Висновок Комітету на проект Закону про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, (реєстр. № 4952).

16 листопада 2016, 15:40

Комітет з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту  та туризму  на своєму засіданні 15 листопада 2016 року розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законів України  у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, (реєстр. № 4952), поданий народними депутатами України Луценко І.С., Геращенко І.В., Сироїд О.І. та іншими.

Законопроектом пропонується імплементувати положення Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України.

Зокрема, пропонується запровадити кримінальну відповідальність за здійснення домашнього насильства, примушування до шлюбу, застосування обмежувальних заходів щодо особи, яка вчинила домашнє насильство. Також пропонується уточнити та посилити кримінальне покарання за  деякими кримінальними злочинами, у випадку здійснення домашнього чи сексуального насильства.

Комітет прийняв рішення: рекомендувати Верховній Раді України за підсумками розгляду у першому читанні прийняти проект Закону про внесення змін до деяких законів України  у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, (реєстр. № 4952), поданий народними депутатами України Луценко І.С., Геращенко І.В., Сироїд О.І. та іншими, за основу.