Комітет Верховної Ради України з питань молоді і спорту на засіданні 3 лютого 2021 року розглянув проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» (щодо діяльності фізкультурно-спортивних товариств «Динамо», «Колос», «Спартак» та «Україна»), поданий народними депутатами України Мазурашу Г.Г., Пушкаренком А.М., Ковальовим О.І. (реєстр. № 4569), і повідомляє наступне.

Проектом Закону пропонується доповнити Закон України «Про фізичну культуру і спорт» низкою нових норм, зокрема передбачається:

розширення завдань фізкультурно-спортивних товариств, зокрема щодо здійснення заходів з фізичної реабілітації, рекреації, оздоровлення населення засобами фізичної культури і спорту, рухової активності та інших видів фізкультурно-спортивної діяльності;

визначення понять «фізкультурно-спортивних товариств «Динамо», «Колос», «Спартак» та «Україна»;

отримання фінансової підтримки зазначеними товариствами за рахунок коштів державного бюджету;

розширення закладів фізичної культури, де фізкультурно-спортивні товариства можуть бути їхніми засновниками;

надати право визначеним фізкультурно-спортивним товариствам представляти Україну у відповідних міжнародних спортивних організаціях, міжнародних спортивних змаганнях і організовувати та проводити на території України всеукраїнські та міжнародні спортивні заходи;

встановити, що фізкультурно-спортивні товариства мають свою символіку, здійснюють її використання та забезпечують захист відповідно до Закону.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України зазначає, що частина питань, які пропонуються положеннями проекту Закону, вже значною мірою врегульовані в чинному законодавстві України та висловлює низку зауважень і пропозицій до законопроекту.

Міністерство молоді та спорту України і Міністерство фінансів України також висловили свої зауваження та пропозиції до проекту Закону.

Під час обговорення проекту Закону члени Комітету підтримали законодавчу ініціативу, оскільки реалізація положень законопроекту сприятиме забезпеченню підтримки та врегулює на законодавчому рівні діяльність фізкультурно-спортивних товариств «Динамо», «Колос», «Спартак» та «Україна».

Водночас, народні депутати України – члени Комітету, а також представники спортивної громадськості зауважили, що, оскільки, є низка пропозицій і зауважень до законопроекту, ними було вирішено, що у разі прийняття зазначеного проекту Закону за основу, буде створена робоча група з доопрацювання його до другого читання.

Крім того, народними депутатами України – членами Комітету була підтримана пропозиція фізкультурно-спортивного товариства «Динамо» щодо внесення відповідних змін до статті 18 Закону України «Про фізичну культуру і спорт» в частині визначення статусу колективів фізичної культури.

За наслідками розгляду Комітет ухвалив рішення: рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» (щодо діяльності фізкультурно-спортивних товариств «Динамо», «Колос», «Спартак» та «Україна»), (реєстр. № 4569), прийняти за основу з урахуванням пропозицій Комітету:

Розділ І законопроекту доповнити новим пунктом 1 такого змісту:

«1. В абзаці другому статті 18 слово «громадськими» замінити словом «добровільними», а після слів «за місцем роботи» доповнити словами «(служби, навчання)».

Відповідно змінити нумерацію пунктів.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

24 квітня 2024 18:00
24 квітня 2024 17:36
24 квітня 2024 16:25
24 квітня 2024 15:52
24 квітня 2024 15:30
24 квітня 2024 14:45
23 квітня 2024 18:00
23 квітня 2024 17:30
23 квітня 2024 16:02
22 квітня 2024 17:30