Проектами законів пропонується визначити загальні засади меценатства в спорті, забезпечити правове регулювання відносин у сфері спорту, спрямованих на розвиток меценатської діяльності, створити сприятливі умови для розвитку сфери фізичної культури і спорту.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловлює низку зауважень до обох проектів Законів та вважає, що позитивні напрацювання, що містяться у цих законопроектах, можуть бути оформлені у вигляді змін та доповнень до чинного законодавства України, що врегульовує відповідні суспільні відносини, а саме: законів України «Про благодійну діяльність та благодійні організації», «Про рекламу» та «Про фізичну культуру і спорт».

Під час обговорення законопроектів члени Комітету в цілому підтримали законодавчі ініціативи народних депутатів України, оскільки реалізація їх положень сприятиме меценатству в сфері фізичної культури і спорту та, як наслідок, більш активному розвитку сфери фізичної культури і спорту.

Водночас, члени Комітету висловили свої пропозиції та зауваження до проектів законів та запропонували об’єднати запропоновані народними депутатами законопроекти, взявши за основу проект Закону про меценатство у фізичній культурі і спорті (реєстр. № 6770, поданий народними депутатами України Ричковою Т.Б., Павелком А.В., Палатним А.Л. та іншими), з врахуванням при його підготовці до другого читання окремих положень проекту Закону про меценатство у сфері фізичної культури та спорту, (реєстр. № 6770-1, поданий народним депутатом України Березою Ю.М).

Крім того, члени Комітету зауважили, що ці проекти законів України мають розглядатися у залі Верховної Ради України разом з проектами законів України про внесення змін до Податкового кодексу України щодо меценатства у фізичній культурі і спорті, (реєстр. № 6771), про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо податкового стимулювання здійснення меценатства у сфері фізичної культури та спорту), (реєстр. № 7015) та про внесення змін до статті 287 Митного кодексу України щодо меценатства у фізичній культурі і спорті, (реєстр. № 6772).

Проектами законів пропонується внести низку змін до Податкового кодексу України та Митного кодексу України з тим, щоб стимулювати меценатство у сфері фізичної культури та спорту. Зокрема передбачено:

звільнити від оподаткування операції:

з постачання на митній території України товарів або послуг, що здійснюються на підставі та на виконання договору між меценатом спорту та набувачем меценатської допомоги; ввезення на митну територію України майна, як меценатської допомоги;

звільнити від оподаткування ввізним митом товари, що ввозяться на митну територію України для меценатської діяльності у сфері фізичної культури і спорту, за визначеними законопроектами кодами тощо.

Також відповідними змінами передбачається, що порядок ввезення, постачання та цільового використання вищезазначених товарів, послуг, майна, визначається Кабінетом Міністрів України.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

19 квітня 2024 15:05
19 квітня 2024 14:30
19 квітня 2024 13:35
19 квітня 2024 12:40
19 квітня 2024 09:25
18 квітня 2024 17:43
18 квітня 2024 17:00
18 квітня 2024 16:30
18 квітня 2024 15:52
18 квітня 2024 14:43