Комітет Верховної Ради України з питань молоді і спорту на засіданні 3 червня 2020 року розглянув проекти Законів України щодо меценацької діяльності у сфері спорту, а саме:

про внесення змін до деяких законів України щодо меценатської діяльності у сфері спорту, (реєстр. № 3498), поданий народними депутатами України Кожем'якіним А.А., Суркісом Г.М., Беленюком Ж.В. та іншими;

про внесення змін до деяких законів України щодо меценатської діяльності у сфері спорту, (реєстр. № 3498-1), поданий народними депутатами України Мазурашу Г.Г., Павлюком М.В., Божиком В.І. та іншими;

про меценатство у фізичній культурі і спорті, (реєстр. № 3469), поданий народними депутатами України Єфімовим М.В., Величковичем М.Р., Крульком І.І. та іншими;

про меценатську діяльність у сфері фізичної культури і спорту, (реєстр. № 3469-1), поданий народним депутатом України Мазурашу Г.Г.

У всіх законопроектах пропонується: підвищити ефективність та дієвість меценатської допомоги в сфері спорту і, як наслідок, забезпечити активну участь меценатів у реалізації соціально важливих заходів.

Зокрема, положеннями законопроектів визначаються загальні засади меценатства у сфері спорту, створюються сприятливі умови для оновлення спортивних споруд, спортивного устаткування державних та муніципальних спортивних закладів.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловило низку зауважень до проектів Законів про меценатство у фізичній культурі і спорті, (реєстр. № 3469) та про меценатську діяльність у сфері фізичної культури і спорту, (реєстр. № 3469-1). Зокрема, у відповідних висновках зазначено, що законопроекти не мають самостійного предмету регулювання, і питання меценатства у спорті доцільно врегульовувати, шляхом внесення змін до вже існуючих законодавчих актів, і за результатами розгляду у першому читанні законопроекти доцільно повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Водночас, Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своїх висновках зауважило, що проектами Законів України про внесення змін до деяких законів України щодо меценатської діяльності у сфері спорту», (реєстр. № 3498) та про внесення змін до деяких законів України щодо меценатської діяльності у сфері спорту», (реєстр. № 3498-1), пропонується вирішити питання меценатської допомоги в сфері спорту, саме шляхом внесення змін до чинного законодавства України.

Поряд з цим, на засіданні Комітету відбулася конструктивна дискусія щодо принципового питання: чи має меценатська допомога використовуватися на розвиток всіх видів спорту чи лише олімпійських, паралімпійських та дефлімпійських. Більшість членів Комітету прийшли до висновку, що недоцільно обмежувати меценатів у визначенні напрямів надання меценатської допомоги, оскільки це допоможе залучити до різних видів спорту більшу кількість громадян України, насамперед, дітей та молоді. Тому члени Комітету підтримали пропозицію щодо прийняття за основу законопроекту, (реєстр. № 3498).

Крім того, члени Комітету запропонували створити у Комітеті з питань молоді і спорту робочу групу з підготовки до другого читання проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо меценатської діяльності у сфері спорту, (реєстр. № 3498), у разі його прийняття у першому читанні за основу, та долучити до цієї робочої групи народних депутатів України авторів всіх проектів Законів, що спрямовані на врегулювання меценатської діяльності.

Також члени Комітету підтримали пропозицію Національного олімпійського комітету України, щоб під час ухвалення законопроекту за основу, додати до нього норми щодо інформаційного забезпечення меценатства.

З огляду на зазначене та за наслідками розгляду Комітет прийняв рішення:

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду проектів Законів в першому читанні прийняти проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо меценатської діяльності у сфері спорту, (реєстр №3498), поданий народними депутатами України Кожем'якіним А.А., Суркісом Г.М., Беленюком Ж.В. та іншими, за основу, з врахуванням пропозицій Комітету,

а проекти законів України про внесення змін до деяких законів України щодо меценатської діяльності у сфері спорту, (реєстр. № 3498-1), про меценатство у фізичній культурі і спорті, (реєстр. № 3469) та про меценатську діяльність у сфері фізичної культури і спорту (реєстр. № 3469-1) повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

28 березня 2024 16:44
28 березня 2024 13:11
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 12:22
27 березня 2024 17:03
27 березня 2024 16:00
27 березня 2024 15:41
27 березня 2024 15:05
27 березня 2024 14:25
27 березня 2024 13:20