Комітет з питань молоді і спорту пропонує Верховній Раді України прийняти за основу та в цілому проект Постанови Верховної Ради України «Про питання термінового вжиття заходів для забезпечення захисту прав та інтересів дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів», (реєстр. № 2117), з урахуванням пропозицій Комітету.

17 жовтня 2019, 15:42

 

Проектом Постанови пропонується доручити Кабінету Міністрів України:

забезпечити спрощення Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, з метою визнання постраждалими всіх дітей, які покинули місця свого постійного проживання через конфлікт на Сході України,

внести на розгляд Верховної Ради України проект Закону щодо надання додаткових соціальних гарантій:

дітям, які отримали інвалідність внаслідок поранень чи інших ушкоджень здоров’я від вибухових речовин, боєприпасів і військового озброєння внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів;

дітям, які отримали поранення чи інші ушкодження здоров’я від вибухових речовин, боєприпасів і військового озброєння внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, але не отримали інвалідність.

Під час обговорення члени Комітету підтримали проект Постанови, оскільки держава повинна захистити дітей, які постраждали від російської агресії.

Водночас, члени Комітету наголосили на необхідності включення до переліку дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, дітей учасників бойових дій АТО/ООС, оскільки ці діти також постраждали внаслідок воєнних дій. Дитина, яка кожен день чекає батька чи матір з війни, через хвилювання за життя рідних отримує психологічну травму.

Таким чином, Верховній Раді України запропоновано прийняти проект Постанови за основу та в цілому з наступними правками:

«Підпункт 1.1. доповнити словами «а також дітей всіх учасників бойових дій відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Рішення Комітету буде надіслано до Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, який є головним комітетом з розгляду зазначеної  Постанови.