Комітет Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму та його секретаріат щиро вітають всіх українських дітей, працівників державних органів, органів місцевого самоврядування, лідерів та активістів дитячих, молодіжних і жіночих громадських організацій з Міжнародним днем захисту дітей.

01 червня 2018, 10:13

Комітет вважає, що дотримання та захист прав дитини  мають стати головним пріоритетом української держави. Забезпечуючи належний розвиток кожної дитини, ми створюємо майбутнє нашої держави. Маємо пам’ятати слова великого англійського письменника Гілберта Честертона: «Виховання дітей цілком залежить від ставлення до них дорослих, а не від ставлення дорослих до проблем виховання». Велика відповідальність лягає на батьків, родичів, вчителів, і, безумовно державних органів, органів місцевого самоврядування.

Верховна Рада України приділяє велику увагу  захисту прав дитини. У грудні 2017 року ухвалено Закон України про запобігання та протидію домашньому насильству, що сприяє захисту дітей від насильства. Вже в липні цього року має запрацювати кол-центр з питань запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей. До кол-центру може звернутися кожна дитина, у тому числі анонімно, та повідомити про випадки насильства щодо неї чи інших дітей. На відміну від існуючих «гарячих ліній» кол-центр має, насамперед, негайно передавати всі повідомлення про випадки насильства до підрозділів поліції, служб у справах дітей для невідкладного реагування.

Члени Комітету переконані, що в умовах російської агресії та складної соціально-економічної ситуації в країні діти та сім'ї з дітьми є найбільш незахищеною частиною суспільства. Народні депутати України впевнені, що держава має посилити соціальний захист дітей, створити гідні умови для самореалізації юних талантів, на які так багата Україна. В цілому державні органи разом з органами місцевого самоврядування, інститутами громадянського суспільства мають забезпечити розбудову ефективної системи дотримання і захисту прав дитини, що має надійно функціонувати як на загальнодержавному рівні, так і на рівні територіальної громади.

Бажаємо всім дітям України мирного неба над головою, сімейного затишку, міцного здоров’я, щастя та добра! Хай вам таланить на справжніх друзів, доброзичливих, порядних людей, які привноситимуть у ваше життя  яскраві, теплі події, хай завжди вас супроводжує усмішка, добра вдача та гарний настрій.


Голова Комітету                                                        АРТУР ПАЛАТНИЙ