21 листопада цього року. Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму розглянув питання «Щодо масових порушень прав українських туристів у туристичному сезоні 2018 року».

22 листопада 2018, 18:35

 

21 листопада цього року в Комітеті з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму відбулось засідання, на якому розглядалось контрольне питання:  «Щодо масових порушень прав українських туристів у туристичному сезоні 2018 року». У засіданні Комітету взяли участь: заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України - ТІТАРЧУК Михайло Іванович. Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів - ЛАПА Володимир Іванович, виконуючий обов’язки першого заступника Голови Державної авіаційної служби України – КОРШУК Сергій  Миколайович, постраждалі туристи, представники туристичних компаній, громадських організацій та органів виконавчої влади України.

 Відкриваючи засідання, Голова Комітету ПАЛАТНИЙ Артур Леонідович підкреслив, що нинішній туристичний сезон відзначився масовими порушеннями прав українських туристів.

 «Оскільки суб’єктами  туристичного ринку, з одного боку  є юридичні особи,  які створюють туристичний  продукт  і   надають   туристичні   послуги   (туристичні оператори, туристичні агенти тощо) а з іншого боку – громадяни, в інтересах яких здійснюється туристична діяльність, то для збереження порядку на ринку – необхідно  виконувати всі умови з боку як надавача туристичних послуг так і туристів.

Але регулярні невиконання умов туроператорами, які прописані у договорах,  призводять до постійних порушень  прав туристів.» - зазначив Палатний А.Л.

Палатний А.Л. наголосив, що ключові причини проблем на туристичному ринку полягають у наступних проблемах:     

1. Не працює інструмент фінансової гарантії, що регулюється статтею 15 Закону України «Про туризм».   Навіть, у разі припинення діяльності туроператором, туристи залишаються ні з чим, і навіть виграна справа в цивільному суді не гарантує повернення сплачених коштів. 

2. У Законі Україні «Про туризм» не прописана відповідальність туристичних операторів і туристичних агентів за неналежне виконання або невиконання договору.

3. Не працює стаття 20 Закону України "Про туризм" в частині непоселень в готель. У чинній редакції, туристу, якого не поселяють, а альтернатива, яку надають, категорично не влаштовує, пропонується повернення в Україну і компенсація за невикорастині послуги фактично, тільки за готель. Таким чином, щоб не залишитися без відпустки і без грошей на новий тур, турист змушений погоджуватися на запропоновану альтернативу. Деякі туроператори цим зловживають.

4. Не працюють ліцензійні умови, зокрема - пункт 23. (Тільки 21% туроператорів з діючими ліцензіями здали статистичну звітність за 2017 рік, а подані звіти не проходять навіть елементарну перевірку на відповідність дійсності).  Водночас, орган ліцензування в сфері туризму відповідно до покладених на нього завдань, не завжди може позбавити ліцензії туристичне підприємство,  щодо якого є скарга на неякісне надання або несвоєчасне надання туристичних послуг. Адже орган ліцензування за результатами скарги може лише перевірити діяльність ліцензіата з дотримання ним Ліцензійних умов провадження туроператорської діяльності.

5. Також, не працює норма, описана в пункті 8.1 Правил чартерних перевезень, затверджених Міністерством інфраструктури України, яка прямо зобов'язує чартерного перевізника повернути пасажирів в терміни, зазначені у квитках. При укладанні договору між авіакомпанією та туроператором на ці цілі передбачено депозит.

З огляду на це, Голова Комітету зазначив, що  є необхідність вдосконалення механізму та зміни акцентів у питанні захисту прав вітчизняних туристів.

Голова підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності  - РОМАНОВА Анна Анатоліївна  акцентувала увагу присутніх на конкретних випадках порушення прав українських туристів у туристичному сезоні 2018 року, та вказала на шляхи вирішення системних проблем, таких як введення перевірок для туристичних операторів, введення фіскальних чеків, а також посилення перевірки літаків що здійснюють чартерні авіаперевезення.

Участь в обговоренні взяли постраждалі туристи, представники центральних виконавчих органів та представники туристичних організацій.

За підсумками обговорення Комітет з питань  сім’ї,  молодіжної політики, спорту та туризму ухвалив проект Рішення за основу.

 

Протягом тижня, всі зацікавлені в розвитку туристичної галузі України можуть подати до секретаріату Комітету пропозиції до проекту Рішення.

Рішення Комітету