Документ (№6647) ініційовано Артуром Палатним, Миколою. Величковичем, Іваном Споришем, Іриною Луценко, Денисом Силантьєвим, Олегом Петренком, Анною Романовою, Олегом Велікіним.

У липні минулого року Верховна Рада України внесла зміни до Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України», вилучивши з нього норми, що регулювали питання виїзду дитини за кордон, у тому числі можливість виїзду на підставі рішення суду, у разі відсутності згоди одного з батьків.

З цього часу закони України не передбачають право дитини на виїзд за межі України на підставі рішення суду, що призводить до певних проблем при розгляді зазначених питань у суді.

Також, на сьогоднішній день  ні суди, ні батьки не можуть надати дозвіл на декілька виїздів дитини за межі України. Так трактує законодавство Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних та кримінальних справ та Нотаріальна палата.

Таким чином, батьки вимушені на кожний виїзд дитини надавати нотаріально засвідчений дозвіл або отримувати окреме рішення суду. Від цього, насамперед, страждають діти, які постійно беруть участь у міжнародних спортивних змаганнях, творчих конкурсах, олімпіадах, а також потребують лікування за межами України.

У зв’язку з цим, порядок виїзду дитини за межі України потребує уточнення в частині спрощення механізму надання батьками згоди на виїзд дитини за межі України, передбачення можливості виїзду на підставі рішення суду, у разі відсутності згоди одного з батьків.

Також, у разі, якщо дитина потребує надання медичної допомоги за межами України, або виборола право участі у міжнародних олімпіадах,  творчих конкурсах, спортивних змаганнях, ця дитина не повинна страждати від суперечок між батьками або знаходження батька за межами України, чи на тимчасово окупованій території. Для таких дітей необхідно запровадити спрощений порядок виїзду такої дитини за межі України.

 

Законопроектом пропонується передбачити:

 

можливість надання батьками дозволу на виїзд дитини за межі України на термін до трьох років, що передбачає згоду на один або декілька виїздів дитини за межі України, як без обмежень так із визначенням країн, до яких дозволено або заборонено в’їзд;

право дитини на виїзд за межі України у разі відсутності згоди одного з батьків (інших законних представників) дитини на підставі рішення суду або за дозволом органу опіки та піклування;

надання суду права прийняти рішення про надання згоди на виїзд дитини за межі України на постійне проживання або на один чи декілька тимчасових виїздів дитини за межі України як без обмежень так із визначенням країн, до яких дозволено або заборонено в’їзд;

запровадження права дитини на тимчасовий виїзд за межі України за згодою одного з батьків та за відсутності згоди іншого з батьків  за дозволом органу опіки та піклування  для лікування хвороби, участі у міжнародних олімпіадах,  творчих конкурсах, спортивних змаганнях за наявності документів, що підтверджують зазначені обставини.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

18 квітня 2024 17:43
18 квітня 2024 17:00
18 квітня 2024 16:30
18 квітня 2024 15:52
18 квітня 2024 14:43
17 квітня 2024 18:05
17 квітня 2024 17:35
17 квітня 2024 17:00
17 квітня 2024 16:25
16 квітня 2024 18:09