У засіданні Комітету взяли участь:  народні депутати України-члени Комітету з питань молоді і спорту, голова Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву».

Зважаючи на актуальність питання, Голова Комітету Андрій Кожем’якін, наголосив на тому, що житлова проблема є однією з найболючіших для молодих громадян нашої країни. Адже більшість молодих сімей не мають можливості отримати доступ на ринок житла без бюджетної підтримки. «А безперспективність у вирішенні найважливішого питання – питання житла, впливає на міграційні процеси, і на демографічні показники і в результаті складає соціально-психологічну напруженість в державі. Все це впливає і на економіку держави», - наголосив Голова Комітету.

Голова Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» Сергій Комнатний подякував членам Комітету за підтримку та співпрацю.  Під  час звіту Комнатний С.О. поінформував народних депутатів України, що Держмолодьжитло  – це установа, яка є одним із інструментів Держави у реалізації житлової політики, та основна мета роботи якої - забезпечення доступним житлом громадян, що потребують допомоги у вирішенні житлового питання.

«Кредитний портфель Держмолодьжитла складає 1,63 млрд.грн., а статутний капітал – 388,4 млн.грн. Всього за час роботи Держмолодьжитла житлом забезпечено понад 40 350 сімей», - зазначив Комнатний С.О.

Коротко поінформував про загальні результати реалізації житлових програми в минулому році.

Голова Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» зауважив, що увага держави до житлових проблем молоді не є достатньою.

«Останні 6 років питання забезпечення житлом громадян України та, відповідно, житлові програми не були в пріоритетах державної житлової політики. Невтішні наслідки цієї проблеми, в тому числі призвели до того, що Україна втрачає найбільш працездатні верстви населення - молодь, науковий потенціал, а отримує старіння нації та розвиток глибокої демографічної кризи, яка несе загрози економічній та навіть національній безпеці держави.

На жаль, за рахунок коштів загального фонду державного бюджету житлом не забезпечено жодну молоду родину починаючи з 2015 року, саме відтоді видатки на бюджетну програму «Надання пільгового довгострокового державного кредиту молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла» не передбачалися.

А це, слід зауважити, найбільш затребуваний механізм забезпечення житлом серед молоді, адже умови участі в цій програмі є посильними для молодих родин», - підсумував Комнатний С.О.

Відмітив, що поряд з низьким рівнем фінансування житлових програм для молоді з державного бюджету, протягом останніх років зберігається чітка тенденція збільшення їх  фінансування місцевими бюджетами, в 2019 році це 155,9 млн грн. На 2020 рік вже заплановано понад 138,1 млн грн коштів місцевих бюджетів.

Також наголосив, що у 2020 році дія Державної програми забезпечення молоді житлом закінчується. А це означає, що у випадку, якщо протягом найближчого часу дію програми не буде продовжено, зникнуть правові підстави, які дають змогу допомагати молодим людям вирішувати їхнє житлове питання.

Сергій Комнатний попросив у членів Комітету підтримки у питанні продовження строку дії Державної програми забезпечення молоді житлом на 2013 – 2020 роки та, безперечно, питанні відновлення фінансування Програми з загального фонду державного бюджету.

Заступник Голови Комітету Василь Мокан також взяв участь в обговоренні питання і наголосив, що в цілому підтримує Державну програму забезпечення молоді житлом, але питання продовження строку дії Державної програми забезпечення молоді житлом не змінить ситуації з забезпеченням молоді житлом. Зауважив, щоб задовільнити всі потреби молоді на житло необхідна велика сума грошей, якої у держави сьогодні немає. І запропонував провести зустріч і обговорення з широким колом фахівців і молодих людей, які опікуються цими питаннями

За підсумками розгляду даного питання Комітет ухвалив Рішення:

 

Кабінету Міністрів України:

передбачити видатки на бюджетну програму «Надання пільгового довгострокового державного кредиту молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла» при підготовці та розгляді Бюджетної декларації та формуванні проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» обсягом 1 569 690,2 тис. грн;

до 1 липня 2020 року розробити та затвердити Державну програму забезпечення молоді житлом на 2021-2030 роки, яка б передбачала фінансування з Державного та місцевих бюджетів.

 

Верховній Раді України:

при внесенні змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» передбачити видатки на бюджетну програму «Надання пільгового довгострокового державного кредиту молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла»  обсягом  1 569 690,2 тис. грн.

 

Місцевим органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування в установленому порядку в межах своїх повноважень рекомендувати:

 

1) проаналізувати результати реалізації місцевих програм забезпечення молоді житлом, у разі відсутності, розробити та затвердити нові житлові програми;

2) забезпечити фінансування місцевих програм із забезпечення молоді житлом.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

18 квітня 2024 15:52
18 квітня 2024 14:43
17 квітня 2024 18:05
17 квітня 2024 17:35
17 квітня 2024 17:00
17 квітня 2024 16:25
16 квітня 2024 18:09
16 квітня 2024 17:07
16 квітня 2024 16:05
16 квітня 2024 15:04