Комітет пропонує Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону « Про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо визначення прізвища дитини», (реєстр.№ 9094).

08 лютого 2019, 10:56

Метою законопроекту є уточнення порядку визначення прізвища дитини у випадку прийняття батьками рішення про присвоєння дитині подвійного прізвища.

Проектом закону передбачається, що батьки, які мають різні прізвища, можуть присвоїти дитині подвійне прізвище, утворене шляхом з'єднання їхніх прізвищ у будь-якій послідовності.

Зокрема,  згідно зі змінами до статті 145 Сімейного кодексу України,  якщо подвійне прізвище одного із батьків не містить прізвища другого з батьків, при визначенні подвійного прізвища дитини за його вибором дитині може бути присвоєно лише одна частина такого прізвища. Подвійне прізвище дитини може складатися не більше, ніж з двох слів, з'єднаних під час написання дефісом. Крім того, пропонується передбачити, що не допускається зміна послідовності приєднання прізвищ батька і матері один до одного при утворенні подвійних прізвищ у повнорідних братів і сестер.

Міністерство соціальної політики підтримує  законопроект, оскільки його прийняття сприятиме уникненню (зменшенню) напруги батьків під час вирішення питання щодо присвоєння дитині подвійного прізвища. А також забезпечить право дитини на коректне прізвище.

Міністерство юстиції України підтримує  проект Закону за умови доопрацювання,  а саме, внесення змін до частини четвертої статті 148 Сімейного кодексу України.

Міністерство фінансів України не заперечує щодо розгляду законопроекту.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України не підтримує законодавчу пропозицію, так як вважає, що вказані питання юридично коректніше визначити у відповідному підзаконному нормативно-правовому акті, наприклад, у Правилах державної реєстрації актів цивільного стану в Україні,  або прийняти з цього приводу спеціальний підзаконний нормативно-правовий акт.  

Під час обговорення члени Комітету підтримали законодавчу ініціативу народного депутата України, оскільки реалізація положень законопроекту належно врегульовує питання визначення прізвища дитини. Водночас, було наголошено, що зауваження, що містяться у висновку Головного науково-експертного управління Верховної Ради України, Міністерства юстиції України, а також пропозиції учасників засідання Комітету, будуть враховані під час підготовки законопроекту до другого читання.

Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму ухвалив  рішення: рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні прийняти проект Закону України «Про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо визначення прізвища дитини», (реєстр. № 9094), поданий народним депутатом України В.Мисиком, за основу.