхронного плавання – 9 осіб, боротьби вільної, важкої атлетики, веслування академічного та веслування на байдарках і каное – по 8 осіб.

Спортсмени України вибороли 11 медалей (дві золоті, п’ять срібних та чотири бронзові) у восьми видах спорту (боротьба греко-римська, веслування на байдарках і каное, гімнастика спортивна, гімнастика художня, легка атлетика, стрільба кульова, сучасне п’ятиборство, фехтування).

До того ж  55 спортсменів України у 15 видах посіли місця з 4 по 6, що є високим спортивним показником, оскільки Міжнародний Олімпійський Комітет нагороджує дипломами всіх спортсменів, які посідають з 1 по 6 місця.

Міністерство молоді та спорту України вважає, що ці дані з одного боку відображають сучасний стан розвитку олімпійського спорту в країні та вказують на необхідність вдосконалення вітчизняної системи розвитку олімпійських видів спорту, а з другого – свідчать про існуючий потенціал спортивного резерву.

Заступник Голови Комітету Денис Силантьєв наголосив на невдалому виступі національної збірної команди України на Олімпіаді. Він зазначив, що некоректно порівнювати рівень економічного розвитку країни з підсумками виступу на Олімпіаді, навівши за приклад Норвегію, що займає 4 місце за рівнем ВВП на душу населення, проте на Олімпіаді зайняла 74 загальнокомандне місце. Водночас, Узбекистан має близький до України рівень ВВП на душу населення, проте на Олімпійських іграх завоював 4 золоті медалі та 21 загальнокомандне місце.

Денис Силантьєв наголосив на тому, що виникає багато питань щодо ефективності підготовки до Олімпійських ігор, зокрема у визначенні складу національної збірної команди України, оплати необхідних тренувальних зборів тощо. Тому, він запропонував надати більше часу для виступу на засіданні Комітету учасникам Олімпіади та їх тренерам, для більш об’єктивного аналізу підсумків виступу українських спортсменів.

Перший заступник Голови Комітету Микола Величкович і секретар Комітету Анна Романова наголосили на доцільності подальшого аналізу підсумків Олімпіади за участю науковців, у тому числі на засіданні Колегії Міністерства молоді та спорту України, та необхідності розвитку масового спорту, як передумови успішних виступів спортсменів на Олімпійських іграх, чемпіонатах світу та Європи.

В обговоренні питання порядку денного взяли участь народні депутати України Володимир Гусак, Павло Кишкар та Владислав Севрюков, які зазначили, що лише спорт залишається гордістю України. Проте, 31 місце за підсумками літніх Олімпійських ігор в Ріо – це невдалий результат для олімпійської збірної. Також депутати висловили низку зауважень до роботи Міністерства молоді та спорту України та зауважили, що динаміка в спорті дуже негативна.

Заступник голови фізкультурно-спортивного товариства «Динамо» України Віктор Руденко і голова ФСТ «Спартак» Євген Баженков під час своїх виступів подякували Комітету за всебічну підтримку як самих товариств, так і підпорядкованих їм спортивних шкіл. Однак, наголосили на тому, що проблема з дитячо-юнацькими спортивними школами є відкритою, і Міністерство молоді та спорту України повинно приділити максимум уваги до розвитку дитячого спорту та збереження функціонування спортивних шкіл, оскільки, вони є фундаментом спорту вищих досягнень.

Голова Комітету надав слово дворазовому олімпійському чемпіону Юрію Чебану, який наголосив на серйозних прорахунках у підготовці до Олімпіади з боку Міністерства молоді та спорту України. Юрій Чебан вважає, що у веслуванні на байдарках та каное Україна мала реальну можливість завоювати 5 олімпійських медалей, і ця можливість була втрачена через невдалі управлінські рішення. Відбулася відверта професійна дискусія, у якій взяли участь тренер жіночої четвірки веслування на байдарці Олексій Семикін, призерка чемпіонату Європи Марія Кічасова, перший віце-президент Федерації каное України Анатолій Шинкаренко, Президент Федерації гімнастики України, Герой України Альбіна Дерюгіна, срібний призер Олімпійських ігор Жан Беленюк.

Міністр молоді та спорту Ігор Жданов погодився з помилками, що були допущені головним тренером збірної команди з веслування на байдарках та каное Олексієм Мотовим та поінформував членів Комітету, що за підсумками засідання Колегії Міністерства молоді та спорту України щодо нього будуть прийняті відповідні кадрові рішення.

 

За підсумками засідання Комітет прийняв рішення:

 

1.     Інформацію Міністра молоді та спорту України взяти до відома.

 

2.     Рекомендувати Міністерству молоді та спорту України:

провести розширений аналіз щодо виявлення прогалин та недоліків під час підготовки та участі національної збірної команди України в Олімпійських іграх 2016 року.

затвердити план заходів щодо усунення недоліків та недопущення їх під час підготовки та участі національних збірних команд в Олімпійських, Юнацьких Олімпійських, Всесвітніх та Європейських іграх, чемпіонатах світу та Європи.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

28 березня 2024 16:44
28 березня 2024 13:11
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 12:22
27 березня 2024 17:03
27 березня 2024 16:00
27 березня 2024 15:41
27 березня 2024 15:05
27 березня 2024 14:25
27 березня 2024 13:20