Відкриваючи засідання Голова Комітету Андрій Кожем’якін познайомив учасників засідання з членами Комітету і підкреслив, що всі народні депутати налаштовані на співпрацю зі спортивними федераціями, спортсменами та новим Міністром культури, молоді та спорту.

Заступник Міністра молоді і спорту України Олександр Ярема поінформував членів Комітету про результати виступів національних команд з олімпійських та неолімпійських видів спорту в чемпіонатах світу та Європи сезону 2018 року, кількості проведення спортивних змагань та навчально-тренувальних зборів та принципів розподілу коштів Державного бюджету між національними федераціями з видів спорту. Зокрема, заступник Міністра зазначив, що українські спортсмени взяли участь у 1845 міжнародних змаганнях, у тому числі 65 чемпіонатах світу, 76 чемпіонатах Європи та 250 – етапах кубку світу. На цих змаганнях завойовано 4301 нагороду, з яких 1584 - золоті, 1364 - срібні та 1353 - бронзові.

Секретар Комітету Григорій Суркіс під час свого виступу наголосив на тому, що на його думку проведення експерименту Міністерством молоді та спорту України в частині передачі федераціям права самостійно освоювати бюджетні кошти в багатьох випадках не призвело до покращення результатів виступів провідних спортсменів на міжнародних форумах, а в деяких випадках, наприклад, у легкій атлетиці – спостерігалось навіть погіршення.

Григорій Суркіс висловив подив, що Міністерство дозволило брати участь в експерименті федераціям з хокею, хокею на траві та регбі, які ніколи не мали здобутків на чемпіонатах світу та Європи. Також секретар Комітету наголосив на тому, що Міністерством не розроблено прозорих критеріїв та показників ефективності розподілу бюджетних коштів між федераціями.

«Експеримент не створив європейську модель співпраці Міністерства з федераціями та не позбавив центральний орган виконавчої влади не властивих йому управлінських функцій», - підкреслив Г. Суркіс.

Заступник Голови Комітету Анатолій Костюх висловив свою думку щодо перегляду прозорого розподілу бюджетних коштів між олімпійськими видами спорту, затверджених наказом Міністерства молоді та спорту України № 3050 від 04.07.18р. та необхідності щорічного

звітування федераціями стосовно використання бюджетних коштів.

Голова підкомітету з питань фізичної культури та масового спорту Георгій Мазурашу під час свого виступу зазначив, що спорт слід оцінювати не тільки по медалях, а починати з підтримки масового спорту, оскільки саме він є фундаментом формування здорової нації. Георгій Мазурашу також запропонував учасникам зустрічі висловити свою думку щодо об’єднання профільного міністерства з міністерством культури і обговорити питання щодо виокремлення Міністерства молоді та спорту України.

За результатами обговорення першого питання порядку денного Комітет ухвалив Рішення: інформацію Міністерства молоді і спорту України про  ефективність використання коштів державного бюджету, виділених Міністерству молоді та спорту України на розвиток фізичної культури, спорту вищих досягнень та резервного спорту, та ефективність використання коштів державного бюджету для проведення експерименту щодо залучення Міністерством молоді та спорту національних спортивних федерацій з окремих олімпійських видів спорту до організації і проведення спортивних заходів  взяти до відома, а також направити рекомендації Кабінету Міністрів України, Міністерству культури, молоді і спорту України та Рахункової палати України в частині оцінки зазначеного експерименту.

Крім того, народні депутати підтримали проект Постанови про деякі питання забезпечення ефективної підготовки та участі національних збірних команд України до XXXII Олімпійських та XVI Паралімпійських ігор 2020 року (реєстр. № 2130) та ухвалили рішення : рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні прийняти Постанову за основу та в цілому.

Також народні депутати України – члени Комітету поспілкувалися з представниками федерацій з видів спорту, ректорами профільних вузів, спортивними діячами щодо подальшої співпраці та їх залучення до розробки законодавчих актів у сфері фізичної культури і спорту. (аудіо запис засідання додається). Під час своїх виступів представники спортивної громадськості висловили конкретні пропозиції щодо реформування сфери фізичної культури і спорту.

Матеріали:

Інформація про фінансування та діяльність ДНДІФКС

Інформація про ДНДІФКС

ДНДІФКС-Презентація

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

28 березня 2024 16:44
28 березня 2024 13:11
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 12:22
27 березня 2024 17:03
27 березня 2024 16:00
27 березня 2024 15:41
27 березня 2024 15:05
27 березня 2024 14:25
27 березня 2024 13:20