15 березня 2017 року Комітет розгляну проект Закону про фізичне виховання і спорт та рекомендував Верховній Раді України, за результатами розгляду в першому читанні, його відхилити.

Законопроектом пропонується визначити правові, організаційні та інші основи сфери фізичного виховання та спорту з одночасною втратою чинності Закону України «Про фізичну культуру і спорт».

Метою проекту Закону, як зазначаено у Пояснювальній записці до нього, є законодавче закріплення системи функціонування та розвитку сфери фізичного виховання та спорту в умовах ринкової економіки, що в результаті призведе до суттєвого зниження регуляторного впливу держави на сферу спорту.

Члени Комітету та представники фізкультурно-спортивної громадськості не підтримали законодавчу ініціативу авторів законопроекту та висловили низку зауважень, зокрема:

- у відповідності до положень законопроекту з суб’єктів фізичної культури та спорту виключені – дитячо-юнацькі спортивні школи, колективи фізичної культури, фізкультурно-спортивні товариства, спеціалізовані навчальні заклади спортивного профілю, школи вищої спортивної майстерності, центри олімпійської підготовки, центри студентського спорту вищих навчальних закладів фізкультурно-оздоровчі заклади – практично вся складова сфери фізичної культури і спорту, в якій плідно працюють десятки тисяч фахівців, гартується спортивний резерв країни, виховуються майбутні захисники Вітчизни, оздоровлюються засобами фізичної культури і спорту десятки тисяч дітей, молодь, працівники галузей народного господарства та члени їх сімей. Таке скорочення призведе до: зменшення охоплення дітей заняттями фізичної культури і спортом; погіршення підготовки резерву для збірних команд України; погіршення фізкультурно-оздоровчої діяльності серед всіх верств населення тощо;

- проект акта не передбачає функціонування системи Інва-спорт та її взаємодії із громадськими організаціями фізкультурно-спортивного спрямування, в тому числі, фізкультурно-спортивними організаціями людей з інвалідністю. Частиною другою статті 14 проекту Закону пропонується перебачити, що Національний комітет спорту інвалідів України є громадською організацією, основним завданням якої є забезпечення розвитку паралімпійського руху в Україні як складової частини міжнародного паралімпійського руху. Однак, відповідно до статуту Національного комітету спорту інвалідів України він є громадською спілкою та розвиває не тільки паралімпійський рух, а і дефлімпійський;

- принциповою помилкою законопроекту є відмова від таких термінів як: фізична культура, рухова активність, фізкультурна-оздоровча діяльність, оскільки на цих поняттях базується вся система спорту.

Крім того, відсутнє належне фінансово-економічного обґрунтування. За розрахунками Міністерства фінансів України ухвалення законопроекту потребує додаткового виділення 13 мільярдів гривень.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

27 березня 2024 17:03
27 березня 2024 16:00
27 березня 2024 15:41
27 березня 2024 15:05
27 березня 2024 14:25
27 березня 2024 13:20
26 березня 2024 15:50
26 березня 2024 15:20
26 березня 2024 14:40
26 березня 2024 10:25