Комітет з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму на своєму засіданні 16 грудня 2015 року розглянув проект Закону про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулювання економічної діяльності в Україні (реєстр. № 3630), поданий Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до пояснювальної записки, необхідність прийняття законопроекту обумовлено проведенням податкової реформи, метою якої є  «побудова простої, прозорої, справедливої податкової системи, що стимулює інвестиції, створює умови для сталого розвитку національної економіки з одночасним забезпеченням потреб Державного та місцевих бюджетів на виконання пріоритетних видатків.

Під час обговорення члени Комітету зазначили, що у законопроекті не вирішене питання звільнення спортивних та оздоровчих організацій та закладів від податку на нерухоме майно (споруди, будівлі тощо) та плати за землю. Законопроектом пропонується звільнити від плати за землю лише заклади фізичної культури та спорту, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, проте навіть ці заклади не звільняються від податку на нерухомість. Фактично, надання пільг з плати за землю та податку на нерухоме майно законопроектом передається на розсуд органам місцевого самоврядування, водночас, місцевим бюджетам не компенсуються з Державного бюджету відповідні втрати їх доходів, що може призвести до виникнення серйозних проблем у здійсненні спортивної та оздоровчої діяльності в Україні, призупинення функціонування спортивних та оздоровчих об’єктів, їх перепрофілювання та ліквідації.

У зв’язку з цим, члени Комітету вважають за доцільне у статті 243 нової редакції Податкового кодексу України підпункт 243.2.3 пункту 243.2 доповнити абзацами такого змісту:

 

і) будівлі дитячих санаторно-курортних та оздоровчих закладів України незалежно від їх підпорядкованості, у тому числі дитячих санаторно-курортних та оздоровчих закладів України, які знаходяться на балансі підприємств, установ та організацій, перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України;

 

ї) будівлі закладів фізичної культури і спорту, підприємств, установ, організацій, громадських організації фізкультурно-спортивної спрямованості,  що використовуються для підготовки працівників та військовослужбовців правоохоронних органів і Збройних Сил України, проведення всеукраїнських, міжнародних змагань та навчально-тренувального процесу збірних команд України з видів спорту та підготовки спортивного резерву, та утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України;

 

к) будівлі баз олімпійської та паралімпійської підготовки, перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України.

Також члени Комітету підтримують пропозицію щодо доповнення пункту 254.1 статті 254 нової редакції Податкового кодексу України абзацами такого змісту:

 

«254.1.5. дитячі санаторно-курортні та оздоровчі заклади України незалежно від їх підпорядкованості, у тому числі дитячі санаторно-курортні та оздоровчі заклади України, які знаходяться на балансі підприємств, установ та організацій, перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України;

 

254.1.6. підприємства, установи, організації, громадські організації фізкультурно-спортивної спрямованості, - за земельні ділянки, на яких розміщені спортивні споруди, що використовуються для підготовки працівників та військовослужбовців правоохоронних органів і Збройних Сил України, проведення всеукраїнських, міжнародних змагань та навчально-тренувального процесу збірних команд України з видів спорту та підготовки спортивного резерву, та утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України».

На Комітеті також пролунали пропозиції членів Комітету щодо надання пільг з податку на прибуток для підприємств на суму вартості путівок на відпочинок та оздоровлення дітей працівників, а також вартості аматорських та спортивних занять таких дітей. 

За підсумками обговорення, Комітет пропонує Верховній Раді України розглядати питання про прийняття за основу проекту Закону про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулювання економічної діяльності в Україні (реєстр. № 3630), поданого Кабінетом Міністрів України, тільки за умови внесення вищезазначених змін до статей 243 та 254 нової редакції Податкового кодексу України.

 


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки до законопроектів, стосовно яких Комітет не є головним”

19 червня 2020 11:18
05 червня 2020 13:05
04 червня 2020 15:34
28 лютого 2019 13:29
28 лютого 2019 13:22
08 листопада 2017 10:45
08 червня 2017 17:57
07 червня 2017 11:29
05 квітня 2017 15:34
27 лютого 2017 11:25