20 червня 2017 року відбулася зустріч Першого заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Миколи Величковича з делегацією представників Ради Європи.

20 липня 2017, 17:34

 

В зустрічі взяли участь: Карін Хайсіке – міжнародний експерт Ради Європи, Марта Бесерра – радник Департаменту з питань гендерної рівності та людської гідності Ради Європи у Франції, Ірина Сваволя – координатор Проекту в Україні, Юлія Гончар – національний експерт Проекту Ради Європи.

 

Микола Величкович наголосив на тому, що питання запобігання та протидії домашньому насильству має надважливе значення. Верховною Радою України розглянуто в першому читанні та прийнято за основу проект Закону про запобігання та протидію домашньому насильству,
(реєстр. № 5294)
, що підготовлений нашим Комітетом.

 

Пані Марта Бесерра – радник Департаменту з питань гендерної рівності та людської гідності Ради Європи у Франції, детально поцікавилася нововведеннями та майбутніми результатами після прийняття законопроекту (реєстр. № 5294). Наголосила, що Рада Європи працює за стандартами Стамбульської конвенції та сподівається, що Україна також прийме такі стандарти.

 

Перший заступник Голови зауважив, що Комітет відповідально підійшов до підготовки відповідного законопроекту до другого читання. Насамперед, суттєво покращені питання захисту прав дітей, зокрема, уточнені повноваження органів опіки і піклування та служб у справах дітей щодо їх захисту від домашнього насильства. Запроваджено поняття дитини-кривдника, виписано особливості профілактичної роботи з ними, вводиться вперше реєстр випадків насильства.

Також Микола Величкович зазначив, що законопроектом пропонується посилити роль громадян у запобіганні домашньому насильству, оскільки без їх участі держава не здатна самостійно подолати це негативне явище. Громадяни, яким стало відомо про випадки домашнього насильства, мають повідомляти про них до органів місцевої влади, підрозділів Національної поліції або кол-центрів з питань запобігання та протидії домашньому насильству.

М. Величкович висловив впевненість, що Закон України про запобігання та протидію домашньому насильству буде прийнятий Верховною Радою України вже у вересні цього року.

 

Пані Карін Хайсіке підкреслила, що залучення громадськості до запобігання домашньому насильству є дуже важливим та заслуговує на всіляку підтримку, зазначивши, що метою статті 13 Стамбульської конвенції є підвищення обізнаності громадськості про різні форми насильства, з яким стикаються жінки. Ця стаття спрямована на забезпечення ширшого розуміння явища домашнього насильства в усіх його проявах усіма членами суспільства. «Тому ратифікація Стамбульської конвенції є дуже важливою для України», - підкреслила пані Карін.

 

Представники Ради Європи подякували Комітету за співпрацю з Радою Європи і за ту роботу, що проводять члени Комітету та працівники його секретаріату для удосконалення законодавства щодо захисту прав дітей, забезпечення запобігання та протидії домашньому насильству.

 

Пані Ірина Сваволя запросила членів Комітету на семінар в рамках Плану дій Ради Європи для України на 2015-2017 роки на тему: «Стамбульська конвенція: обмін досвідом розробки інституційних механізмів запобігання та боротьби з насильством щодо жінок та насильством в сім’ї», що відбудеться в місті Будапешт (Угорщина). Пані Ірина зазначила, що на семінарі будуть присутні декілька країн, які вже ратифікували Стамбульську конвенцію і які зможуть поділитися своїм досвідом стосовно її реалізації у своїх країнах.

 

Підводячи підсумки зустрічі, Перший заступник Голови Комітету Микола Величкович подякував представникам Ради Європи за допомогу у подоланні такого негативного явища як домашнє насильство та наголосив на тому, що Комітет буде активно співпрацювати з структурами Ради Європи щодо захисту прав дитини, створення умов для виховання в сімейних умовах всіх українських дітей.

Також М. Величкович подякував за запрошення до Будапешту, і висловив надію, що члени Комітету візьмуть участь в зазначеному семінарі.