У засіданні Комітету взяли участь: народні депутати України, Міністр молоді та спорту України Ігор Жданов, президент Національного комітету спорту інвалідів України Валерій Сушкевич, віце-президент Національного олімпійського Комітету Равіль Сафіуллін, президент Спортивного комітету України Ілля Шевляк, голова Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України Вадим Стеценко, а також голови фізкультурно-спортивних товариств та представники спортивної громадськості.

 

Відкриваючи засідання Комітету, Голова Комітету Артур Палатний наголосив на деяких питаннях, що турбують Комітет, зокрема:

стосовно ситуації з дитячо-юнацькими спортивними школами та запитав про те, що зроблено Міністерством у 2018 році для ефективного розвитку масового спорту в областях;

про стан проекту наказу Міністерства молоді та спорту України "Про затвердження Положення про єдиний рейтинг з олімпійських та неолімпійських видів спорту в Україні", в частині врахування інтересів всіх видів спорту без виключення;

щодо формування державної молодіжної політики та що конкретно зроблено за 2018 рік в цьому напрямку, про працевлаштування молоді тощо;

про стан виконання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво/реконструкцію палаців спорту, що була передбачена у Законі України «Про Державний бюджет України на 2018 рік». «У звіті Уряду зазначено, що кошти, які передбачені Субвенцією були спрямовані на два проекти: будівництво Палацу спорту в місті Хмельницькому та будівництво універсального спортивного залу спортивного комплексу в СДЮСШОР м. Рівне. Який на цей час стан цих об’єктів, чи потребуватимуть вони додаткових коштів з державного бюджету та коли планується відкриття цих спортивних об’єктів», - запитав А. Палатний у профільного Міністра.

Крім того, А. Палатний поінформував учасників Комітету, що згідно зі статистичними даними збільшилась кількість молоді, яка готова захищати Україну зі зброєю в руках, займатися волонтерством та благодійністю та запропонував Ігорю Жданову детальніше прозвітувати про те, що зроблено Міністерством для національно-патріотичного виховання дітей та молоді за 2018 рік.

Також Голова Комітету звернув увагу Міністра молоді та спорту України І. Жданова стосовно вирішення проблеми щодо забезпечення додатковим приміщенням фахівців «Інваспорту» та Національного комітету спорту інвалідів України, оскільки кількість паралімпійців зросла, і як наслідок, кількість людей, які працюють з ними також суттєво збільшилася. Наголосив, що, люди, які сидять у візках, стоять на протезах, незрячі, мають ДЦП і інші захворювання вимушені підніматися на 8-9 поверхи, і стояти в коридорах, бо місця їм в кімнатах не вистачає.

Міністр молоді і спорту України Ігор Жданов під час звітування поінформував учасників засідання, про те, що програмою дій Уряду на 2018 рік за Міністерством молоді та спорту було визначено чотири пріоритетні напрямки діяльності: забезпечення національно-патріотичного виховання; формування здорової нації; створення нових можливостей для молоді; формування позитивного іміджу України у світовому спортивному русі.

Очільник Міністерства прозвітував, що у 2018 році започатковано відкритий конкурс проектів в сфері національно-патріотичного виховання, за результатами якого відібрано 30 проектів та успішно реалізовано 28 проектів.

Також проводилися семінари-тренінги «Співпраця-2018», вишколи з підготовки громадських активістів, які залучаються для організації військово-патріотичних ігор "Сокіл" ("Джура"), "Джура – Прикордонник". Загалом у 2018 році проведено 59 великих міжнародних та всеукраїнських заходів в сфері національно-патріотичного виховання, якими було охоплено майже вдвічі більше молоді, ніж у 2017 році, а саме 517 тис. молодих людей – зазначив Міністр.

Щодо проведеної роботи Міністерством у сфері фізичної культури та спорту Ігор Жданов зазначив, що створення умов для змістовного спортивного дозвілля, популяризації фізичної культури й здорового способу життя серед населення є пріоритетом в діяльності Міністерства. Зокрема, Міністерство працювало над реалізацією плану заходів Національної стратегії 2025 “Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація”.

Також, як зазначив Міністр у своєму звіті, на особливому контролі Комітету та Мінмолодьспорту перебуває питання збереження та розвитку системи дитячо-юнацьких спортивних шкіл, яких станом на 01.01.2019 в Україні функціонує 1267.

При цьому, Міністр наголосив на тому, що у 2018 році підвищено на 2 тарифні розряди оплату праці тренерів ДЮСШ, а також на тому, що Міністерством на цей час вживаються заходи щодо подальшого збільшення оплати праці тренерів шляхом застосування додаткових механізмів підвищення заробітної плати фахівців ДЮСШ.

Ще один пріоритет на який звернув увагу Ігор Жданов – це розбудова сучасної інфраструктури спортивних споруд за місцем проживання та у місцях масового відпочинку громадян.

«Враховуючи пропозиції та зауваження, висловлені народними депутатами-членами профільного Комітету під час минулого звіту, Міністерством було проведено моніторинг ситуації на Всеукраїнському рівні. Його результати продемонстрували позитивну динаміку щодо розбудови спортивної інфраструктури для масового спорту. Так, у 2018 році порівняно з 2017 роком загальна кількість спортивних майданчиків зросла на 1283 одиниці. Відродження спортивної інфраструктури на місцях відбувається завдяки реформі децентралізації та роботі Мінмолодьспорту з обласними державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування щодо необхідності виділення коштів на будівництво нових, ремонт та реконструкцію існуючих спортивних споруд і майданчиків» – підкреслив Міністр молоді та спорту Ігор Жданов.

Що стосується молодіжної політики Міністр Ігор Жданов зазначив, що за останні три роки близько 8000 молодих українців та їх однолітків з Польщі і Литви взяли участь у молодіжних обмінах, які започатковані Міністерством. Реалізовано 247 спільних проектів.

У 2018 році надано підтримку 35 молодіжним та дитячим громадським організаціям, які реалізували 52 проекти, до яких залучено близько 810 тис. учасників, надано фінансову підтримку заходам Молодіжної організації "Пласт – Національна Скаутська Організація України", до участі в яких залучено більше 10 тисяч дітей та молоді.

Також Мінмолодьспортом спільно з Українською академією лідерства та за підтримки USAID започатковано проект стажування молоді в органах влади «Державотворець». Близько 900 молодих людей пройшли навчання в рамках реалізації спільно з ПРООН програми «Молодіжний працівник». Запроваджено окрему програму «Молодіжний працівник в ОТГ».

Започатковано проект Skills lab: «Власна справа» та Skills lab: «Успішна кар'єра», розроблено проект Національного плану дій щодо зайнятості молоді до 2025 року.

З метою підтримки та заохочення молоді присуджено Премії Кабінету Міністрів України 20 молодим людям за досягнення у розбудові України.

Завершуючи свій виступ, Ігор Жданов наголосив на тому, що в цілому 2018 рік був успішним для українських спортсменів. Збірні команди України завоювали на офіційних міжнародних змаганнях: 5170 високих нагород.

Національні збірні команди України з олімпійських видів спорту взяли участь  813 міжнародних спортивних змаганнях та вибороли 434 нагороди.

Спортсмени з неолімпійських видів спорту взяли участь у 305 міжнародних спортивних змаганнях та здобули 3896 нагород.

Українські спортсмени з інвалідністю взяли участь у 119 міжнародних спортивних змаганнях: чемпіонатах Європи та світу, кубках Європи та світу, зимових Паралімпійських іграх та інших турнірах. На цих змаганнях вони здобули 840 нагород.

Ігор Жданов подякував народним депутатам - членам Комітету за підтримку та співпрацю.

Також питання Міністру ставили: перший заступник Голови Комітету Микола Величкович, заступник Голови Комітету Денис Силантьєв, заступник Голови Комітету Олег Петренко, президент Національного комітету спорту інвалідів України Валерій Сушкевич, віце-президент Національного олімпійського Комітету Равіль Сафіуллін, президент Спортивного комітету України Ілля Шевляк та інші.

 

За результатами розгляду Звіту Міністерства молоді та спорту України ухвалено рішення: визнати роботу Міністерства молоді та спорту України задовільною.

Також прийнято рішення Комітету про напрацювання рекомендацій Міністерству молоді та спорту України щодо вжиття заходів стосовно покращення реалізації державної молодіжної політики, національно-патріотичного виховання дітей та молоді, державної політики у сфері фізичної культури та спорту.

 Інформуємо, що таке рішення буде опубліковане після його доопрацювання в Комітеті та врахування пропозицій спортивної громадськості!

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

22 квітня 2024 17:30
22 квітня 2024 16:57
22 квітня 2024 15:00
22 квітня 2024 14:16
22 квітня 2024 13:35
22 квітня 2024 13:00
19 квітня 2024 15:05
19 квітня 2024 14:30
19 квітня 2024 13:35
19 квітня 2024 12:40