5 грудня 2018 року Верховна Рада України ухвалила за основу та в цілому проект Закону України про оголошення природних територій Куяльницького лиману Одеської області курортом державного значення, (реєстр. № 8502), поданий народними депутатами України Романовою А. А., Сисоєнко І. В., Велікіним О. М. За це рішення проголосували 231 народний депутат України.

06 грудня 2018, 12:19

 

Закон передбачає оголошення природної території Куяльницького лиману Одеської області курортом державного значення та затвердження округів і зон санітарної (гірничо-санітарної) охорони курорту Куяльник.

Під час обговорення законопроекту у сесійній залі народні депутати України наголошували на необхідності найскорішого оголошення природних територій Куяльницького лиману Одеської області курортом державного значення.

"Куяльник" – це один із найстаріших грязьових курортів України, який ще був заснований у 1834 році в пониззях лиману і його грязі вважаються більш цілющими, ніж на Мертвому морі в Ізраїлі. Куяльницькі грязі з сульфідного мулу за своїми лікувальними властивостями визнані еталонними. Вони сприяють зменшенню запальних процесів, зміцнюють імунітет і відновлюють функції пошкоджених органів і систем організму, а також використовуються у лікуванні безпліддя. Ропа Лиману також має лікувальні властивості, а мінеральна вода "Куяльник" допомагає при захворюваності шлунково-кишкового тракту. Однак, як українські вчені, так і громадськість констатують критичність екологічної ситуації на Куяльницькому лимані. Основна небезпека для лиману полягає в його поступовому пересиханні. Рівень води в 2013 році в порівнянні з травнем 2012 року знизився на 16 сантиметрів. Як відомо, середня глибина лиману становить 1 метр, тому навіть таке незначне, на перший погляд, знищення  дуже є серйозним. Повне пересихання лиману призведе до неминучої загибелі водної флори і фауни, можлива втрата унікальних лікувальних властивостей водойми.

Прийнятий Закон забезпечить збереження унікального родовища пелоїдів та мінеральних вод курорту Куяльник  і ефективного використання великого лікувального потенціалу Куяльницького лиману, як для громадян України так і для іноземних гостей.