5 березня 2017 року відбулася зустріч Першого заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Миколи Величковича з делегацією представників Ради Європи.

Комітет
06 квітня 2017, 11:27

 

На зустрічі були присутні: керівник відділу з питань захисту прав дітей, Координатор з прав дитини Ради Європи Регіна Йенсдоттір, голова Агенції Ісландії з питань захисту дітей Брагі Гендбрандсон, програмний радник Департаменту рівності та людської гідності Генерального директорату з питань демократії Ради Європи Тайна Ріскі, старший проектний менеджер відділу з питань захисту прав дітей Департаменту рівності та людської гідності Генерального директорату з питань демократії Ради Європи Мірка Хонко.

 Микола Величкович наголосив на тому, що питання запобігання та протидії домашньому насильству має надважливе значення. В останні місяці українське суспільство шоковано жорстокими випадками домашнього насильства, які призвели до загибелі та каліцтва жінок та дітей.

Тому, для недопущення повторення таких випадків необхідно найскоріше ухвалити Закон України про запобігання та протидію домашньому насильству. Комітет відповідально підійшов до підготовки відповідного законопроекту до другого читання. Насамперед, суттєво покращені питання захисту прав дітей, зокрема, уточнені повноваження органів опіки і піклування та служб у справах дітей щодо їх захисту. Запроваджено поняття дитини-кривдника, виписано особливості профілактичної роботи з ними.

Також, треба відверто зазначити, що в Україні на відміну від країн Євросоюзу відсутня традиція інформування правоохоронних органів про будь-які випадки правопорушень. Часто люди вважають, що родичі краще самі розберуться у власних справах та не реагують на відверті випадки жорстокості стосовно жінок та дітей, аж до сексуального насильства. Проте, ситуація вже змінюється. У двох випадках за  зверненням громадян поліція зламала двері та врятувала дітей, які були замкнені батьками.

Тому законопроектом пропонується посилити роль громадян у запобіганні домашнього насильства, оскільки без їх участі держава не здатна самостійно подолати це негативне явище. Громадяни, яким стало відомо про випадки домашнього насильства,  мають повідомляти про них до  органів місцевої влади, підрозділів Національної поліції або кол-центрів з питань запобігання та протидії домашньому насильству. Оскільки діти краще за дорослих знають про проблеми своїх однолітків, перед навчальними закладами ставиться завдання пояснити дітям необхідність невідкладного інформування вчителів про випадки домашнього насильства, що стали їм відомі, або повідомлення про такі випадки до цілодобових кол-центрів. Зазначені звернення можуть надходити і анонімно. Члени Комітети вважають, що нехай поліція перевірить декілька хибних повідомлень, ніж від домашнього насильства постраждає одна дитина чи жінка.

Тайна Ріскі зазначила, що залучення громадськості до запобігання домашньому насильству є дуже важливим та заслуговує на всіляку підтримку.

Перший заступник Голови Комітету також наголосив, що вже змінюються підходи працівників поліції до осіб, постраждалих від домашнього насильства, у тому числі від сексуального насильства. Головне – це відмовитись від радянського стереотипу щодо провини жертви у скоєнні насильства і невідкладно реагувати на будь-які повідомлення про випадки насильства.

Микола Величкович також повідомив представників Ради Європи про запровадження в Україні нової форми влаштування дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, в сім’ю патронатного вихователя, що відповідає кращому європейському досвіду. Регіна Йенсдоттір та Брагі Гендбрандсон наголосили на тому, що запровадження патронату над дитиною є важливим кроком щодо створення для неї належних умов утримання та виховання і поступового скорочення шкіл інтернатів. Народний депутат України також поінформував представників Ради Європи, що 31 березня цього року Національна рада реформ під головуванням Президента України Петра Порошенка за участі Голови Комітету з питань  сім’ї,  молодіжної політики, спорту та туризму Артура Палатного розглянула питання реформи системи інституційного догляду і виховання дітей та прийняла важливі рішення з цього питання.

Представники Ради Європи зазначили, що Комітет з питань  сім’ї,  молодіжної політики, спорту та туризму приділяє багато уваги захисту прав дітей, законодавчому забезпеченню запобігання та  протидії домашньому насильству, запровадженню нових форм виховання та утримання дітей. Було наголошено на тому, що Рада Європи планує реалізувати в Україні протягом квітня-грудня цього року новий проект «Протидія насильству щодо вразливих груп населення (жінки та діти) в Україні». Також членам Комітету з питань  сім’ї,  молодіжної політики, спорту та туризму було запропоновано для обговорення проект заходів, які мають бути реалізовані в ході цього проекту.

Підводячи  підсумки зустрічі, Перший заступник Голови Комітету Микола Величкович  подякував представникам Ради Європи за допомогу у подоланні такого негативного явища як домашнє насильство та наголосив на тому, що Комітет буде активно співпрацювати з структурами Ради Європи щодо захисту прав дитини, створення умов для виховання в сімейних умовах всіх українських дітей.