Комітет заслухав інформацію заступника Міністра культури, молоді та спорту України Олексія Сівіріна про підготовку до виконання програми.

Олексій Сівірін зазначив, що планується участь в програмі 70 – 100 тисяч учасників віком від 14 до 21 року з усіх регіонів Украі?ни, у тому числі з тимчасово окупованих територій України, та створення 2600 груп учасників. Буде створено 25 – 50 регіональних команд, що будуть забезпечувати відбір менторів, супроводжуючих для обмінів молоддю та спільно з менторами здійснюють відбір учасників обмінів молоддю та формування складу груп.

Розмір однієї групи, яка бере участь у обмінах молоддю, може становити від 20 до 25 учасників обмінів молоддю. До складу кожної групи додатково входить ментор. У разі, якщо група складається з більш ніж 10 неповнолітніх учасників обмінів молоддю, до такої групи також входить супроводжуючий. Ментори можуть виконувати функції супроводжуючих. Тривалість одного обміну молоддю становить п’ять днів, не ураховуючи дні приїзду і від'їзду учасників обмінів молоддю.

Заступник Міністра культури, молоді та спорту України зазначив, що програма  перебування в регіоні має включати культурні компоненти, навчальну складову (розвиток громадянських компетентностей), взаємодію з місцевою молоддю, реалізації спільних  ініціатив.

Заступник Голови Комітету Василь Мокан у своєму виступі наголосив на тому, що ініціював розгляд цього питання на засіданні Комітету, оскільки у багатьох молодіжних та дитячих громадських організацій виникає багато запитань щодо реалізації програми через відсутність будь-якої офіційної інформації, що призводить до появи різноманітних чуток та розповсюдження фейків.  

Василь Мокан вважає, що інформація про реалізацію програми  має бути невідкладно розміщена на сайті Міністерства культури, молоді та спорту України, щоб молодь мала повну інформацію щодо програми та могла взяти в ній участь.

На думку заступника Голови Комітету програму обмінів необхідно провести таким чином, щоб вона була дійсно цікавою і корисною і для подорожуючих і для місцевої молоді. І до створення регіональних команд, і до проведення спільних заходів з групами обміну мають бути залучені як всеукраїнські так і місцеві молодіжні та дитячі громадські організації. Маємо використовувати цей значний потенціал у проекті мобільності молоді.

Завершуючи свій виступ, Василь Мокан наголосив на тому, що дивиться з оптимізмом на реалізацію програми, проте і Міністерство культури, молоді та спорту України, і Державне агентство розвитку молоді та громадянського суспільства України мають забезпечити ефективну підготовку та реалізацію програми.

Голова Комітету Андрій Кожем’якін наголосив на необхідності забезпечення суттєвого представництва у групах учасників молоді з сільської місцевості. Молоді мешканці села мають отримати можливість побачити життя інших регіонів, що стимулюватиме їх змінювати своє життя. З іншого боку, сільські райони теж мають отримати можливість приймати групи з інших регіонів. Міській молоді теж корисно побачити особливості життя сільської молоді. 

Також Голова Комітету підтримав пропозицію Василя Мокана щодо найширшого залучення до програми молодіжних та дитячих громадських організацій. На програми виділені величезні кошти, і вони мають, у тому числі,  бути використані для розвитку організованого молодіжного та дитячого руху, – підсумував Голова Комітету.

Комітет ухвалив рішення, де рекомендував Міністерству культури, молоді та спорту України розмістити інформаційну довідку про реалізацію програми «Зшивання країни - проект мобільності молоді» на  сайті Міністерства та врахувати при реалізації програми пропозиції членів Комітету.

Програма мобільності молоді 2020 (презентація)

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

19 квітня 2024 15:05
19 квітня 2024 14:30
19 квітня 2024 13:35
19 квітня 2024 12:40
19 квітня 2024 09:25
18 квітня 2024 17:43
18 квітня 2024 17:00
18 квітня 2024 16:30
18 квітня 2024 15:52
18 квітня 2024 14:43