Сьогодні відбулося перше засідання Комітету з питань молоді і спорту IX скликання Верховної Ради України, присвячене організаційним питанням діяльності Комітету.

03 вересня 2019, 18:33

Відкриваючи засідання, Голова Комітету Андрій Кожем'якін привітав членів Комітету з питань молоді і спорту з обранням народними депутатами України та поінформував колег щодо предметів відання Комітету, про структуру Комітету, про розподіл обов’язків між членами Комітету, про створення підкомітетів та законодавче забезпечення предметів відання Комітету.

Під час свого виступу секретар Комітету Григорій Суркіс також привітав всіх членів Комітету з обранням народними депутатами дев'ятого скликання та з початком роботи Комітету.

Крім того, Григорій Суркіс розповів колегам про те, як у 2004 році, за його пропозицією, розпочалася робота щодо проведення в Україні фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу Євро-2012. «Скажу вам відверто, ніхто в це не вірив, але ми плідно працювали в цьому напрямку. І, власне кажучи, коли 17 квітня 2007 року ми отримали цей історичний шанс на проведення Чемпіонату, то було важко в це повірити, але втримати цей шанс було ще складніше. Тому що фінансова криза 2008 року, політична еквілібристика 2009 - 2010 років, власне кажучи, призупинили всі сподівання на те, що ми зможемо втримати цей шанс. Але ми провели чудовий Чемпіонат Європи», - наголосив Григорій Суркіс.

Також секретар Комітету Григорій Суркіс розповів колегам про, те як складно було отримати довіру європейської футбольної спільноти до нашої країни і провести в Україні фінальний матч Ліги чемпіонів у жіночому змаганні і чоловічому в 2018 році, адже країна була у війні, однак ми отримали цей шанс.

Суркіс Г.М. зазначив, що Україна має дуже багато талановитої молоді, для якої ми повинні створити передумови щоб вона мала всі можливості займатись, як масовим спортом, так і спортом вищих досягнень.

Завершуючи свій виступ секретар Комітету Григорій Суркіс означив тему своєї законотворчої діяльності над якою він буде працювати і запропонував колегам з Комітету долучитися до співпраці і напрацювати проекти Законів про меценацтво та про державне, приватне партнерство для того, щоб український спорт розвивався не тільки за кошти державного бюджету. «Я вважаю, що ці Закони, створять нові можливості задля ефективного розвитку сфери фізичної культури і спорту,  а також такий інвестиційний клімат, який дозволить в повній мірі забезпечити хоча б на відсотків 60-70 відсотків потреби масового спорту та спорту вищих досягнень», - підкреслив Г. Суркіс.

Заступник Голови Комітету Василь Мокан наголосив на тому, що буде працювати в напрямку розвитку молодіжної політики та підтримки української молоді. «Я можу констатувати, що у нас державна політика у сфері підтримки молоді відсутня. І це стосується і забезпечення житлом, і фінансування молодіжних програм, багатьох тих речей, які б держава повинна була робити,  за умов коли у нас молодь є досить вразливою категорією населення і масово виїжджає закордон», наголосив В. Мокан.

Крім цього, Василь Мокан зазначив, що молодь і спорт – це такі сфери, які не можуть фінансуватися за залишковим принципом і у проекті Державного бюджету на 2020 рік потрібно відстоювати статті фінансування на ці важливі для українців сфери. На завершення свого виступу заступник Комітету зазначив:  «Ми маємо видати якісний продукт, не штампувати десятки дрібних проектів Законів, а якісний, збалансований законопроект, який би чітко і продуктивно врегулював ту чи іншу сфери життєдіяльності, що відносяться до предметів відання нашого Комітету».

Заступник Голови Комітету Анатолій Костюх запропонував, що 

обов'язково найближчим часом потрібно буде переглянути ті законопроекти, які розроблялися Комітетом, але так і не були розглянуті в стінах Верховної Ради України, а також попрацювати над ідейною складовою розвитку молодіжної політики та сфери фізичної культури і спорту.  «Адже зараз ми маємо об'єднане Міністерство, і нам потрібно, в першу чергу, показати не тільки Кабінету Міністрів України і Верховній Раді України, але і всій Україні, що спорт, молодіжна політика – все те, що є у предметах відання Комітету, є вкрай необхідним і важливим для держави», - наголосив А. Костюх.


Народний депутат України – член Комітету Ірина Борзова зазначила, що для неї особисто молодіжна  політика – це  молода людина, яка навчається, яка займається спортом або творчістю, можливо займається громадською чи благодійною діяльністю, одружується, народжує дітей, і головне, щоб результат діяльності Комітету відчула на собі саме ця молода людина і висловила впевненість, в тому, що в Комітеті вдало поєднаються досвід та молодість, і буде цікава, продуктивна та результативна робота.

Народний депутат України – член Комітету Ольга Саладуха у своєму виступі зазначила, що здорова нація, здорові діти, молодіжна політика і спорт – це все взаємопов'язано. «Ми всі тут готові співпрацювати на благо нашої нації, здорової нації і успішної нації, з олімпійськими медалями, та здоровими дітьми», підкреслила О. Саладуха.

Народні депутати України - члени Комітету ухвалили низку рішень щодо створення підкомітетів Комітету з питань молоді і спорту, розподілу обов’язків між Головою Комітету, його заступниками та секретарем Комітету.

 

Рішенням Комітету утворено такі підкомітети:

 

Підкомітет з питань державної молодіжної політики

Головою підкомітету обрано народного депутата України – БОРЗОВУ Ірину Наумівну.

Питання відповідальності підкомітету:

·                Забезпечення молоді житлом.

·                Забезпечення права молоді на освіту.

·                Підтримка молодіжних та дитячих громадських організацій.

·                Розвиток мережі молодіжних центрів.

·                Працевлаштування молоді.

·                Підтримка підприємницької ініціативи та діяльності молоді.

·                Підтримка талановитої молоді, сприяння самореалізації молоді.

 

Підкомітет з питань національно-патріотичного виховання

Головою підкомітету обрано народного депутата України – МОКАНА Василя Івановича.

Питання відповідальності підкомітету:

·                Формування активної громадянської позиції молоді.

·                Розвиток духовності і моральності у суспільстві, утвердження традиційних сімейних цінностей.

·                Превенція негативних проявів поведінки, злочинності, наркоманії, алкоголізму, насамперед, серед дітей та молоді.

 

Підкомітет з питань фізичної культури та масового спорту

Головою підкомітету обрано народного депутата України – МАЗУРАШУ Георгія Георгійовича.

Питання відповідальності підкомітету:

·                Масовий спорт.

·                Дитячо-юнацький спорт.

·                Фізкультурно-оздоровча діяльність.

·                Фізкультурно-спортивна реабілітація. 

 

Підкомітет з питань спорту вищих досягнень та спортивної діяльності

Головою підкомітету обрано народного депутата України – САЛАДУХУ Ольгу Валеріївну.

Питання відповідальності підкомітету:

- Олімпійський спорт

- Неолімпійський спорт.

- Спорт осіб з інвалідністю.

 

Розподіл обов’язків між Головою Комітету та його заступниками, секретарем Комітету:

 

Голова Комітету Кожем’якін А.А:

- Організація  роботи Комітету та організація виконання рішень Комітету.

- Загальне керівництво секретаріатом Комітету.

- Питання  фінансування бюджетних програм, що відносяться до предметів відання Комітету.

 

Перший заступник Голови Комітету Беленюк Ж.В.

- Питання фізичної культури, масового спорту, спорту вищих досягнень та спортивної діяльності.

 

Заступник Голови Комітету Мокан В.І.

- Питання державної молодіжної політики та національно-патріотичного виховання.

 

Заступник Голови Комітету Костюх А.В.

- Питання ігрових видів спорту.

- Питання регулювання використання коштів на розвиток спорту, отриманих від лотерей.

 

Секретар Комітету Суркіс Г.М.

- Участь у складанні проекту плану роботи комітету, плану-графіка робіт над законопроектами та розкладу засідань комітету.

- Організація підготовки засідань та інших заходів, що проводяться комітетом.

- Контроль  ведення діловодства секретаріатом комітету, виконання рішень комітету, виконання планів роботи комітету. 

- Питання меценатства у спорті. 

- Питання державно-приватного партнерства.