Метою законопроекту згідно із пояснювальною запискою є оновлення відносин у сфері страхування, загальних правових засад здійснення діяльності зі страхування, а також визначення повноважень Національного банку України із здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) за діяльністю страховиків відповідно до кращих міжнародних практик.

Законопроектом, в частині предметів відання Комітету з питань молоді і спорту, пропонується виключити частину третю статті 43 Закону України «Про фізичну культуру і спорт», тобто норму, якою передбачено, що спортсмени вищої категорії підлягають обов'язковому страхуванню в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Крім того, законопроектом пропонується частину шосту статті 3 Закону України «Про підтримку олімпійського, паралімпійського руху та спорту вищих досягнень в Україні», де передбачається, що держава забезпечує соціальний захист членів збірних команд України з олімпійських та паралімпійських видів спорту шляхом фінансування витрат на обов'язкове державне та медичне страхування спортсменів вищих категорій, викласти в новій редакції, а саме:

«6. Держава забезпечує соціальний захист членів збірних команд України з олімпійських та паралімпійських видів спорту. Життя та здоров’я спортсменів вищих категорій можуть бути застраховані за класами страхування 1 та/або 2, визначеним статтею 4 Закону України “Про страхування”. Порядок та умови такого страхування можуть визначатися центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері фізичної культури та спорту, за погодженням з Національним банком України».

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловило щодо змісту законопроекту низку зауважень і пропозицій, які не стосуються сфери фізичної культури і спорту.

Міністерство молоді та спорту не підтримує законопроект в частині, що стосується сфери фізичної культури і спорту.

Водночас, міністерство молоді та спорту України пропонує внести до розділу XV "Прикінцеві та перехідні положення" законопроекту "Про страхування" такі зміни:

1) підпункт 25 пункту 21 викласти в такій редакції:

"25) частину шосту статті 3 Закону України "Про підтримку олімпійського, паралімпійського pyxy та спорту вищих досягнень в Україні" (Відомості Верховної Ради, 2000 р., № 43 ст. 370; 2005 р., № 5, ст. 122; 2014 р.,№ 2-3, ст. 41) викласти в такій редакції:

"6. Спортсмени штатної команди національних збірних команд України з олімпійських та паралімпійських видів спорту, штатних спортивних команд резервного спорту підлягають страхуванню за класами страхування 1 та/або 2, передбаченими статтею 4 Закону України "Про страхування", в порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері фізичної культури i спорту, за погодженням з Національним банком України";

2) підпункт 43 пункту 21 викласти в такій редакції:

"43) частину третю статті 43 Закону України "Про фізичну культуру i спорт" (Відомості Верховної Ради, 2010 р., № 7 ст. 50 із наступними змінами) викласти в такій редакції:

"Спортсмени штатної команди національних збірних команд України: з видів спорту, штатних спортивних команд резервного спорту підлягають страхуванню за класами страхування 1 та/або 2, передбаченими статтею 4 Закону України "Про страхування", в порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері фізичної культури i спорту, за погодженням з Національним банком України".

Під час обговорення проекту Закону народні депутати – члени Комітету зазначили, що запропоновані законопроектом зміни в частині сфери фізичної культури і спорту є неприпустимими, оскільки обов’язкове страхування спортсменів вищої категорії є важливою складовою соціального захисту та підвищення спортивної майстерності членів національних збірних команд України з видів спорту під час їх підготовки та участі у всеукраїнських та міжнародних заходах.

Члени Комітету підтримали пропозиції Міністерства молоді та спорту України, що спрямовані на збереження обов’язковості страхування спортсменів вищих категорій та, як наслідок, забезпечать важливу складову соціального захисту та підвищення спортивної майстерності членів національних збірних команд України з видів спорту під час їх підготовки та участі у всеукраїнських та міжнародних заходах.

З огляду на зазначене, Комітет ухвалив рішення: рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України про страхування, (реєстр. № 5315), прийняти за основу з урахуванням пропозицій Комітету.

Відповідний висновок Комітету надіслано до Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

19 квітня 2024 15:05
19 квітня 2024 14:30
19 квітня 2024 13:35
19 квітня 2024 12:40
19 квітня 2024 09:25
18 квітня 2024 17:43
18 квітня 2024 17:00
18 квітня 2024 16:30
18 квітня 2024 15:52
18 квітня 2024 14:43