Закон передбачає запровадження системної діяльності державних органів, органів місцевого самоврядування, інститутів громадянського суспільства щодо запобігання та протидії домашнього насильства.

Серед найважливіших новацій Закону є такі:

Закон залучає всіх громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, до запобігання та протидії домашньому насильству. Громадяни, яким стало відомо про випадки домашнього насильства, мають повідомити про це до органів місцевої влади або підрозділів Національної поліції, або кол-центру з питань запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей.

Закон передбачає створення кол-центру з питань запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей, На відміну від існуючих «гарячих ліній» кол-центр має, насамперед, негайно передавати всі повідомлення про випадки насильства до підрозділів поліції, служб у справах дітей для невідкладного реагування.

Закон вводить в правове поле застосування тимчасового заборонного припису та обмежувального припису, які видаються відповідно підрозділами Національної поліції та судом, та передбачають зобов’язання залишити місце проживання  постраждалої особи; заборону на вхід та перебування в місці її проживання, заборона в будь-який спосіб контактувати з нею. Тимчасовий заборонний та обмежувальний припис щодо зобов’язання покинути місця свого проживання не застосовується до неповнолітніх осіб. Суд розглядає справу про видачу обмежувального припису не пізніше 72 годин після надходження заяви про видачу обмежувального припису до суду. Кривдник викликається до суду через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше 24 годин до дати відповідного судового засідання.

Дуже важливим нововведенням Закону є запровадження поняття оцінки ризиків як оцінювання вірогідності продовження чи повторного вчинення домашнього насильства, настання тяжких або особливо тяжких наслідків його вчинення, а також смерті постраждалої особи. Саме на підставі оцінки ризиків розробляється програма для кривдника та  ухвалюється рішення про видачу термінового заборонного та обмежувального припису.

Закон суттєво посилює захист прав дітей від домашнього насильства, визначає завдання органів опіки і піклування щодо захисту їх прав.

Відповідний законопроект було зареєстровано  під реєстраційним номером 5294.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

29 березня 2024 14:01
28 березня 2024 16:44
28 березня 2024 13:11
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 12:22
27 березня 2024 17:03
27 березня 2024 16:00
27 березня 2024 15:41
27 березня 2024 15:05
27 березня 2024 14:25