Висновок на проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства (реєстр. № 2467а), поданий Кабінетом Міністрів України

06 жовтня 2015, 09:04


Комітет з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту  та туризму  на своєму засіданні 23 вересня 2015 року розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства (реєстр. № 2467а), поданий Кабінетом Міністрів України.

Законопроектом пропонується внести зміни щодо встановлення відповідальності за злочини, пов’язані з сексуальною експлуатацією дітей, врегулювання процесуальних особливостей розслідування справ за участю дітей та запобігання вчиненню відповідних протиправних дій щодо дітей з боку осіб, які працюють у постійному контакті з дітьми.

Члени Комітету вважають, що у запропонованих редакціях статей 226, 227, 354 Кримінального процесуального кодексу України доцільно зазначити, що допит малолітньої чи неповнолітньої особи, а також малолітнього чи неповнолітнього свідка  проводиться вдома або у спеціально облаштованих для цього місцях з обов'язковим застосуванням відповідних технічних засобів. Крім того, пропозиція законопроекту щодо розширення кола законних представників малолітнього або неповнолітнього, які повинні бути присутніми при допиті на думку підкомітету є недоцільною, оскільки може призвести до ускладнень кримінального провадження та порушення прав дітей.

Крім того, члени Комітету погоджуються з пропозицією Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України щодо необхідності визначення специфіки проведення інших слідчих дій за участю дітей, насамперед, очної ставки (частина дев’ята статті 224 Кримінального процесуального кодексу України) та пред’явлення особи для впізнання (стаття 228 Кримінального процесуального кодексу України), оскільки найбільше психологічне навантаження на дитину справляє не стільки допит, скільки особиста зустріч з особою, яка вчинила злочин.

Члени Комітету вважають доцільним продублювати у Кодексі законів про працю зміни до Закону України «Про охорону дитинства», запропоновані законопроектом,  щодо заборони працювати у контакті з дітьми особам, які були засуджені за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи або мають непогашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість за вчинення інших злочинів, а також заборонити зазначеним вище особам не тільки працювати у контакті з дітьми, а й взагалі працювати у навчальних закладах, закладах охорони здоров’я, соціального захисту, фізичної культури та спорту, оздоровлення та відпочинку.

Комітет прийняв рішення: рекомендувати Верховній Ради України за підсумками розгляду у першому читанні прийняти проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства (реєстр. № 2467а), поданий Кабінетом Міністрів України, за основу.