Комітет підтримав проекти Законів про ратифікацію Конвенції Ради Європи про комплексний підхід до питань безпеки, охорони та послуг під час футбольних матчів та інших спортивних заходів, (реєстр. № 0150), та про денонсацію Європейської Конвенції про насильство та неналежну поведінку з боку глядачів під час проведення спортивних заходів, і зокрема футбольних матчів, (реєстр. № 0151).

04 жовтня 2017, 18:16

 

3 жовтня цього року члени Комітету підтримали проекти законів про ратифікацію Конвенції Ради Європи про комплексний підхід до питань безпеки, охорони та послуг під час футбольних матчів та інших спортивних заходів, (реєстр. № 0150), та про денонсацію Європейської Конвенції про насильство та неналежну поведінку з боку глядачів під час проведення спортивних заходів, і зокрема футбольних матчів, (реєстр. № 0151), що подані Президентом України.

Законопроектом (реєстр. № 0150) передбачається ратифікувати нову Конвенцію Ради Європи про комплексний підхід до питань безпеки, охорони та послуг під час футбольних матчів та інших спортивних заходів.

Законопроектом (реєстр. № 0151) передбачається денонсувати Європейську Конвенцію про насильство та неналежну поведінку з боку глядачів під час проведення спортивних заходів, і зокрема футбольних матчів, яку було ратифіковано Законом № 2791-III ( 2791-14 ) від 15.11.2001р.

Під час обговорення проекту закону, за реєстраційним номером 0150, заступником Міністра молоді та спорту України Миколою Мовчаном було зазначено, що Комітет у закордонних справах попередньо розглядав цей законопроект та висловив зауваження про невідповідність наданого офіційного перекладу Конвенції оригіналу підписаного договору, а також щодо внесення відповідних змін до законодавства України у зв’язку із ратифікацією нової Конвенції.

За інформацією заступника Міністра молоді та спорту, враховуючи зауваження Комітету у закордонних справах, Міністерство молоді та спорту України звернулось до Міністерства закордонних справ України з проханням доопрацювати офіційний переклад тексту Конвенції.

Начальником відділу міжнародних договорів та офіційних перекладів департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України було зазначено, що на прохання Міністерства молоді та спорту офіційний переклад тексту Конвенції було доопрацьовано шляхом консультацій з Міністерством внутрішніх справ України та найближчим часом буде надіслано до Комітету Верховної Ради України у закордонних справах.

Крім того, заступником начальника відділу забезпечення масштабних масових заходів Управління публічного порядку Департаменту превентивної діяльності Національної поліції України було зазначено, що імплементація статей 9 і 10 Конвенції не потребуватиме внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України».

Комітет прийняв рішення: рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні прийняти законопроекти за реєстраційними номерами 0150 і 0151 за основу та в цілому.

Відповідне рішення було направлено до Комітету Верховної Ради України у закордонних справах.