Засідання круглого столу на тему "Деякі аспекти реалізації державної сімейної політики" (10 квітня 2013 р.)

30 червня 2013, 14:09

 

Деякі аспекти реалізації державної сімейної політики в Україні обговорено під час "круглого столу" у Комітеті з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму

Відкриваючи захід, голова підкомітету з питань молодіжної політики, сім'ї та дитинства Микола Жук, зокрема, наголосив, що сьогодні в Україні сімейна політика є невід’ємною складовою програм діяльності всіх урядів. За його словами, значні кошти спрямовуються на матеріальну допомогу сім’ям при народженні дитини, багатодітним, неповним сім’ям, тим, які опинилися в складних життєвих обставинах. Водночас, на думку народного депутата, для створення системи підтримки сімей, яка задіяла б всі можливі механізми для самостійного подолання сім’єю проблемних ситуацій, зроблено недостатньо.

М.Жук зазначив також, що, за даними Національного інституту стратегічних досліджень, починаючи з 2005 року, тобто з моменту значного збільшення виплат на дитину, спостерігається тенденція зростання народжуваності в соціально неблагополучних сім’ях, які витрачають "дитячі гроші" не стільки на дітей, скільки на задоволення власних потреб. " Допомога при народженні є основним джерелом доходів  таких сімей,"- сказав народний депутат. За його словами, в установах соціального захисту, зокрема, інтернатах, з’явилася нова категорія дітей - діти з сімей, що не мають коштів для існування. "Батьки передають дітей на виховання до інтернатної системи, фактично знімаючи з себе відповідальність за майбутнє дітей,"- наголосив М.Жук.

Він також підкреслив, що чинна сьогодні система допомоги посилює утриманські настрої, при чому держава виконує роль утримувача, хоча сім’ї потребують не утримання, а умов нормального життя (житло, заклади дошкільної освіти чи денного перебування дітей, робочі місця тощо) для поєднання професійних і сімейних обов’язків.

На думку виступаючого, сьогодні відсутня стратегія заохочення роботодавців, які запроваджують сімейно-орієнтовані форми організації праці та соціальні послуги сім’ям з дітьми. Не сформована політика заохочення до повернення на ринок праці працездатних членів сімей з дітьми.

М.Жук звернув увагу присутніх також і на проблему насильства в сім’ї і зазначив, що це є одним з головних факторів, який руйнує сім’ю та  дитячу психіку; однією з причин поширення дитячої безпритульності та бродяжництва, зростання кількості дітей, позбавлених батьківського піклування, які сьогодні є "сиротами при живих батьках". За словами депутата, в таких ситуаціях слід працювати на запобігання негараздів у сім’ях, "і головне при цьому - не допустити втрати дитиною зв’язку з сім’єю". "На жаль, соціальні послуги сім’ям з дітьми надають уже тоді, коли пересічна родина із звичайними проблемами вже опиняється у складних життєвих обставинах,"- сказав М.Жук.

Головуючий запропонував присутнім висловити думки, зокрема, щодо стану виконання Рекомендацій парламентських слухань "Інститут сім’ї в Україні: стан проблеми та шляхи їх вирішення", які відбулися  21 вересня 2011 року.

Як зазначали учасники заходу, на виконання цього документа, з метою оптимізації та впорядкування мережі закладів соціального обслуговування, в структуру та штати центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді введено посади фахівців із соціальної роботи. Станом на 01.04.2013 в центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді працює 11800 таких фахівців.

Наголошувалося також, що Міністерство соціальної політики внесло на розгляд уряду проект Державної цільової соціальної програми підтримки сім’ї до 2016 року, метою якої є зменшення кризових проявів інституту сім’ї в суспільстві, формування ціннісної орієнтації населення на сімейний спосіб життя, народження і виховання дітей, а також підвищення ефективності підтримки сімей, які опинились у складних життєвих обставинах. Принциповою відмінністю проекту даної Програми від тих, які діяли раніше, є комплекс заходів з підготовки сімей до життя в подружжі, який передбачає: розробку та затвердження навчальної програми, навчання спеціалістів по роботі з молоддю з підготовки до подружнього життя та системне впровадження програм підготовки в регіонах.

За словами виступаючих, у державному бюджеті на 2013 рік передбачені видатки на виплату допомоги сім‘ям з дітьми у сумі 40,15 млрд. грн., що на 30,9 % більше ніж у 2012 році.

Зазначалося також, що Міністерством соціальної політики спільно з Міжнародною Благодійною Організацією "Партнерство "Кожній дитині" запроваджено експериментальне відпрацювання протягом 2013-2014 років нової комплексної послуги сімейний патронат в Київській, Донецькій, Луганській областях та м. Києві, яка передбачає: тимчасовий догляд і виховання дитини, яка опинилася в складних життєвих обставинах, залишилася без батьківської опіки в сім’ї тощо. За словами учасників заходу, експериментальне відпрацювання моделі послуги дозволить розробити механізм, законодавчо його врегулювати, а починаючи з 2015 року запровадити дану послугу в усій країні.

За підсумками обговорення учасники "круглого столу" запропонували низку рекомендацій, серед яких, зокрема:

Кабінету Міністрів - затвердити  Державну цільову  соціальну  програму підтримки сім’ї до 2016 року;

Міністерству соціальної політики - вжити заходів щодо підготовки молодих сімей до подружнього життя;

Міністерству освіти і науки - розглянути доцільність включення до навчальних планів загальноосвітніх навчальних закладів предмету "Сімейні цінності", програма якого розроблена Інститутом інноваційних  технологій і змісту освіти МОН України;

Державному комітету телебачення і радіомовлення - визначити одним з пріоритетів діяльності створення позитивного іміджу інституту сім’ї та сімейних цінностей.

Як зазначив М.Жук, Комітет проаналізує і узагальнить пропозиції учасників та врахує їх у подальшій роботі над законопроектами.