Засідання було спрямоване на обговорення проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт», (реєстр. № 5848).

Відкриваючи засідання підкомітету, голова підкомітету з питань спорту вищих досягнень та спортивної діяльності Ольга Саладуха зазначила, що законопроектом пропонується:

 

·                визначення повноважень центрального органу виконавчої влади у сфері фізкультури і спорту;

·                визначення на державному рівні платформи реалізації Конвенції Ради Європи проти маніпулювання спортивними змаганнями та Міжнародної конвенції про боротьбу з допінгом у спорті;

·                сприяння впровадженню європейської моделі автономії розвитку спорту шляхом розширення повноважень всеукраїнських спортивних федерацій;

·                розширення права спортивних клубів надавати різноманітні фізкультурно-спортивні послуги;

·                визначення загальних засад впровадження та адміністрування електронних інформаційно-аналітичних систем, сервісів, електронних реєстрів тощо.

 

Водночас, Ольга Саладуха зазначила, що законопроект має і недоліки, на які, зокрема, вказує Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України, Зокрема, це відсутність належної аргументації щодо виключення статті 12 Закону «Про фізичну культуру і спорт», де йдеться про школи вищої спортивної майстерності (ШВСМ). Це означає їхню ліквідацію та заміну зазначених шкіл на Центри олімпійської підготовки (ЦОПи). «Така ініціатива сьогодні переважно негативно сприймається спортивною спільнотою», - підкреслила О. Саладуха.

Під час подальшого обговорення положень законопроекту зі спортивною громадськістю на підкомітеті відбулися гострі дискусії. Народні депутати – члени комітету, висловили свою позицію, зокрема щодо змін в системі ШВСМ та зазначили, що потрібно ґрунтовно підійти до цього питання, бо це може боляче вдарити по підготовці професійних спортсменів.

Водночас, народні депутати і представники спортивної громадськості зазначили, що необхідно ознайомитися із проектом Положення про Центри олімпійської підготовки, оскільки, як було озвучено представниками Міністерства молоді та спорту України, вилучаючи статтю 12 із Закону України «Про фізичну культуру і спорт», будуть внесені відповідні зміни щодо перетворення ШВСМ в ЦОПи в проект Положення про Центри олімпійської підготовки.

За результатами обговорення законопроекту, реєстр. № 5848, народні депутати – члени Комітету зазначили, що у проекті Закону потрібно врахувати думку усіх зацікавлених сторін, ознайомитися з проектом Положення про Центри олімпійської підготовки та продовжити обговорення на черговому засіданні підкомітету.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

19 квітня 2024 15:05
19 квітня 2024 14:30
19 квітня 2024 13:35
19 квітня 2024 12:40
19 квітня 2024 09:25
18 квітня 2024 17:43
18 квітня 2024 17:00
18 квітня 2024 16:30
18 квітня 2024 15:52
18 квітня 2024 14:43