Висновок Комітету на проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про стандартизацію» (реєстр. № 7123)

08 листопада 2017, 10:45

 

Комітет на своєму засіданні 7 листопада 2017 року розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про стандартизацію» (реєстр. № 7123, поданий Кабінетом Міністрів України ) і повідомляє наступне.

Комітет підтримує запропоновані у законопроекті зміни до законів України «Про курорти» та «Про фізичну культуру і спорт».

Водночас, Комітет категорично заперечує проти внесення змін до Закону України «Про туризм».

Зазначений законопроект вилучає із Закону України «Про туризм» статтю 18 «Стандартизація у сфері туристичної діяльності» і все, що стосується стандартизації по тексту Закону. Але, на думку народних депутатів – членів Комітету, стандартизація туристичної діяльності є важливим способом правового регулювання в галузі туризму. Об'єктами стандартизації в галузі туризму визначені туристичні послуги та процеси туристично-екскурсійного обслуговування. Стандартизації підлягають усі об'єкти туристичної індустрії: готелі та інші засоби розміщення, засоби транспорту, об'єкти громадського харчування, культурно-розважальні заклади, об'єкти пізнавального, ділового, оздоровчого, спортивного та іншого призначення, а також діяльність усіх туристичних організацій.

Члени Комітету вважають, що прийняття проекту закону в такій редакції нашкодить туристичній галузі, зокрема готельній, репутації України в Європі та світі. Адже до основних методів державного регулювання якості послуг належить їхня стандартизація – найвагоміший спосіб управління, що встановлює норми і правила, сформульовані у вигляді нормативного документу з юридичної чинності.

Світова практика показує, що низка міжнародних стандартів, що служать важливими інструментами, також допомагають ключовим гравцям в індустрії туризму поліпшити свій внесок в його сталий розвиток.

З огляду на зазначене, Комітет прийняв рішення: рекомендувати Верховній Раді України розглянути вищезазначений законопроект та направити його суб’єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання.