Розпочинаючи свій виступ, Микола Романович Величкович зазначив, що забезпечення належного викладання фізичного виховання у вищих навчальних закладах є стратегічно важливим питанням.

Перший заступник голови Комітету звернув увагу учасників круглого столу, що до Комітету неодноразово зверталися представники кафедр фізичного виховання вищих навчальних закладів України стосовно критичної ситуації, що склалася з викладанням фізичного виховання у вищих навчальних закладах через спроби Міністерства освіти і науки України змінити обов’язкову форму викладання зазначеної дисципліни на факультатив.

«Слід зазначити, що у вищих навчальних закладах вже розпочався процес скорочення кількості обов’язкових занять фізичного виховання. Як наслідок, відбувається зменшення навчального навантаження на кафедри фізичного виховання, і відповідно, скорочення штату викладачів.

На думку членів Комітету, виключення дисципліни "Фізичне виховання" з переліку обов’язкових дисциплін у вузах призводить до повної руйнації системи фізичного виховання студентів та погіршення їх здоров’я. Більш того, це порушує вимоги стратегічних актів щодо розвитку фізичної культури спорту, насамперед, 26 статтю Закону України «Про фізичну культуру і спорт», - сказав М. Величкович.

М. Величкович зазначив, що ухвалюючи Постанову «Про забезпечення сталого розвитку сфери фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади», Верховна Рада України надала чіткі і зрозумілі доручення Кабінету Міністрів України щодо розвитку фізичного виховання у вищих навчальних закладах.

Зокрема, Міністерству освіти і науки України доручено передбачити у стандартах вищої освіти для першого (бакалаврського) рівня в межах кожної спеціальності наявність компетентності випускника щодо здатності використовувати різні види та форми рухової активності для активного відпочинку та ведення здорового способу життя, а також відповідних результатів навчання, зокрема щодо виконання встановлених нормативів фізичної підготовленості. Саме цим шляхом в умовах автономії вишів має бути забезпечена належна рухова активність студентів.

Перший заступник Голови Комітету поінформував, що Комітет отримав дуже цікаву відповідь Міністерства освіти і науки України щодо виконання зазначеної Постанови. Було повідомлено, що розроблені проекти стандартів з понад 60 спеціальностей висвітлені на сайті Міністерства, які після затвердження стануть обов’язковими для виконання. «Ми проаналізовали ці стандарти. Лише до одного стандарту вищої освіти зі спеціальності «Гірництво» включена компетентність щодо здатності забезпечувати необхідний рівень особистої фізичної підготовленості та психічного здоров'я. Нам незрозуміло таке відношення Міністерства до здоров’я студентів. Якому роботодавцю потрібен фахівець з поганим здоров’ям? Виникає ще одне питання – як розуміти таке  відношення до Постанови Верховної Ради України. Хочу нагадати керівникам Міністерства – ми працюємо в умовах парламентсько-президентської республіки», -сказав Микола Романович.

Завершуючи свій виступ, Микола Величкович звернувся до присутнього на засіданні круглого столу заступника міністра освіти і науки Греби Романа Володимировича, наголосивши на тому, що Постанову Верховної Ради України потрібно виконувати, зокрема до стандартів вищої освіти всіх без виключення спеціальностей має бути включена така компетентність, як необхідний рівень особистої фізичної підготовленості, а також переконливо рекомендував зберегти кафедри фізичного виховання у всіх без виключення вищих навчальних закладах України.

Крім того, М. Величкович зауважив, що потрібно обов’язково передбачити премії переможцям універсіад, що стане стимулом для студентів займатися спортом та перемагати на змаганнях.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

19 квітня 2024 15:05
19 квітня 2024 14:30
19 квітня 2024 13:35
19 квітня 2024 12:40
19 квітня 2024 09:25
18 квітня 2024 17:43
18 квітня 2024 17:00
18 квітня 2024 16:30
18 квітня 2024 15:52
18 квітня 2024 14:43