Висновок Комітету на проект Закону про внесення змін до розділу ХХI "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України (щодо підтримки спорту в Україні), (реєстр. № 9295)

28 лютого 2019, 13:29

Комітет на своєму засіданні 26 лютого 2019 року розглянув проект Закону про внесення змін до розділу ХХI "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України (щодо підтримки спорту в Україні), (реєстр. № 9295 від 16.11.2018 р.), поданий народними депутатами України Ляшком О.В., Силантьєвим Д.О., Палатним А.Л., Романовою А.А. та іншими, і повідомляє наступне.

Законопроектом пропонується внести зміни до «Прикінцевих та перехідних положень Митного кодексу України», передбачивши звільнення від оподаткування ввізним митом при ввезенні на митну територію України товарів (визначені у законопроекті кодами згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД): 4203 21 00 00, 6112, 6211, 6402 19 00 00, 6403 19 00 00, 6404 11 00 00, 9506), що не виробляються в Україні або виробляються в Україні, але не відповідають вимогам міжнародних спортивних змагань, що ввозяться центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері фізичної культури та спорту, та/або державним підприємством, уповноваженим органом управління якого виступає такий центральний орган виконавчої влади, та/або підприємством, що фінансується за рахунок державного та/або місцевого бюджету, основною метою діяльності яких є фізкультурно-оздоровча та спортивна направленість. Така норма, у разі прийняття проекту Закону, буде діяти до 1 січня 2023 року.

Крім того, проектом закону передбачено, що перелік суб’єктів, яким надаватиметься право на пільгу, порядок, перелік та обсяги ввезення та/або постачання таких товарів затверджуватиметься Кабінетом Міністрів України.

Комітет підтримав ініціативу авторів законопроекту, оскільки реалізація його положень, насамперед, сприятиме створенню сприятливих умов для оновлення спортивного устаткування державних спортивних закладів, підвищенню якості надання послуг та конкурентної спроможності державними спортивними установами, і як наслідок – покращенню загального стану здоров’я населення, та прийняв рішення: рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні прийняти законопроект за основу.