20 вересня 2017 року у ДПУ МДЦ «Артек» відбулося виїзне засідання Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму.

21 вересня 2017, 18:13

 


У засіданні взяли участь народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, громадськості та представники засобів масової інформації.

Розпочинаючи свій виступ, Голова Комітету Артур Палатний подякував за можливість ознайомлення з інфраструктурою МДЦ «Артек», зустрічі з колективом центру та дітьми, які відпочивають в таборі.

Голова Комітету Артур Палатний відкрив засідання Комітету з порядком денним: «Щодо дотримання Закону України „Про оздоровлення та відпочинок дітей” на прикладі проведення оздоровлення дітей у ДПУ МДЦ  Міжнародному дитячому центрі «Артек».

«На жаль, ми вимушені констатувати, що  оздоровчий сезон цього року був складним, наповнений різними труднощами, які перешкоджали задовільному оздоровленню дітей в країні, а найстрашніше, що цей сезон оздоровлення став останнім у житті для чотирьох дівчат. І це страшно» - сказав Артур Палатний.

Голова Комітету Артур Палатний зазначив: «Ми звикли ставитися до правил пожежної безпеки з іронією, а тепер зрозуміло, що правила безпеки на сьогоднішній день написані кров’ю. Тому всі оздоровчі заклади, у тому числі і «Артек» і  «Молода гвардія», мають зробити висновки з цих сумних подій.

На державному рівні необхідно невідкладно провести перевірку щодо забезпечення права дитини на життя та здоров’я, зокрема, дотримання правил пожежної безпеки у всіх закладах оздоровлення та відпочинку дітей, позашкільних та навчальних закладах. І безперечно, необхідно терміново скасувати мораторій на планові перевірки дитячих санаторно-курортних та оздоровчих закладів. Ми не можемо чекати вирішення питання до кінця року, як пропонує Комітет Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва. Якщо відповідний законопроект не подасть Уряд до парламенту, то він буде поданий членами нашого Комітету».

Артур Палатний звернув увагу присутніх, що проблем в МДЦ «Артек» ще багато. Є проблеми в організації харчування, розміщенні дітей, педагогічній роботі. І головне, не вистачає системного підходу. Підкреслив, що Міністерству соціальної політики України необхідно налагодити обмін досвідом між керівниками оздоровчих закладів, насамперед, між «Артеком» та «Молодою гвардією», щоб вчитися один у одного, вчитися  на чужих помилках, а не на своїх.

Голова Комітету зазначив, що необхідно вирішити питання щодо диференціації норм харчування у залежності від віку дитини. Нагадав, що Комітет давав відповідні доручення Уряду, у 2011-ому та 2013-ому  роках, проте це питання досі не вирішене.

Керманич Комітету побажав як керівництву «Артеку», так і представникам Мінсоцполітики бути критичними до себе. «По всіх телеканалах сьогодні показують трагедію, що сталася в Одесі в таборі «Вікторія», а рік тому всі були впевнені, що це найкращий комунальний заклад оздоровлення в Україні, - зазначив Артур Палатний. Наслідки цієї самовпевненості всім відомі. Тому давайте разом виправляти помилки та розв’язувати терміново проблеми, що виникають в роботі».

Генеральний директор ДПУ «МДЦ «Артек» Сергій Капустін поінформував, що у цьому році за державним замовленням у дитячому центрі планується оздоровити 9570 дітей пільгових категорій з усієї України.

Капустін С.В. зауважив, що діяльність дитячого центру знаходиться під пильною увагою центральних та місцевих органів виконавчої влади. Так,  у серпні місяці ц.р. за ініціативи Міністерства соціальної політики України було проведено моніторинг якості надання оздоровчих послуг ДПУ „МДЦ „Артек”. За результатами моніторингу розроблено план заходів, що виконується у встановлені терміни.

Сергій Капустін акцентував увагу на першочергових питаннях, які потребують вирішення. Це, передусім, отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики МДЦ «Артек», внесення змін до штатного розпису МДЦ «Артек», оновлення матеріально-технічної бази, проведення реконструкції системи протипожежної сигналізації в спальних корпусах МДЦ «Артек».

Також Сергій Капустін презентував стратегічні  напрямки розвитку МДЦ «Артек»: створення інформаційно-ресурсного методичного центру МДЦ «Артек», реконструкція харчоблоку та  спортивного комплексу МДЦ «Артек», запровадження Національного відбору фахівців для роботи в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, відкриття факультету НПУ ім. М.П. Драгоманова з підготовки соціальних педагогів та педагогів-вихователів.

Уповноважений Президента України з прав дитини Кулеба М. М. зазначив, що «Артек» - флагман дитячого оздоровлення в державі, і діти мріють відпочивати в цьому сучасному таборі. Разом з тим, Уповноважений наголосив, що безпека дитини має стати пріоритетом державної політики, адже кількість дітей в державі за роки незалежності України зменшилася в два рази,  і що всі присутні мають працювати на профілактику критичних ситуацій, а не на покарання винних.

Заступник Міністра молоді та спорту України Ярема О.Й. підкреслив, що «Артек» завжди був і лишається символом міжнародної співпраці. Заступник Міністра звернув увагу керівництва ДПУ МДЦ «Артек» розглянути можливість проведення тематичних змін, адже табір є ідеальною платформою для розвинення лідерських якостей у дітей та молоді.

Заступник директора департаменту оздоровлення та курортного лікування  Міністерства соціальної-політики України Древаль В. Ю. наголосив, що в цьому році охоплено відпочинком і оздоровленням в державі близько 2 мільйонів з 3,9 мільйонів дітей шкільного віку. Наприклад, для дітей, які проживають на лінії зіткнення держава виділила 1500 путівок в МДЦ «Артек» та  ДП УДЦ «Молода гвардія». Представник Мінсоцполітики України звернув увагу народних депутатів на жахливі наслідки через введений мораторій на перевірки дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, адже 50 відсотків закладів не мають пожежної сигналізації, 10 закладів працюють взагалі без відповідної ліцензії, у п’яти закладах зафіксовані спалахи інфекційних захворювань. Більше того, в державі  працює майже 1000, так званих, приватних проектних таборів, які сховалися за ширмою Закону України «Про туризм» і не мають ні умов, ні фахівців для оздоровлення дітей.

Керівник Управління санаторно-курортних закладів Державного управління справами Слободянюк Д. П.  розповів присутнім, що сучасна історія «Артеку» на схилах Дніпра  починалася з багатомільйонних боргів санаторію «Пуща-Озерна». Підкреслив, що зараз негативну ситуацію виправлено і керівництво ДУСі та табору працює над  реалізацією багатьох проектів. Серед них і створення сучасного дитячого ізолятора на 40 койко-місць і створення сучасного медичного блоку, де будуть постійно працювати кращі  лікарі України.

Підводячи підсумки виїзного засідання, члени Комітету ухвалили рішення про Рекомендації центральним органам виконавчої влади стосовно дотримання Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» та ефективного функціонування закладів оздоровлення та відпочинку, зокрема ДПУ МДЦ «Артек».

Відео: